Συνεχίζεται η εμφάνιση ευρυτόμου στην αμυγδαλιά σε Μαγνησία και Λάρισα

Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής.

evritomo-amigdalia

Τ η διαπίστωση ότι συνεχίζεται η έξοδος των ακμαίων του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές των νομών Μαγνησίας και Λάρισας καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι και διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δέντρο. Έχει μία γενεά το έτος.

Το Κέντρο συστήνει να συνεχιστούν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές των νομών Μαγνησίας και Λάρισας, ενώ να γίνεται επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Επίσης, συστήνει οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου. Όταν ο καιρός είναι ομιχλώδης, νεφοσκεπής και κρύος, να μη γίνεται ψεκασμός, λόγω μειωμένης δραστηριότητας του εντόμου.

Καπνώδης

Το Περιφερειακό Κέντρο δίνει συμβουλές και για την καταπολέμηση του καπνώδους, που αποτελεί ένα μεγάλο μαύρο σκαθάρι με λευκή απόχρωση στη ράχη του. Τα τέλεια έντομα δραστηριοποιούνται την άνοιξη και τρέφονται από το φύλλωμα των δέντρων, ωριμάζουν αναπαραγωγικά τον Μάιο και εναποθέτουν τα αυγά τους κυρίως στο έδαφος και κοντά στον λαιμό του δέντρου ή σε ρωγμές του φλοιού στη βάση του κορμού. Η νεαρή προνύμφη μπαίνει στον λαιμό ή στη βάση μίας ρίζας και ανοίγει στοά. Το δέντρο εξασθενεί σιγά-σιγά και ξεραίνεται. Τα εξασθενημένα δέντρα έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια στον καπνώδη.

Το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου συστήνει κάθε μέτρο που διατηρεί τα δένδρα σε καλή κατάσταση ζωηρότητας βλάστησης, όπως είναι η κατάλληλη λίπανση, άρδευση, και κλάδεμα. Η καταπολέμηση του καπνώδους γίνεται με την εμφάνιση των ακμαίων τον Μάιο, με ψεκασμούς των κλάδων και του κορμού με ισχυρά επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα. Κατά των προνυμφών συνιστάται αρχές φθινοπώρου και αμέσως μετά την συγκομιδή πότισμα γύρω από τον κορμό σε απόσταση 50 εκατοστών με σκόνη διαλύματος ισχυρού εντομοκτόνου.