Σφίγγει ο κλοιός για τα πακέτα «Χατζηγάκη» και «Κοντού»: Ρύθμιση «σκούπα» για όλες τις ανακτήσεις αναζητά η Ελλάδα

✱ Συστήνεται ειδική επιτροπή με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης
✱ Πάνω από 500 εκατ. ευρώ πρέπει να επιστρέψουν παραγωγοί και συνεταιρισμοί από τα πακέτα Χατζηγάκη και Κοντού

Λύση για τη διευθέτηση της καταδικαστικής και εις βάρος της απόφασης, που ορίζει την επιστροφή του περίφημου πακέτου Χατζηγάκη, αναζητά πλέον η Ελλάδα, μετά και την τελευταία αυστηρή προειδοποίηση που απέστειλε στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στις επόμενες ημέρες συστήνεται ειδική επιτροπή, με τη συμβολή και του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου αφενός να βρεθεί μία ρύθμιση η οποία να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο τους παραγωγούς, ει δυνατόν να οδηγήσει και σε διαγραφή των ποσών, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, αφετέρου η χώρα να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, τηρώντας τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνιστικότητας.

Μάλιστα, στόχος είναι στην εν λόγω ρύθμιση να συμπεριληφθούν και οι ανακτήσεις του λεγόμενου πακέτου Κοντού, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες της χώρας απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα.

Με βάση την ίδια πηγή, τα παραπάνω θέματα έχουν ήδη συζητηθεί μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και της επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Μάλιστα, και σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στυλίδα, ενώπιον των λιγοστών παρευρισκομένων, ότι θα βρεθεί λύση για το πρόβλημα.

Πάντως, δεν έχουν ενεργοποιηθεί μόνο τα αντανακλαστικά της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠΟΙΚ, αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία πριν από λίγες μέρες επανέφερε το θέμα.

Πακέτο Χατζηγάκη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ημερομηνία 12/5/2021, «η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να ανακτήσει τις παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στους Έλληνες γεωργούς», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «όλα τα ρητά αιτήματα και τα έγγραφα υπενθυμίσεως παρέμειναν αναπάντητα εκ μέρους της χώρας».

Ήταν το 2009, όταν ο ΕΛΓΑ κατέβαλε στους Έλληνες γεωργούς αποζημιώσεις συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που είχαν προκληθεί το 2008, εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών. Με απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληρωμές αυτές ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, και διέταξε τις ελληνικές αρχές να τις ανακτήσουν από τους λήπτες τους. Το δικαστήριο εξάλλου που ακολούθησε δικαίωσε την ίδια την Κομισιόν.

Την υποχρέωση αυτή αγνόησαν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, φοβούμενες το πολιτικό κόστος, ειδικά σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Με τις πιέσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συνεχίζονται, και έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων να εξελίσσεται, προετοιμάστηκε το 2018 μία ΚΥΑ ώστε, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο των de minimis και η ανάκτηση να τελεστεί σε βάθος χρόνου.

Η ΚΥΑ, όμως, ουδέποτε υπεγράφη, και το θέμα παρέμεινε μετέωρο μέχρι τη νέα προειδοποίηση των ευρωπαϊκών αρχών, τον περασμένο Μάιο.

Συνεταιρισμοί

Από το υπουργείο Οικονομικών κατέστη σαφές ότι η προσπάθεια για ρύθμιση σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα περιλαμβάνει και το λεγόμενο πακέτο Κοντού, ύψους 108 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την κατανομή χρημάτων σε συνεταιρισμούς για αγορά δημητριακών το έτος 2008.

Αν και τον Μάιο του 2020 ψηφίστηκε στη Βουλή το λεγόμενο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ (νόμος 4691/2020 «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και άλλες διατάξεις») που προβλέπει στο άρθρο 19 την «Εκτέλεση αποφάσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τη ρύθμιση των προς ανάκτηση οφειλόμενων ποσών των υπόχρεων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων σε 20 ετήσιες έντοκες δόσεις.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 19 δεν αφορά μόνο το πακέτο Κοντού, αλλά και τα καθεστώτα ενίσχυσης, τα οποία έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα με σκοπό τη ρύθμιση χρεών γεωργικών συνεταιρισμών κατά τα έτη 1992 και 1994, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση της γαλακτοκομικής συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΓΝΟ». Το ποσό ανάκτησης στις αρχές του 2019 καθορίστηκε τελικά στα 95 εκατ. ευρώ περίπου, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.

Υπολογίστηκε το ποσό σε πραγματικά επίπεδα, καθώς πολλοί συνεταιρισμοί είχαν κλείσει και στο ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατ. ευρώ, που ήταν αρχικά, είχαν συνυπολογιστεί κεφάλαια, χωρίς αυτό να προβλέπεται, ενώ κατά την επεξεργασία των δεδομένων ελήφθησαν υπόψη και τα επιτόκια ανάκτησης που είχαν χαμηλό συντελεστή.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021