ΣΕΒ: Αιχμές για τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας αντάλλαξαν Μητσοτάκης – Θεοδωρόπουλος

Σε ανταλλαγή αιχμών προχώρησαν χθες το βράδυ κατά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο δε κεντρικός ομιλητής, Γκι Φερχόφστατ, άφησε άφθονες αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα από σήμερα κιόλας.
Τι ζήτησε από τις επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός
Εν περιλήψει, μπορούμε να πούμε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα νέο συμβόλαιο δράσης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Κυρίως, όμως, στάθηκε σε 5 σημεία στα οποία πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις:
1. Tα κέρδη δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται ή για να μοιράζονται σε μερίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να επενδύεται ξανά στις επιχειρήσεις, να εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις, να τονώνεται η έρευνα, να επενδύεται στην καινοτομία. Έχουμε, εξάλλου, βελτιώσει πολύ τα φορολογικά κίνητρα που δίνουμε στις επιχειρήσεις που το κάνουν. Το βλέμμα σας να είναι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, να τονώσουμε την εξωστρέφειά μας, αλλά όχι μόνο.
2. H πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Είναι κάτι που σε έναν βαθμό το βλέπουμε ήδη, αλλά η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχει πια χρέος να κάνει συμμέτοχους τους υπαλλήλους μιας εταιρείας στην πρόοδό της.
Φροντίζει, επίσης, ώστε η εργασιακή τους ζωή να συμβαδίζει με την οικογενειακή, με παιδικούς σταθμούς, ενισχύσεις για τους νέους γονείς αλλά -γιατί όχι;- και να προσφέρει συμμετοχή στα κέρδη. Για όλα αυτά, άλλωστε, υπάρχουν τώρα και τα κίνητρα όσο και τα φορολογικά εργαλεία για να γίνουν πιο εύκολα πράξη.
3. Κατάρτιση και η επανακατάρτιση των εργαζομένων. Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και της διαρκούς μάθησης. Σε συνθήκες υποχώρησης της ανεργίας προκύπτει άμεση ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας, ενώ πιο πολλοί νέοι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Με άλλα λόγια, οι καιροί απαιτούν από τις επιχειρήσεις να επενδύσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας.
4. Πίστη στον υγιή ανταγωνισμό, τον οποίο πλήττουν πάντα οι αθέμιτες πρακτικές και η αισχροκέρδεια, όπου αυτή υπάρχει. Και ο καλύτερος τρόπος για να δικαιωθεί η ανοιχτή οικονομία είναι να ισχύσουν τελικά οι βασικοί της κανόνες. Όταν, δηλαδή, μειώνεται το κόστος παραγωγής, ακολουθεί και μια ανάλογη μείωση των τιμών. Είναι συνεπώς και δική σας ευθύνη όταν αυτό τελικά δεν συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή.
5. Προσανατολισμός της εταιρικής ευθύνης σε επίκαιρες κοινωνικές ανάγκες. Έχουμε κάνει βήματα προόδου σε αυτή την κατεύθυνση: η χρηματοδότηση, για παράδειγμα, σχεδίων πρόληψης, αποκατάστασης περιοχών από φυσικές καταστροφές. Το είδαμε αυτό και με την στήριξη του ΣΕΒ και τη μεγάλη δωρεά που έκανε στην περίπτωση της Θεσσαλίας.
Μπορούμε, όμως, μπορείτε περισσότερα. Γιατί η αλήθεια είναι, για να είμαστε τελείως δίκαιοι, ότι σήμερα δεν βλέπουμε στον βαθμό που θα θέλαμε ή στον βαθμό που νομίζω ότι αντιστοιχεί στην πραγματική δυναμική των επιχειρήσεων, ούτε τους μεγάλους ευεργέτες ούτε τις μεγάλες ευεργεσίες του παρελθόντος.
Πολλαπλά τα εμπόδια για την ελληνική επιχειρηματικότητα
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για διαχρονικά προβλήματα που μένουν άλυτα, καθώς και για καινούρια προβλήματα που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Μάλιστα, στην ομιλία του, τόλμησε να μιλήσει για «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», πράγμα που δείχνει και το πιο κοινωνικό πρόσωπο του νέου προέδρου του ΣΕΒ.
Στα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαρίθμησε τα εξής:
1. Χωροταξικό,
2. ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης,
3. άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών,
4. γραφειοκρατία,
5. πολυνομία,
6. ελλιπή διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας και
7. ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας.
Ανάμεσα στα νέα προβλήματα, ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, «η υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας και οι μεγάλες διακυμάνσεις της. Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης.
Χρειάζονται μέτρα, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Επιπλέον, το πρόβλημα του κόστους ενέργειας επιτείνει, η ανεπαρκής συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing και άλλα.
Νέο πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζαμε παλαιότερα, είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν βρίσκουν τους εργαζομένους που χρειάζονται.
Διαπιστώνονται ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων, ενώ ειδικότερα, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες εξεύρεσης εργαζομένων με τεχνικές δεξιότητες, μετά την κατάργηση των μέσων τεχνικών σχολών και των ΤΕΙ.
Τέλος, παρέμεινε μετά την κρίση, και έχει μάλιστα ενταθεί, το πρόβλημα της ανεπαρκούς πρόσβασης των ΜμΕ σε τραπεζική χρηματοδότηση».
Η έκθεση Ντράγκι για το μέλλον της Ε.Ε.
Κεντρικό στοιχείο των τοποθετήσεων των τριών ομιλητών, κατά τη χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ήταν η έκθεση Ντράγκι για το μέλλον της Ε.Ε. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι οι προτάσεις του πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση από την Ε.Ε.
Ο κ. Φερχόφστατ τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει η λήψη αποφάσεων με ομοφωνία, που οδηγεί στην καθυστέρηση λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης προσυπέγραψε το σύνολο της έκθεσης Ντράγκι: «Προσωπικά υποστηρίζω στο σύνολό της την έκθεση αυτή, η οποία αναδεικνύει ακριβώς τον κίνδυνο η Ευρώπη μονίμως να χάνει έδαφος σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, αύριο ενδεχομένως την Ινδία, και που απαιτεί από όλους μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάρουμε πολύ τολμηρές αποφάσεις για να εξασφαλίσουμε ότι το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον θα μπορούμε να το ατενίζουμε με αισιοδοξία.»
Και ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε φάση παράλυσης, τονίζει ο Μάριο Ντράγκι, και αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε διάλυση.
Η πρότασή του είναι για καλύτερη, περισσότερη και πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνει σειρά μέτρων σε καίρια ζητήματα. Να επιταχυνθεί η καινοτομία, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Να προχωρήσει η από-ανθρακοποίηση, αλλά χωρίς απώλεια ανταγωνιστικότητας. Να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία και να μειωθούν οι εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Και ακόμη, να απλοποιηθούν οι ενδοκοινοτικοί κανόνες, ώστε να γίνουν εύληπτοι και εφαρμόσιμοι.
Είναι ένα σαφές μήνυμα με το οποίο συμφωνούμε: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει τώρα».