Σήκωσε κεφάλι ο ηλίανθος, σύμμαχος οι βροχές

Εναλλακτική στο καλαμπόκι βρήκαν οι παραγωγοί

Περίπου ίδιες εκτιμώνται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ηλίανθου σε σχέση με πέρσι, με το πρόσημο να είναι πάντως θετικό, λόγω της αύξησης στρεμμάτων στα ξηρικά χωράφια. Βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτή την αύξηση είναι, μεταξύ άλλων, η σπορά ηλίανθου σε χωράφια που είχαν αρχικά προετοιμαστεί για ελαιοκράμβη και άλλες φθινοπωρινές καλλιέργειες, καθώς και η επιλογή αρκετών παραγωγών σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία να επιλέξουν την καλλιέργεια για τα χωράφια τους για να μην έχουν πρόβλημα από το έντομο diabrotica.

Σε κάθε περίπτωση, απέχουμε από τη συγκομιδή, οπότε αυτό που μπορεί να σημειωθεί προς ώρας είναι ότι ο καιρός δεν στέκεται εχθρικά προς την καλλιέργεια. Αντίθετα, σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Δράμα, κάποιες βροχές που έπεσαν τελευταία βοήθησαν την ανάπτυξη του φυτού.

Κέρδισε από σιτάρι και καλαμπόκι

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ), Ιωάννης Τυχάλας, «τα στρέμματα παραμένουν περίπου τα ίδια με πέρσι. Αυτό που μπορούμε να πούμε επιπρόσθετα είναι ότι στα αρδευόμενα χωράφια υπάρχει μια μείωση εκτάσεων περίπου 10% – 20% λόγω αύξησης του βαμβακιού, ενώ στα ξηρικά παρατηρούμε αντίστοιχη αύξηση λόγω της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο σιτάρι».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Γκίνης, από την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων «ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ ΕΠΕ», μας μίλησε για αύξηση στρεμμάτων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης: «Σε ό,τι αφορά τη δική μας εταιρεία, τα στρέμματα των συμβεβλημένων παραγωγών είναι σίγουρα περισσότερα. Επειδή οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να σπείρουν ελαιοκράμβη και άλλα φυτά που μπαίνουν τον Σεπτέμβριο λόγω μεγάλης έλλειψης βροχών, στράφηκαν σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που λέγαμε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, δηλαδή ότι η αύξηση στις σπορές έφτασε το 20%». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι κάποιες βροχές που έπεσαν στην περιοχή μέσα στον Ιούνιο βοήθησαν τον ηλίανθο.

Πολλαπλασιάζονται τα στρέμματα

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο Δραμινός παραγωγός, Τάσος Πεφτίνας, εκτίμησε ότι στην περιοχή του τα στρέμματα αυξήθηκαν: «Η εικόνα που έχω είναι ότι φέτος στην περιοχή βάλαμε περισσότερο ηλίανθο. Κι εγώ προσωπικά αύξησα τα στρέμματα που έβαλα, άλλωστε οι επιλογές είναι μετρημένες. Εδώ αρκετοί παραγωγοί που έβαζαν καλαμπόκι και είχαν πρόβλημα με το diabrotica επέλεξαν να βάλουν λιόσπορα. Πέρα από κάποια περιορισμένα προβλήματα σε συγκεκριμένες ‘‘ποικιλίες’’, τα φυτά αναπτύσσονται ομαλά και ο καιρός μάς βοηθάει».