Συνετρίβη αεροσκάφος της Egyptair με 66 επιβαίνοντες (upd)

Συνετρίβη αεροσκάφος της Egyptair με 66 επιβαίνοντες

Πλωτά μέσα της Αιγύπτου κατευθύνονται προς το σημείο, όπου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, έχει εντοπισθεί αριθμός αντικειμένων μπλε και πορτοκαλί χρώματος, του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο αγνοείτο από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίσθηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.

Παράλληλα, η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.

Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα αντικείμενα εντοπίσθηκαν 200-230 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης ή 100 μίλια από το αρχικό σημείο των ερευνών, εντός του FIR Καϊρου, από αιγυπτιακό αεροσκάφος.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε με βάση πληροφορίες από το ΑΠΕ:

Αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 56 επιβάτες, ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη και το 10μελές πλήρωμα της πτήσης MS804 της Egyptair, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, λίγο πριν φτάσει στον τελικό της προορισμό, στο Κάϊρο. Το αεροσκάφος «Airbus Α320» κατασκευής του 2003 των Αιγυπτιακών αερογραμμών, χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ βρισκόταν στα 37.000 πόδια, 7 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου.

Την ίδια στιγμή πηγή της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος, την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ… συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου».

Ανταλλαγή συλλυπητήριων αντάλλαξε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών με τη Γαλλία (ανάμεσα στους επιβαίνοντες 15 ήταν Γάλλοι) για την «πτώση», όπως τη χαρακτήρισε, ενός αεροπλάνου της EgyptAir που μετέφερε 66 ανθρώπους σε πτήση από το Παρίσι στο Κάϊρο. Μια δήλωση που σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανόν να είναι νεκροί. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πώς οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στη διεύρυνση των αιτιών του δυστυχήματος.

Η υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού δικτύου αεροπορικής κυκλοφορίας Eurocontrol ανέφερε ότι δεν υπήρχαν άσχημες καιρικές συνθήκες την ώρα και στην περιοχή που εξαφανίστηκε το αεροσκάφος. Την ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συνέβη την ώρα που εξαφανίστηκε πάνω από τη νότια Μεσόγειο και ενώ πετούσε από το Παρίσι στο Κάϊρο.

Ο Σερίφ Ισμαϊλ, πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι έρευνες για το αεροσκάφος βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια συμβάντος περιλαμβανόμενης της τρομοκρατικής ενέργειας. «Επιχειρήσεις έρευνα διεξάγονται για το αεροσκάφος στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι χάθηκε η επαφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καϊρο.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει 6.275 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 2.101 σε Airbus 320. Ο συγκυβερνήτης έχει 2.766 ώρες πτήσης, ενώ το αεροσκάφος είναι κατασκευής του 2003, όπως αναφέρει η Egyptair.