Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης αγροτών

Ρ. Μαρούδας: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν ικανοποιηθούμε

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης αγροτών
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Στην Αθήνα θα είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα των αγροτών, όπου το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η πολυσυζητημένη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με 10μελή αντιπροσωπεία αγροτών-μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κρίνει το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοικτά.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τους Στ. Αραχωβίτη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργό Οικονομικών, Σωκ. Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Τάσο Πετρόπουλο, υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ το μπλόκο της Νίκαιας θα εκπροσωπείται από τους κ.κ. Ρίζο Μαρούδα, Κώστα Τζέλλα.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Κιλελέρ

Στο μεταξύ σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας αντιπροσωπεία αγροτών από τον κόμβο της Νίκαιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα και με αγροτικά αυτοκίνητα μετέβησαν χθες το μεσημέρι στο μνημείο του Κιλέλερ, όπου κατέθεσαν στεφάνι, με τους συγκεντρωμένους αγρότες να φωνάζουν «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ». Στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, φρόντισε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση για τη σημερινή συνάντηση, υποστηρίζοντας πως «αν δεν δεσμευτούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα.

Τότε οι κολίγοι της Θεσσαλίας, με πρωτεργάτη τον Μαρίνο Αντύπα, μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, κατάφεραν να πάρουν δική τους τη γη που καλλιεργούσαν για λογαριασμό των τσιφλικάδων. Σήμερα, 110 χρόνια σχεδόν μετά το Κιλελέρ, η γη και η παραγωγή συγκεντρώνεται όλο και σε λιγότερα χέρια. Εδώ και δεκαεπτά μέρες, στο μπλόκο της Νίκαιας και σε μπλόκα σ’ όλη την Ελλάδα, δίνουμε αγώνα επιβίωσης, παλεύοντας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε, να μην ξεκληριστούμε και να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι στα μεγάλα τσιφλίκια που ξαναδημιουργούνται σιγά σιγά, όχι μόνο στον Θεσσαλικό κάμπο αλλά σε όλη την χώρα.

Κι από το χώρο του Κιλελέρ, όπως και από τα μπλόκα τόσες μέρες, δηλώνουμε πως στην συνάντηση που θα έχουμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο, θα απαιτήσουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματά μας, ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ώστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να μπορούμε να πληρωνόμαστε τον μόχθο και τον ιδρώτα μας, αλλά, στην πορεία, ο πλούτος που παράγουμε να γίνει δικός μας, να γίνουμε πραγματικοί αφέντες αυτού του πλούτου. Γιατί δυστυχώς σήμερα στην ουσία είμαστε σύγχρονοι εργάτες γης για βιομηχανίες, για εκκοκκιστές, για εμπόρους που παίρνουν κοψοχρονιά τη σοδειά μας, την παραγωγή μας και την πουλάνε βέβαια πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση.

Συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα, Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στην κυβέρνηση και πάνω απ’ όλα το στέλνουμε σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πρέπει να καταλάβουν ότι η δική τους συμμετοχή, ο δικός τους αγώνας – όπως έγινε τότε έτσι και τώρα – μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να κάθονται στον καναπέ των σπιτιών τους περιμένοντας λύσεις. Υπάρχουν και κάποιοι αγρότες οι οποίοι παίζουν υπονομευτικό και ρόλο, όπως αυτοί που λίγες ώρες πριν την δική μας συνάντηση με την κυβέρνηση, θα έχουν «πριβέ» συνάντηση με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Εμείς που βρισκόμαστε στα μπλόκα, όλοι όσοι συντονιζόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δηλώνουμε από δω, από το Κιλελέρ, ότι, αν στη συνάντηση δεν υπάρξουν κυβερνητικές απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα αιτήματά μας, θα υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι την τελική νίκη».

-Διαφήμιση-