Δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις Αποστόλου οι αγρότες μετά τη συνάντηση στην Αχαρνών (upd)

Δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις Αποστόλου οι αγρότες μετά τη συνάντηση στην Αχαρνών (upd)

“Είχαμε μια διεξοδική και ζωηρή συζήτηση με εκπροσώπους του αγροτικού χώρου θα έλεγα απ’ όλη την Ελλάδα. Και βέβαια αντιλαμβάνεστε όταν ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος αρχίζει και ζωηρεύει ήταν ουσιαστική γιατί πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει είναι ο διάλογος, ένας διάλογος που μερικές φορές μπορεί να γίνεται και με εντάσεις, δεδομένου των προβλημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο”.

Με τα λόγια περιέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου την σημερινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών από όλη τη χώρα. Και πρόσθεσε: “Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστη σαφές ότι και αυτά που έχουμε κάνει στον αγροτικό χώρο από τις πληρωμές μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου μέχρι και αυτά που σχεδιάζουμε άμεσα τους επόμενους μήνες, εμείς πιστεύουμε ότι δημιουργούν μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, ένα περιβάλλον που για τον αγροτικό χώρο είναι πολύ ιδιαίτερο σε σχέση με αυτά που βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δικό τους πώς θα κινητοποιηθούν, τις μορφές που θα επιλέξουν, εμείς από την δική μας πλευρά συνεχίζουμε ένα έργο που ήδη τουλάχιστον όλη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι στον αγροτικό χώρο έχει φέρει πλέον ουσιαστικά αποτελέσματα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Σιδερόπουλος Χρήστος τόνισε στους δημοσιογράφους: Ο κ. Αποστόλου δε συμφώνησε σε τίποτα από αυτά που προτείναμε. Μας δήλωσε ότι τα χέρια του είναι δεμένα λόγω του μνημονίου και ότι δε μπορούμε να το ανατρέψουμε. Υπάρχουν κάποιες προθέσεις από την πλευρά του υπουργού για κάποιες ρυθμίσεις στο μέλλον. Εμείς όμως θα επιστρέψουμε στις βάσεις μας και προσεχώς στον Πλατύκαμπο (μπορεί και εντός Σαββατοκύριακου) θα συζητήσουμε όπως κάνουμε πάντα για να πάρουμε αποφάσεις”.

Ο Μιχάλης Μαλλιωτάκης, εκλεγμένο μέλος της τριτοβάθμιας επιτροπής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης Ιεράπετρα μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: «βρεθήκαμε σήμερα στο ΥπΑΑΤ εκπρόσωποι από όλη την παραγωγική χώρα (Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη). Συναντηθήκαμε με τον κ Αποστόλου  και το μήνυμα που μας έδωσε αυτή τη φορά ήταν πιο σαφές: Δεν μπορεί να παρεκκλίνει του μνημονίου, δε μπορεί να αλλάξει κάτι στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, δεν μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή. Μας είπε ότι του δένει τα χέρια το μνημόνιο. Σε επιμέρους ζητήματα και προβλήματα που αφορούν συγκεκριμένες περιφέρειες πήραμε κάποιες θετικές προθέσεις αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε “προθεσόμετρο” στην πολιτική δεν υπάρχει. Η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δε καταλήγουμε σε κάποιο».

Και πρόσθεσε: Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σαν φορείς σε επίπεδο χώρας είναι να έχουμε ομόνοια, ομοψυχία, σύνεση, ώστε να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να βρίσκουμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί  τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων ή αυτά που έχουμε αφήσει και έχουν σαπίσει και βαλτώσει και έχουν καταστρέψει την αγροτική πολίτική της χώρας. Μία αγροτική πολιτική η οποία παλεύει για τη διατροφική επάρκεια του τόπου μας.

Ο αγρότης είναι λειτούργημα δεν είναι επάγγελμα. Δεν μπορείς να βάλεις τον αγρότη που παλεύει καθημερινά με θεούς και δαίμονες στην ίδια μοίρα με ένα καταστηματάρχη που δουλεύει εντός οικήματος».

Αναφερόμενος στα απόμενα βήματα των αγροτών ο κ. Μαλλιωτάκης τόνισε: «στη συνέχεια θα γυρίσουμε στις περιφέρειες μας για να συζητήσουμε πότε θα βγούμε σε εθνικό επίπεδο όλοι οι αγρότες ενωμένοι για να καταφέρουμε την ανατροπή του μνημονίου. Δε τα έχουμε με καμία κυβέρνηση ποτέ δεν είμασταν χρωματισμένοι και κομματισμένοι πρεσβεύουμε λευκό συνδικαλισμό και ενεργούμε κατά των μνημονίων που έχουν καταστρέψει τη χώρα μας.

Δε μιλάμε για κλείσιμο δρόμων. Αυτό τουλάχιστον έχει αποφασίσει η Κρήτη. Δε θα κλείσουμε, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και δε βρισκόμαστε απέναντι στους πολίτες και τις ευπαθείς ομάδες της χώρας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί οι αγρότες της χώρας».

Τέλος ο κ. Σταθης Μπαλτατζίδης Αντιπρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Νάουσας ανέφερε: “Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι συγκεκριμένο και η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει η χώρα θα συνεχίσει να είναι όμηρος του μνημονίου και εμείς σαν αγρότες δε θα μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε. Κάποια στιγμή όλο αυτό θα ξεσπάσει και ελπίζω να γίνει με τον πιο ήπιο τρόπο”.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

«Ο Υπουργός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί να τον ρωτάμε για βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και να μας απαντά ότι είναι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Εμείς σήμερα θα πάμε να τον ακούσουμε και μετά θα λάβουμε αποφάσεις για το μέλλον των φετινών κινητοποιήσεων».

Με τα λόγια αυτά στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδηρόπουλος έδωσε το στίγμα της σημερινής συνάντησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον οποίο εκπρόσωποι από πολλούς αγροτικούς συλλόγους της χώρας θα καταθέσουν στα αιτήματά τους. Οι αγρότες έφτασαν στο ΥπΑΑΤ περίπου στις 12:15.

Λίγο πριν (περίπου στις 11:30) οι εκπρόσωποι των αγροτών μετέβησαν στην Βουλή όπου θα καταθέσουν επιστολή ορος τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Οι αγρότες μέσω της επιστολής τους επισημαίνουν πως η συζήτηση στη Βουλή είναι επιβεβλημένη, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά στην εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης» αναφέρουν οι αγρότες μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Σε εξέλιξη στο ΥπΑΑΤ η πρώτη μεγάλη συνάντηση 15 εκπροσώπων αγροτών με τον Αποστόλου πριν τα μπλόκα (upd)

Επίσης χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με το κόστος παραγωγής στη χώρα, ενώ τονίζουν πως πρέπει να προστατευτούν η ζωική και φυτική παραγωγή «διότι πάνω σ’ αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας».

Oλόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αναλυτικά, στην επιστολή που υπογράφουν αγροτικοί φορείς και κτηνοτρόφοι αναφέρονται τα εξής:

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.          

κ. Πρόεδρε,

η απόφαση μας να απευθυνθούμε στο Προεδρείο της Βουλής και προσωπικά σε εσάς, ώστε να προσκαλέσετε στην ολομέλεια της Βουλής προ ημερησία συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά το μέλλον“ της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι επιβεβλημένη.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά την εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. 

Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν  την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης.

Το κόστος παραγωγής-ενέργεια είναι δυσβάσταχτο και αντιπαραγωγικό στην χώρα μας, για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό κριτήριο ως προς την διαμόρφωση των τιμών.

Η ζωική και η φυτική παραγωγή είναι οι δύο σταθεροί πυλώνες ανάπτυξης και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευθούν διότι πάνω σ’ αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας και άρα επιθυμούμε την παραγωγή πλούτου και το δίκαιο της φορολογίας.

Η θεματολογία της συζητήσεως θα πρέπει να εμπεριέχει τις μεταξύ των άλλων και τις εξής ενότητες:

  • Ασφαλιστικό
  • Φορολογικό
  • Κόστος Παραγωγής- Ενέργεια
  • Ενδιάμεση Αναθεώρηση ΚΑΠ 2017
  • ΕΛΓΑ (αναθεώρηση κανονισμού)
  • Αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκου.

Κοινοποίηση:

  • Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
  • Κόμματα,
  • Προέδρους Κομμάτων

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ-ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ:

Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, Αντωνιάδης Κοσμάς

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας, Δημητριάδης Νικόλαος

Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Βελβεντού, Τζιουράς Βασίλειος

Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, Σιδερόπουλος Χρήστος

Συντονιστική Επιτροπή Επαρχίας Λαγκαδά, Αλμπάνης Γεώργιος

Αγροτικός Σύλλογος Καλών Νερών Λαρίσης, Μαχάς Γεώργιος

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Σερρών, Ξενιτίδης Κωνσταντίνος

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Έδεσσας, Ροδοβίτης Γεώργιος

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Πέλλας, Παπαδόπουλος Γεώργιος

Αγροτικός Σύλλογος Αλμωπίας, Τσέμπης Ξενοφών

Αγροτικός Σύλλογος Άρνισσας, Γεωργίου Θωμάς

Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας, Τόπης Αθανάσιος

Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Καστοριάς, Μπέλλος Αχιλλέας

Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς, Μάνος Θωμάς

Ομάδα Καπνοπαραγωγών Βισάλτης Σερρών, Τσερβίστας Μιχαήλ

Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Θηβών, Χατζηδούρας Ηλίας

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λοκρίδας «η Ένωση», Γλουστιάνος Οδυσσέας

Πμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος, Δημογιάννης Δημήτριος

Αγροτικός Σύλογος Τρίγλιας Χαλκιδικής, Δελημανώλης Δημήτριος

Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Δήμου Πύδνας, Κολινδρού & Αιγινίου, Καρακασίδης Ιωάννης

Επιτροπή Αγώνα Αγροτών-Κτηνοτρόφων-Νέων Αγροτών Επαρχίας Φαρσάλων, Μπασδάνης Μιλτιάδης

Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Επαρχίας Αλμυρού Μαγνησίας, Μπάτζιος Χρήστος

Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Μάνης, Δημητριάδης Δημήτριος

Αγροτικός Σύλλογος Κιάτου, Φκιακάς Παναγιώτης

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας- Μιχαλάκης Εμμανουήλ

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Σητείας, Τσιφετάκης Γεώργιος

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Φαιστού, Ντισπυράκης Γεώργιος

Αγροτικός Σύλλογος Κισσάμου Χανίων- Αρετουλάκης Αντώνιος