Σφυγμομέτρηση ADEPALE: Σε πιο δυσμενή θέση από ποτέ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγροδιατροφής

Οι πρωτόγνωρες δυσκολίες πυροδοτούν κλίμα ανησυχίας και αρνητισμού στην Ευρώπη

«Οι ιθύνοντες του κλάδου της αγροδιατροφής δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν μια τόσο δύσκολη χρονιά», δηλώνει ο Jerome Foucault, πρόεδρος του γαλλικού συνδέσμου εταιρειών επεξεργασίας τροφίμων ADEPALE. Στα λόγια του συνοψίζεται το κλίμα έντονης ανησυχίας που κατέγραψε η μεγάλη έρευνα του φορέα, η οποία διεξήχθη στα τέλη Αυγούστου ανάμεσα στις εταιρείες-μέλη που βρίσκονται υπό τη σκέπη του.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Tύπου, οι διεθνείς εντάσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι περιορισμοί στη χρήση νερού, η γρίπη των πτηνών και η ενεργειακή κρίση φέρνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων της Γαλλίας αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ των μελών της ADEPALE αποκαλύπτει ότι περίπου το 1/3 των αιτημάτων για ουσιαστικές αυξήσεις τιμών που διατυπώθηκαν από εταιρείες δεν έχουν ακόμη υπογραφεί. Αυτή η άρνηση του κλάδου της διανομής να λάβει υπόψη την πραγματικότητα της τρέχουσας κρίσης θέτει σε κίνδυνο τις γαλλικές μικρομεσαίες εταιρείες αγροδιατροφής, οι οποίες αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετούς μήνες μια συνεχιζόμενη και άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους παραγωγής (ενέργεια, γεωργικά εφόδια, συσκευασία, μεταφορά).

Επιπλέον, η σφυγμομέτρηση του ADEPALE έδειξε ότι η πρακτική των καταχρηστικών υλικοτεχνικών κυρώσεων συνεχίζεται παρά τις οριακές καταστάσεις, όσον αφορά τις προμήθειες, κάτι που δεν βοηθά τη σημερινή κατάσταση.

«Καθώς οι τιμές της ενέργειας φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζουν αυτόματα τις τιμές τους. Διαφορετικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν», αναφέρει ο ADEPALE.

Η έρευνα του φορέα αποκαλύπτει ότι το 1/3 των εταιρειών-μελών θα δει την ενεργειακή του κάλυψη να λήγει τον Δεκέμβριο του 2022 και θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυξήσεις έως +700%. Αυτή η καταστροφική συνθήκη θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο ορισμένων γραμμών παραγωγής και στην προσφυγή σε μερική δραστηριότητα.

Ιρλανδία
Σε χαμηλό πενταετίας τα επίπεδα αισιοδοξίας

Το ίδιο κλίμα παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ιρλανδία, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι δυσκολίες προσλήψεων, το κόστος εισροών και το Brexit συνετέλεσαν στην πτώση των επιπέδων αισιοδοξίας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της αγροδιατροφής σε χαμηλό πενταετίας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η πέμπτη Έκθεση Τροφίμων και Αγροβιομηχανίας που δημοσιεύτηκε από την Ifac, ιρλανδική εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στην αγροδιατροφή, βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη από την Amarach Research.

Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα αισιοδοξίας μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα μειώθηκαν κατά 23% από το ιστορικό υψηλό του 77% πέρυσι, ενώ το 84% των εταιρειών ανέφερε αύξηση του φετινού κόστους.

Σε μια δυσοίωνη εξέλιξη για τους καταναλωτές, το 65% των ερωτηθέντων σχεδιάζει αυξήσεις τιμών ακόμη και όταν τα 3/4 των επιχειρήσεων εξετάζουν τρόπους μείωσης του κόστους. Το 63% των ερωτηθέντων ανέφερε το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη.