Με σφοδρή κριτική ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την ερασιτεχνική αλιεία

Με πολλές αντιδράσεις ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία. Μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες, που διήρκεσε η διαβούλευση, ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αλλά η σφοδρή κριτική που ασκήθηκε επί των άρθρων κυριάρχησε στην πλειονότητα των σχολίων.

Στο στόχαστρο των συμμετεχόντων τέθηκαν κυρίως το άρθρο 5 «Επιτρεπόμενα εργαλεία-Περιορισμοί» κατά την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας, αλλά και το άρθρο 7, που αφορά την υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία. Αίσθηση έχει προκαλέσει σε πολλούς η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση ζωντανού δολώματος, αλλά και η μείωση στο μισό (150) των αγκιστριών που μπορεί να έχει το παραγάδι ενός ερασιτέχνη, ενώ καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι ο αριθμός των αγκιστριών αφορά κάθε άτομο μέσα στη βάρκα.

Πλέον, το 150 είναι το μάξιμουμ, ανεξάρτητα από το πόσοι είναι οι ψαράδες σε μία βάρκα. Οι ερασιτέχνες αλιείς δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους καθώς, όπως λένε, το ΠΔ στρέφεται εναντίον τους. Σημειώνουν ότι έχει γραφτεί πρόχειρα και ότι δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του θαλάσσιου πλούτου.

Μάλιστα, σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αλιείας (ΠΟΣΕΑ), ζητώντας την «απόσυρσή του και την έναρξη επίσημης διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την από κοινού διασφάλιση του ενάλιου πλούτου της χώρας». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και θετικά σχόλια για τα άρθρα του Προεδρικού Διατάγματος.