Στέλιος Τσιλιγκαρίδης: Από το µηδέν στην τυποποίηση, τέσσερα χρόνια δρόµος

Ξεκίνησε από το μηδέν για να φτάσει μέσα σε τέσσερα χρόνια να τυποποιεί τους ξηρούς καρπούς που παράγει

sigxronos-agrotis-tsiligakis

«Είχα ανθρώπους που με βοήθησαν τα πρώτα δύο χρόνια μέχρι να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου, να πάρω κάποια μηχανήματα και να είμαι ανεξάρτητος».

Βρήκε την «πηγή ζωής» στην αγροτική παραγωγή και τους ξηρούς καρπούς πριν από  τέσσερα χρόνια, όταν οι συνθήκες δεν προμήνυαν την επιτυχημένη πορεία που θα έχει σήμερα ο 28χρονος Στέλιος Τσιλιγκαρίδης. Πήρε την απόφαση να επενδύσει στον αγροτικό τομέα και στην καλλιέργεια καρυδιών, αμυγδάλων και φουντουκιών με μόνο υπόβαθρο τις γνώσεις του και την αγάπη που του μετέδωσε ο αγρότης πατέρας του για την αγροτική παραγωγή, τον οποίο έχασε όταν ήταν αρκετά μικρός. Με τα σωστά βήματα και τους σωστούς ανθρώπους κατάφερε, εκτός από την παραγωγή, να περάσει και στην τυποποίηση των προϊόντων του με το όνομα «Πηγή Ζωής Αγροκτήματα», αλλά και να επεκτείνει το δίκτυό του, προωθώντας τα προϊόντα του. «Καλλιεργώ σήμερα 90 στρέμματα δέντρων στο χωριό Πηγή του Νομού Κιλκίς, ενώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αγροτική παραγωγή όταν ήμουν 24 χρονών και αφού είχα τελειώσει τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αντικείμενο τη διοίκηση επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων», αναφέρει στην «ΥΧ», ο Στέλιος. Η επιλογή της σχολής από τον 28χρονο αγρότη ήταν τυχαία, καθώς όπως ο ίδιος επισημαίνει δεν είχε σκοπό να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, η αγάπη του για την πρωτογενή παραγωγή σε συνδυασμό με τις γνώσεις που απέκτησε του έδωσαν το κίνητρο να επενδύσει στην καλλιέργεια ξηρών καρπών.

Τα πρώτα βήματα

Ο Στέλιος ξεκίνησε μονάχα με κάποια λίγα στρέμματα, καθώς, όταν έχασε τον πατέρα του, η οικογένειά του πούλησε τα υπόλοιπα. Παρ’ όλα αυτά, δεν φοβήθηκε το ρίσκο της επένδυσης, καθώς ακολούθησε ένα συγκεκριμένο πλάνο. «Μπήκα στο πρόγραμμα νέων αγροτών και ξεκίνησα να αγοράζω μηχανήματα. Ωστόσο, η καλλιέργεια δέντρων χρειάζεται αρκετό χρόνο για να δώσει παραγωγή. Έτσι, λοιπόν, όταν ξεκίνησα, για να έχω ένα εισόδημα, νοίκιασα κάποιους παλιούς καρυδώνες και αμυγδαλεώνες μεγάλων ανθρώπων τους οποίους είχαν παρατήσει, ενώ παράλληλα έβαζα τα δικά μου δέντρα», τονίζει ο Στέλιος. Η καλλιέργεια ξηρών καρπών δεν ήταν τυχαία για τον 28χρονο αγρότη, καθώς την επέλεξε με συγκριμένα κριτήρια. Ο ίδιος αναφέρει ότι «επένδυσα στην καλλιέργεια δέντρων, καθώς είναι μία παραγωγή που την αποθηκεύεις εύκολα και αντέχει και στο κρύο, το οποίο επικρατεί στον νομό. Επίσης, μελετήσαμε την αγορά και τα προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαμε να προωθήσουμε πιο εύκολα».

«Πηγή Ζωής Αγροκτήματα»

stelios-tsiligaridis-agrotisΠριν από δύο χρόνια, ο Στέλιος πέρασε και στην οικοτεχνία, συσκευάζοντας τα προϊόντα του με τη δική του ταυτότητα, με σκοπό να έχει τον συνολικό έλεγχο της παραγωγής του και να δώσει τη μέγιστη αξία στα προϊόντα του. «Ξεκινήσαμε πέρυσι με την τυποποίηση και φέτος αρχίσαμε να συσκευάζουμε και μικρότερες ποσότητες για σούπερ μάρκετ ή για επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν κάποιο δώρο στους εργαζομένους τους». Ο Στέλιος διανέμει τα προϊόντα του σε σούπερ μάρκετ του νομού, σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς, ενώ μπορεί κάποιος να παραγγείλει τα προϊόντα του τηλεφωνικά ή μέσω της σελίδας Facebook που διαθέτει. Το στήσιμο του δικτύου για την προώθηση των προϊόντων, όπως αναφέρει ο Στέλιος, ξεκίνησε από τις γνωριμίες που είχε στον νομό, τα φιλικά του πρόσωπα, ενώ όταν τα προϊόντα άρχισαν να γίνονται περισσότερο γνωστά τον προσέγγιζαν μόνοι τους πελάτες και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Ο 28χρονος αγρότης, κάνοντας έναν απολογισμό, αναφέρει στην «ΥΧ», ότι «μετά από τέσσερα χρόνια έχω καταλάβει ότι αξίζει κάποιος να επενδύσει στον αγροτικό τομέα, απλώς πρέπει να προσέχει το πού θα επενδύσει και να έχει ανθρώπους δίπλα του, οι οποίοι να τον στηρίζουν και να τον βοηθούν. Εγώ είχα ανθρώπους που με βοήθησαν τα πρώτα δύο χρόνια μέχρι να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου, να πάρω κάποια μηχανήματα και να είμαι ανεξάρτητος. Πρέπει, επίσης, να κινηθείς βήμα βήμα και να μη θες να φτάσεις αμέσως από το ένα στο εκατό. Πρέπει να μελετήσεις την περιοχή, το προϊόν και τον τρόπο με τον οποίο θα το προωθήσεις στην αγορά».

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια του Στέλιου βρίσκεται η επέκταση της γης που καλλιεργεί, αλλά και η δημιουργία ενός δικού του συσκευαστηρίου. Επίσης, επιθυμεί να συνεργαστεί και με άλλους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν μια μέρα να εξάγουν επώνυμα τα προϊόντα τους.