Τα 110,9 εκατ. ευρώ θα φθάσουν οι πληρωμές για εξόφληση εξισωτικής και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ την ερχόμενη εβδομάδα

Ζεστό χρήμα στις αρχές της εβδομάδας

Το χρώμα του χρήματος θα δουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (8 – 12/8), εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, περίπου 83.100 δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», η πληρωμή της εξόφλησης του 2015 (25%) καθώς και η εξόφληση όλων όσων έκαναν ενστάσεις για την πληρωμή της προκαταβολής (75%) είναι έτοιμες και πραγματοποιούνται οι τελευταίοι έλεγχοι πριν… φύγει η δισκέτα για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, το ύψος της πληρωμής θα αγγίξει τα 94.935.302 ευρώ.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε και με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ., Γιώργο Αποστολάκη, ο οποίος μας ενημέρωσε πως όντως μέχρι και σήμερα Παρασκευή, 5 Αυγούστου πραγματοποιούνται οι τελευταίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι πριν την πληρωμή. Αν και ο ίδιος απέφυγε να μας δώσει την ακριβή ημερομηνία πληρωμής, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έως και την Τετάρτη 10/8.

Υπενθυμίζουμε ότι το 75% της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Αυτή αφορούσε όσους δικαιούχους έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ολοκλήρωσαν τότε τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, τότε καταβλήθηκαν 106.994.011,74 ευρώ σε 63.519 δικαιούχους.

Στους παραπάνω δικαιούχους δεν συμπεριλήφθηκαν όσοι δεν είχαν τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων τους ή τα στοιχεία εισοδημάτων και απασχόλησης, ούτε όσων τα οικονομικά στοιχεία δεν είχαν εκκαθαριστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ζημιές 2015

Ευχάριστα είναι, όμως, τα νέα, σχετικά και με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή του 2015 από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Φάνης Κουρεμπές, πρόκειται να πιστωθούν περίπου 16 εκατ. ευρώ έως τις 10 Αυγούστου. Επίσης, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών της Χίου, επεσήμανε ότι ο φάκελος που θα συνταχθεί για τα ΠΣΕΑ, θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα για έγκριση από την Κομισιόν.

του Χρήστου Διαμαντόπουλου

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί