Συνέδριο Gaia Επιχειρείν: Με το βλέμμα στραμμένο στην ΚΑΠ του μέλλοντος

Συνέδριο Gaia Επιχειρείν: Με το βλέμμα στραμμένο στην ΚΑΠ του μέλλοντος

Η ποιότητα και η ποικιλομορφία των γεωργικών προϊόντων και η προώθησή τους, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που απαιτούνται, η διαχείριση των κινδύνων, αλλά και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες στον αγροδιατροφικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του δεύτερου πάνελ, που συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου της Gaia Επιχειρείν, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη.

Η συντονίστρια του πάνελ  Έλλη Τσιφόρου, υπεύθυνη Γραφείου Βρυξελλών GAIA Επιχειρείν, πριν δώσει τον λόγο στους ομιλητές, ανέφερε ότι σ’ αυτή την ενότητα θα εξεταστούν οι πολιτικές και τα εργαλεία της ΚΑΠ και τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν.

Ο Javier Valle, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής, COPA-COGECA εισηγητικά απαντώντας στο τι είναι ποιότητα ανέφερε ότι η ποικιλομορφία, η ασφάλεια και η ποιότητα των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. «Οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί της ΕΕ παρέχουν επαρκή, ασφαλή, υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα για έναν αυξανόμενο πληθυσμό, αλλά και τις γεωργικές τους γνώσεις και πληροφορίες για τα τρόφιμα και την υγιεινή διατροφή διατηρώντας ζωντανές τις αγροτικές περιοχές», είπε.

Αναφερόμενος στα προϊόντα ΠΓΕ σημείωσε ότι είναι σημαντικό και πρέπει να διασφαλιστεί ότι όταν ο καταναλωτής ψάχνει τα προϊόντα μας στα ράφια των σούπερ μάρκετ, πρέπει να μπορεί να τα βρει και ότι σημασία δεν έχει μόνο η σήμανση αλλά και οι πολιτικές προώθησης. «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τον ρόλο μας και να υπάρχει μια διεθνής προστασία για τα ΠΓΕ. Έχουν γίνει συζητήσεις, αλλά λειτουργούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά και πρέπει να τα προστατεύσουμε πλήρως. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις αλλά και πολλές ευκαιρίες», τόνισε.

«Οι Έλληνες αγρότες έχουν εμπειρία στην προώθηση των προϊόντων», είπε στην συνέχεια επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα προγράμματα προώθησης έρχονται από την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, διευθυντής Ανάπτυξης Αγροδιατροφικού Τομέα, TÜV AUSTRIA HELLAS αναφέρθηκε στις διεθνής τάσεις πιστοποίησης αλλά και στα πρότυπα που επικρατούν όχι μόνο στον αγροδιατροφικό τομέα: «Τα πρότυπα προσεγγίζουν την ποιότητα, την ασφάλεια καταναλωτή, την προστασία του περιβάλλοντος και προστασίας της υγείας του παραγωγού», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο βάρος που δίνει η νέα ΚΑΠ στην προστασία των παραγωγικών πόρων.

Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα αειφορίας όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σε θέματα επιχειρήσεων και κοινωνικής ευθύνης. Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση στην χώρα μας και το πώς να στηριχτεί η εξωστρέφεια είπε, ότι «η πιστοποίηση δεν μπορεί να είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες, από την στιμή που ένας από τους σημαντικότερους της οικονομίας είναι ο αγροδιατροφικός τομέας».

Στην στρατηγική προσέγγιση και στην αξιοποίηση των χρηματοοικονομικών εργαλείων αναφέρθηκε στην συνέχεια ο Γιάννης Χανιωτάκης, διευθυντής  Ανάπτυξης Τραπεζικών Εργασιών Αγροτικού Τομέα Τράπεζας Πειραιώς. «Στόχος της χρηματοδότησης είναι η στήριξη του αγροτικού τομέα για να λειτουργήσει ως πυλώνας της αγροτικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι επιμέρους θέματα αποτελεί η διευκόλυνση των επενδύσεων, η ανάδειξη της σημασίας της εξωστρέφειας, η ανταγωνιστικότητα μέσα σε πλαίσια αειφορίας και η ομαλή ροή κεφαλαίων κίνησης.

«Περισσότεροι από 110.000 αγρότες έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης σήμερα», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης, στην συμβολαιακή γεωργία, αλλά και στους 22.000 αγρότες, τις περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις με 55 προϊόντα που απολαμβάνουν προγράμματα που σχετίζονται και με την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και την μείωσης του κόστους παραγωγής.

«Πρακτικά ο τρόπος που λειτουργούμε είναι να θέτουμε στόχους, να εντοπίζουμε προβλήματα και να δίνουμε λύσεις στοχευμένες. Αν καθένας κάνει ένα βήμα πίσω από το προσωπικό του συμφέρον, τότε όλοι θα είμαστε νικητές», τόνισε ο Γ. Χανιωτάκης.

Στη συνέχεια η Έφη Κοκορέλη, διευθύντρια Agrinsurance & Bancassurance, Interamerican ΑΕ σημείωσε ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η διακύμανση των τιμών που επηρεάζει το αγροτικό εισόδημα. «Μαζί με τις κλιματολογικές αλλαγές ένα θέμα που απασχολεί τον αγρότη είναι και το κόστος αποκατάστασης, που συχνά είναι μεγάλο και δαπανηρό», είπε.

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα συνύπαρξης του ιδιωτικού με του δημόσιου φορέα η Ε. Κοκορέλη είπε, ότι ο δημόσιος τομέας καλύπτει μόνο κινδύνους από φυσικές καταστροφές. «Η συμπληρωματικότητα είναι απαραίτητη και μπορεί να συνεισφέρει και να προσφέρει η συνεργασία της ασφαλιστικής αγοράς με το δημόσιο, και να αυξηθεί το όφελος για τον αγρότη», σημείωσε.

Στις νέες τεχνολογίες αναφέρθηκε στην συνέχεια ο Παναγιώτης Ηλίας, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης, NEUROPUBLIC AE. “Είμαστε σε μία ψηφιακή επανάσταση”, είπε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με αυτό έδωσε έμφαση εκτός από τα χαρακτηριστικά της, στις αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν. Αυτές όπως επισήμανε, συνδέονται πάρα πολύ με τη διάχυση της τεχνολογίας στοχευμένα και ισόρροπα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με το πώς οι μικροκαλλιεργητές θα έχουν πρόσβαση, αν θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες. “Αυτή η επανάσταση μπορεί να επιφέρει και αλλαγές στις ισορροπίες. Φαίνεται ότι ανοίγει μία πόρτα και μπορεί κάποιος να ενισχύσει την θέση του ή να αγνοήσει την επανάσταση και να αποδυναμωθεί. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως σαν εταιρεία”.  

Μελίνα Ζιάγκου – Ανθή Γεωργίου

Παρακολουθήστε εδώ όσα συνέβησαν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο