“Σήμα κινδύνου” αγροτών για φράγμα Γυρτώνης και επάρκεια νερού στην αρδευτική περίοδο

Μεγάλη αγωνία διακατέχει αυτή την περίοδο τους αγρότες που θα αρδεύσουν τα χωράφια τους από το Φράγμα της Γυρτώνης, του δήμου Τεμπών.  

Ο χειμώνας έφυγε με ανομβρία, ενώ ο Απρίλιος ήρθε με βροχές με το νερό που έχει πέσει, να μην επαρκεί για να γεμίσει η λεκάνη του Πηνειού ποταμού, αναφέρουν χαρακτηριστικά αγρότες από την περιοχή της Φαλάνης.

Όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες της περιοχής “… πριν ένα μήνα διαβάσαμε στα Μ.Μ.Ε δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ότι στο νέο ΠΑΑ πρόκειται να ενταχθεί και το έργο συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος Γυρτώνης, με φορέα τον ΤΟΕΒ Πηνειού και χρονικό ορίζοντα πενταετίας, αυτή την στιγμή βλέπουμε ένα Φράγμα με ανοιχτές τις πόρτες και το νερό να φεύγει στη Θάλασσα… Ρωτάμε λοιπόν, μήπως αυτά ήταν λόγια προεκλογικά για τα μάτια των αγροτών ή μήπως προσπαθείτε να αποφύγετε το βάρος σαν Περιφέρεια. Η αρδευτική περίοδος ξεκινάει στις 20 Απριλίου και το ποτάμι εκπέμπει S.O.S λόγου έλλειψες νερού, έτσι και εμείς οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής στο Φράγμα Γυρτώνης, ζητάμε να κλείσουν οι πόρτες εδώ και τώρα πριν πούμε το νερό νεράκι”.

Τέλος αναφέρουν, ότι ο Ρουφράκτης (Φράγμα) Γυρτώνης είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο του οποίου σκοπός είναι η ταμίευση – διατήρηση σταθερής στάθμης στον Πηνειό ποταμό ώστε να επιλύσει τα αρδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του ΤΟΕΒ Πηνειού καλύπτοντας τις ανάγκες αγροτών των περιοχών Αμπελώνα, Γυρτώνης, Κουλουρίου,  Δασοχωρίου, Φαλάνης, και Λάρισας άλλα και να συμβάλει στην τροφοδοσία με νερό του  Ταμιευτήρα Κάρλας.   

Πηγή: ertnews.gr