Σημαντική η διεθνής καταχώριση ως ΠΓΕ για ούζο και τσίπουρο

Ικανοποίηση του προέδρου της Ένωσης Αποσταγματοποιών Ελλάδος, Δημ. Αποστολάκη

«Με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) για το «Ούζο» και το «Τσίπουρο/Τσικουδιά» αναγνωρίζονται τα προϊόντα μας ντε φάκτο σε 39 σημαντικές τρίτες χώρες. Επίσης, είναι μία μεγάλη επιτυχία του κλάδου, διότι είναι η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στις Ενώσεις μας να συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία ενεργά».

Αυτό δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Ελλάδος, Δημ. Αποστολάκης, και εξηγεί γιατί πανηγυρίζει ο κλάδος: Τα προϊόντα αυτά ναι μεν προστατεύονται στα όρια της ΕΕ, καθώς και στις χώρες με τις οποίες η ΕΕ συνάπτει διμερείς σχέσεις, είναι όμως δεδομένο ότι η σύναψη διμερών εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες είναι χρονοβόρα και τελικά πολλές φορές δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα προϊόντα».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «σημαντική τη συνδρομή του εξειδικευμένου, σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δικηγορικού γραφείου του συμβούλου της Ένωσης, καθηγητή Θεόδωρου Γεωργόπουλου, καθιστώντας τις Ενώσεις συνδικαιούχους των άνω γεωγραφικών ενδείξεων».

Ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει πως «η υπό ίδρυση νέα Ένωση Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλίας είναι μία πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια, διότι η ποιοτική ανάπτυξη στα αποστάγματα και στα κρασιά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την τελευταία εικοσαετία, είναι συγκλονιστική. Έρχεται μάλιστα να καλύψει το κενό που υπήρχε στην προώθηση των εξαγωγών των αποσταγμάτων της Θεσσαλίας, όπως κάνουν π.χ. για την προώθηση των τοπικών οίνων οι τοπικές Ενώσεις Οινοποιών Πελοποννήσου, Βορείου Ελλάδος, Κεντρικής Ελλάδος, Αιγαίου κ.λπ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αξιόλογες επενδύσεις με σύγχρονα αποσταγματοποιεία που γίνονται από γνωστές εταιρείες στην επαρχία Τυρνάβου, ο κ. Αποστολάκης μας γνωστοποιεί ότι ανάλογες επενδύσεις καταγράφονται σε έντονο βαθμό στη χώρα, με αποτέλεσμα οι αποσταγματοποιοί να ανέρχονται αισίως σε 92, ενώ η παραγωγή αυξάνεται διαρκώς, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στα ελληνικά εμφιαλωμένα αποστάγματα.

Είναι βέβαιο ότι η επαρχία Τυρνάβου παρέχει τα εχέγγυα μέσω της ποιότητας των σταφυλιών, αλλά και τη σοβαρότητα των αμπελουργών της να δεχθεί τις αξιόλογες αυτές επενδύσεις», καταλήγει ο κ. Αποστολάκης.