Σήμα κινδύνου για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης

Ρυθμίσεις που «καίνε» και συνδέονται με τις γεωγραφικές ενδείξεις των αλκοολούχων ποτών, προωθούνται από την ΕΕ. Οι ρυθμίσεις αυτές, αν περάσουν, στην κυριολεξία βομβαρδίζουν το ελληνικό τοπίο στα αλκοολούχα ποτά, απειλώντας το τσίπουρο, την τσικουδιά, το ούζο, το κουμκουάτ κ.ά., καίγοντας και τους παραγωγούς αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία, σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές.

Τα όσα ειπώθηκαν κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν. Το θετικό της υπόθεσης ήταν πως βουλευτές απ΄ όλες τις πτέρυγες εξέφρασαν ομόθυμο πνεύμα, για να διαφωνήσει η Ελλάδα με τους χειρισμούς, που γίνονται. Προς το παρόν οι διεργασίες είναι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, οι ρυθμίσεις που κυοφορούνται, αν περάσουν ως έχουν, επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας.

Τα δυο κύρια σημεία της διαφωνίας της Ελλάδας είναι ότι η Επιτροπή, παρά τα έξοδα φακέλου, νομιμοποιείται πλέον, να προχωρεί σε απεντάξεις προϊόντων αναγνωρισμένων ως προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης από το μητρώο, κατά τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αλκοόλης του Γενικού Χημείου του Κράτους, Σταύρο Σάμιο.

Επιπλέον θα επιτρέπεται η χύμα διακίνηση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, για την τιμή, την προστιθέμενη αξία και κυρίως την αδυναμία ουσιαστικής προστασίας του προϊόντος που κινδυνεύει από νοθείες.

Τις ενστάσεις του, τόσο για την δυνατότητα της Επιτροπής να διαγράφει από το Μητρώο προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, όσο και για την απελευθέρωση χύμα αλκοολούχων προϊόντων, σημειώνοντας πως θα ευνοήσει τις χώρες του Βορρά, ενώ ταυτόχρονα θα απειλήσει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας.
 
Τις παρατηρήσεις τους, ώστε η Ελλάδα να μη βρεθεί προ εκπλήξεως έκαναν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο τομεάρχης Αγροτικού, Σταύρος Αραχωβίτης, η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα, ο τομεάρχης Οικονομικού, Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ κ.ά. ενώ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησαν οι βουλευτές τομεάρχες Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αγροτικού, Φωτεινή Αραμπατζή, αν. τομεάρχης Εσωτερικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος κ.ά.

Την ανάγκη να προστατευθούν τα αλκοολούχα ποτά επεσήμαναν και βουλευτές από τ΄ άλλα κόμματα, ο Γιώργος Αρβανιτίδης από τη Δημοκρατικής Συμπαράταξη, ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων και ο εισηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης.

«Πέρα από το θέμα της αγροτικής παραγωγής για εξαγωγές, φανταστείτε τι μεγάλη δυσφήμιση θα μπορούσε να είναι, αν έπεφταν κάτω τουρίστες από ποτά τα οποία είναι νοθευμένα, για το ούζο, το τσίπουρο, την τσικουδιά», μας ανέφερε πηγή.

Ένα επιπλέον μείον, όπως ειπώθηκε, είναι ότι οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης γίνονται με τις νέες ρυθμίσεις, άκρως γραφειοκρατικές, επιβαρύνοντας σημαντικά τους μικρούς παραγωγούς και τις ελληνικές εκμεταλλεύσεις, που αφορούν στο 65% της συνολικής ελληνικής παραγωγής.

Η χώρα μας διαφωνεί και με τη δυνατότητα η εμφιάλωση να μη γίνεται στο χώρο παραγωγής, κάτι το οποίο ωστόσο, θα μπορούσε να είναι σε θετική κατεύθυνση αποκλειστικά και μόνο για τα μικρά νησιά, που ασχολούνται με την αμπελουργία αλλά δεν έχουν μονάδες επεξεργασίας.

Η υφυπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», σημειώνοντας ότι είναι σε συνεννόηση και με άλλους κυβερνητικούς, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για νοθευμένα ποτά και ιατρικά περιστατικά. Υποστήριξε πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και από το ΣΔΟΕ και από την οικονομική Αστυνομία και ότι είναι σε εξέλιξη συζήτηση με συναρμόδια υπουργεία (κυρίως το Υγείας) για το πώς θα βελτιωθεί και θα επικαιροποιηθεί ο νόμος για τα αλκοολούχα ποτά».