Σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης η μελισσοκομία

Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, με μεγάλη δυναμική και προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, όπως αναφέρθηκε στο 14ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, όπου τιμώμενη περιοχή ήταν η Περιφέρεια Κρήτης.

Το φεστιβάλ μελιού το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Πειραιά, αποτελεί σύμφωνα με τους διοργανωτές, τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου της μελισσοκομίας που γίνεται στην Ελλάδα καθώς είναι τόπος συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό κλάδο σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης.

Στην Περιφέρεια Κρήτης ως τιμώμενη Περιφέρεια στο Φεστιβάλ Μελιού, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα που παρέλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη. Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης φιλοξενήθηκαν οι μελισσοκομικοί σύλλογοι του νησιού και εκθέτες μελισσοκόμοι από τις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες, που είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις θρεπτικές και ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων τους και να παρουσιάσουν – προωθήσουν το μέλι και τα παράγωγα μελιού στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης. Όπως αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο της περιφέρειας, στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου κρητικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης, κυρίως των μικρών παραγωγών στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης, καθώς το Φεστιβάλ Μελιού αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων.

Το περίπτερο επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ιωάννης Πλακιωτάκης, βουλευτές και στελέχη περιφερειακών ενοτήτων. Η κα. Χουδετσανάκη έθεσε τα κυρίαρχα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός τομέας ενώ παράλληλα ζήτησε εκ μέρους των παραγωγών ολοκληρωμένη και ουσιαστική πολιτική στήριξη της μελισσοκομίας με μέτρα που θα προστατεύσουν τους ίδιους καθώς και τους καταναλωτές. Επισήμανε δε ότι, «στόχος μας είναι η διαρκής στήριξη των παραγωγών του νησιού, μέσα από στοχευμένες και συντονισμένες προσπάθειες και προωθητικές ενέργειες.

«Το κρητικό μέλι είναι παγκοσμίως γνωστό για την εξαιρετική ποιότητά του και τις ευεργετικές ιδιότητές του για τον άνθρωπο. Η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με τους παραγωγούς μελιού και τους μελισσοκομικούς συλλόγους του νησιού μας για την καλύτερη προώθηση, προστασία και προβολή του προϊόντος στην εσωτερική και διεθνή αγορά», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ