Σημείο αναφοράς για τον Τύπο της Θεσσαλίας το Μουσείο της Ένωσης Συντακτών

Σημείο αναφοράς για την πλούσια ιστορία του Τύπου στη Θεσσαλία και όλη την Κεντρική Ελλάδα αποτελεί το Μουσείο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο 27 Μαΐου, στον Βόλο.

Το Μουσείο Τύπου, που βρίσκεται στην οδό Δημητριάδος 261 με Φιλελλήνων, εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος-Αλμυρού Ιγνάτιο. Κατά τη διάρκεια της λιτής εκδήλωσης, που έγινε παρουσία του γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, του βουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέας Κολυνδρίνη, του πρώην νομάρχη και δημάρχου Βόλου, Πάνου Σκοτινιώτη, των προέδρων της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, αλλά και πολλών δημοσιογράφων και πολιτών από όλη τη Θεσσαλία, οι πρώτοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, Γιώργος Τσιγκλιφύσης, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του μουσείου με δωρεές.

Ο γ.γ. Ενημέρωσης, κ. Γαλαμάτης, εξήγγειλε τη δρομολόγηση από το αρμόδιο υπουργείο της διαδικασίας ένταξης του μουσείου σε πρόγραμμα ψηφιοποίησης, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, να απαντά θετικά στο αίτημα για ένταξη του μουσείου σε ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Ο ταμίας της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, Μάκης Μπαλλής (στον οποίο αναγνωρίστηκε η προσωπική επίπονη δουλειά που έκανε, ώστε να πάρει σάρκα και οστά το Μουσείο Τύπου), αναφέρθηκε στα πλούσια εκθέματα του μουσείου και στη σημασία τους και τόνισε ότι η δημιουργία του αποτελούσε χρέος απέναντι στους παλιούς δημοσιογράφους.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλία από το 1881 μέχρι σήμερα, εφημερίδες και έντυπα από τη Στερεά Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει και παρουσιάζεται μία πλήρης καταγραφή των ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων που κυκλοφόρησαν αυτά τα 140 χρόνια. Περισσότεροι από 360 τίτλοι εφημερίδων στους τέσσερις νομούς.

Περίπου 200 από αυτές τις εφημερίδες υπάρχουν στις προθήκες του μουσείου, δείχνοντας την πορεία του θεσσαλικού Τύπου, καταγράφοντας τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αυτές οι εφημερίδες και οι εργαζόμενοι σε αυτές αγωνίστηκαν και δέθηκαν με τις τοπικές κοινωνίες.