Πιστή στη συλλογή και αποθήκευση των σπόρων στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας

sporoi-apothikeusi-ellasona
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία αποξήρανσης των νέων σπόρων από τους καρπούς που πήραν φέτος στην παραγωγή τους, καθώς οι «φύλακες» των ντόπιων ποικιλιών οπωροκηπευτικών προϊόντων, πιστοί στην αποστολή τους, προχωρούν με ευλάβεια να σώσουν κάθε σποράκι που θα τους προσφέρει τροφή και αύριο.

Αυτή την περίοδο, η τελευταία παραγωγή των καρπών κηπευτικών προϊόντων συλλέγεται από τους ιδιοκτήτες των λαχανόκηπων και οι νέοι σπόροι δημιουργούνται, για να χρησιμοποιηθούν του χρόνου. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι μια ιεροτελεστία, την οποία οι οργανωμένοι φορείς υπερασπίζονται με πάθος και συνέπεια.

-Διαφήμιση-

Ένας από αυτούς είναι η Ομάδα Διάσωσης Παραδοσιακών Σπόρων στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας, ο οποίος αποτελεί το αδελφάκι του Πελίτι, καθώς συνδιοργανώνουν την περίφημη Οικογιορτή στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα, μέσω του Εξωραϊστικού Συλλόγου του χωριού, προχωρά και σε ξεχωριστές, μα συνάμα ενδιαφέρουσες δράσεις.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Ο εκπρόσωπος της ομάδας, Θάνος Βαθράκης, μίλησε στην «Ύπαιθρο Χώρα» για τη σκοπιμότητα της αποξήρανσης και εν συνεχεία αποθήκευσης των νέων σπόρων. «Είμαστε μικροπαραγωγοί, που καλλιεργούμε κηπευτικά για ιδία χρήση. Η διαδικασία παραγωγής σπόρων ξεκινά μόλις ωριμάσει το προϊόν. Η αποξήρανση των καρπών γίνεται σε σπίτια, αποθήκες, κ.ά., ενώ απαραίτητο είναι και το ψυγείο για τη συντήρησή τους. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ενδιαφέρον, κυρίως νέων ανθρώπων, που θέλουν να γευτούν νόστιμα, υγιεινά και καθαρά τρόφιμα, όπως τα γεύονταν οι γονείς τους. Εμείς, όπως και άλλοι φορείς (π.χ. Πελίτι) παρέχουμε κάθε είδους πληροφορία μέσω των ιστοσελίδων μας, αλλά και των φιλόξενων ΜΜΕ, όπως τώρα με την “ΥΧ”».

Η διαδικασία της αποθήκευσης

Σύμφωνα με τον κ. Βαθράκη, «οι σπόροι καλό είναι να ανανεώνονται, για να παραμείνουν ζωντανοί και δυνατοί. Αμέσως μετά την επαρκή ξήρανση, μεταφέρετε τους σπόρους σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Έτσι, θα προστατευθούν από την υγρασία της ατμόσφαιρας. Η αποθήκευση καλό είναι να γίνει σε δροσερό και ξηρό μέρος. Κόβουμε τους πρώτους ώριμους καρπούς του φυτού και τους κρατάμε για να πάρουμε τον σπόρο τους. Τους πλένουμε καλά και τους αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, σε σκιερό μέρος. Όταν ξεραθούν αφαιρούμε τους σπόρους, οι οποίοι πρέπει να είναι ξεροί, να μην έχουν καθόλου υγρασία. Του χρόνου που θα φυτευτούν οι σπόροι στη γη, και εμφανιστεί το φυτό, δίνοντας τους πρώτους καρπούς του, τότε θα έχει ολοκληρωθεί το ταξίδι της δημιουργίας!».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki