Αναμένεται η απόφαση των αγροτών της Λάρισας για μπλόκο σε Νίκαια ή Ε 65 – Στον Ε 65 βγαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας

Να στήσουν μπλόκο στον κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα, μεθαύριο Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι αποφάσισαν το βράδυ της Κυριακής 21/1 οι αγρότες της Καρδίτσας, μετά από σύσκεψη στον Παλαμά,  διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων, κυρίως αυτά που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου

Σήμερα το μεσημέρι θα αποφασίσουν και οι αγρότες της Λάρισας εάν θα συνταχθούν με το μπλόκο της Καρδίτσας ή θα επιχειρήσουν να στήσουν δικό τους μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου στη νέα εθνική ή στον κόμβο της Νίκαιας.  Οι αγρότες των Φαρσάλων,  του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και, της Αγιά χθες βράδυ αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανθεσσαλικού χαρακτήρα κινητοποίηση, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνισθεί ο τόπος συγκέντρωσης.

Στο επίκεντρο των φετινών διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής. Καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Τέλος στο βασικό άξονα του διεκδικητικού πλαισίου των αγροτών περιλαμβάνονται , οι κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Η ΑΓΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την απόφαση να στηρίξουν το ενιαίο μπλόκο του νομού Λάρισας όπου αυτό εν τέλει στηθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, πήραν χθες το βράδυ Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγιάς στο πλαίσιο των γενικότερων προβλημάτων που απα­σχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αλλά και των ιδιαίτερων δικών τους αιτημάτων που έχουν να κάνουν είτε με τις τοπικές παραγωγές, είτε με τα θέματα που έχουν προκύψει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλέξανδρος Αλε­ξούλης» του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά, και συμ­μετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Μεταξοχωρίου, Γερα­καρίου, Νερομύλων, Ποταμιάς, Μελιβοίας, Δήμητρας, Αετολόφου, Όσ­σας, και οι Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Ανάβρας, Σκήτης, Ποταμιάς, «Ορεινά Κισσάβου» και «Κίσσαβος».

Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος της Αγιάς, όσο και σε αυτά που είναι κοινά – και είναι και τα περισσότερα – με όλους τους Έλληνες αγρότες, και κάλεσε τους συναδέλφους του να στηρίξουν το ενιαίο μπλόκο ώστε η πίεση προς την κυβέρνηση να γιγαντωθεί και να την αναγκάσει να δώσει άμεσα λύσεις.

Ο ακριβής τρόπος συμμετοχής των Αγιωτών στην κινητοποίηση της Τετάρτης θα αποφασιστεί ως την Τρίτη αφού συνεχιστούν συσκέψεις καις συζητήσεις σε όλα τα χωριά της περιοχής.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στο ενιαίο μπλόκο της Νίκαιας ή όπου κι αν αυτό γίνει αποφάσισαν να συμμετέχουν οι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου προχθές Σάββατο στη σύσκεψη που είχαν στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου. Στη συζήτησή τους, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι τα προβλήματα είναι ίδια για όλους τους αγρότες. Μάλιστα, τονίστηκε πως τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες μεταφέρονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κοινωνία και πως πρέπει ο κόσμος να τους στηρίξει.

Στόχος τους είναι η μαζική συμμετοχή και γι’ αυτόν τον λόγο απηύθυναν κάλεσμα και σε όσους δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη να στηρίξουν τον αγώνα στο μπλόκο. Στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου βρέθηκε και ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, με διπλή ιδιότητα, καθώς ακόμη είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, πράγμα που σύμφωνα με τον ίδιο στις επόμενες ημέρες θα αλλάξει και θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος. Επίσης, παρευρέθηκαν μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΜΠΛΟΚΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Την πρόθεσή τους να μετάσχουν σε ένα μεγάλο πανθεσαλλικό μπλόκο στην εθνική οδό αποφάσισαν και τα μέλη αγροκτηνοτροφικών συλλόγων της Ελασσόνας, σημειώνοντας ότι «με την συμμετοχή μας εκπρόσωποι των συλλόγων της Ελασσόνας εκπροσώπων φορέων αλλά και μεμονωμένοι συνάδελφοι, επαναβεβαιώσαμε την ανάγκη συνέχισης των δράσεων, προκειμένου να διεκδικήσουμε με καλύτερους όρους τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωση και την συνέχιση της παραγωγής. Η συζήτηση ανέδειξε νέες διαστάσεις μετά  την επίσκεψη κλιμακίου υπουργών στην Ελασσόνα, που στην ουσία απέκλεισε το οργανωμένο τμήμα των αγροτοκτηνοτρόφων του Δήμου από τις συζητήσεις, σαν να μην ήθελαν να ακουστούν τα πάγια αιτήματα που μετά το συλλαλητήριο της 13ης του Δεκέμβρη οριστικοποιήθηκαν με συγκεκριμένο πλαίσιο και αφορούν το σύνολο των καλλιεργητών και παραγωγών.

Επίσης σε συνεννόηση με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων που παραβρέθηκε στην σύσκεψη προέκυψε η ανάγκη για διατύπωση αιτημάτων που αφορούν την τιμή του γάλατος αλλά και τις κατάφωρες αδικίες στην διαδικασία των πληρωμών του ΟΣΔΕ. Επικαιροποιώντας η σύσκεψη τα αιτήματα της περιοχής που αφορά την αναπλήρωση εισοδήματος  και  με αυτά θα συμμετέχουμε διακριτά στα μπλόκα, κατέληξε και σε ειδικότερο διεκδικητικό πλαίσιο.