Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Συρίας οι επενδύσεις στη γεωργία

Η στήριξη στον αγροτικό τομέα μπορεί να συμβάλει στην εκτόνωση της μεταναστευτικής κρίσης

syria-agrotes

ΣΣτην πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να επενδύσουν στη γεωργία της Συρίας, καθώς ο κλάδος έχει τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει καθοριστικό μοχλό σταθεροποίησης και ανάκαμψης για το πολύπαθο έθνος.

«Παρά τις σημαντικές απώλειες, η γεωργία εξακολουθεί να καλύπτει σχεδόν το ήμισυ των αναγκών της Συρίας σε τρόφιμα, συνιστώντας σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια Σύριους. Αυτή είναι μια ισχυρή απόδειξη της ανθεκτικότητας του λαού της Συρίας και του αγροτικού τομέα», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO, Daniel Gustafson, προτού προειδοποιήσει: «Χωρίς πρόσθετη στήριξη στον αγροτικό τομέα και σε προγράμματα ανθεκτικότητας στις αγροτικές περιοχές, η επισιτιστική ανασφάλεια θα συνεχίσει να εντείνεται στο ίδιο μοτίβο με τη μετανάστευση, ενώ η σταθερότητα θα συνεχίσει να αγνοείται».

Υπενθυμίζεται ότι, στην αρχή της χρονιάς, ο FAO είχε απευθύνει έκκληση για παροχή 120 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2018, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης (SHARP) για τη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η εμφύλια διαμάχη που μαίνεται από το 2011 έχει αφήσει το σημάδι της στον αγροτικό τομέα (σ.σ. πολλές από τις συγκρούσεις έχουν λάβει χώρα στις κύριες αγροτικές περιοχές της Συρίας). Μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρωθεί μόλις το 1/4 αυτού του ποσού.

Παρότι οι συνολικές ζημίες στον τομέα υπερβαίνουν τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του εμφυλίου, πολλοί αγρότες εξακολουθούν να καλλιεργούν, αποδεικνύοντας έτσι την ανθεκτικότητα της τοπικής γεωργίας.

Η παραγωγή σιταριού άγγιξε τα 2 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, με την κατά κεφαλήν παραγωγή να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά προ κρίσης, όταν η Συρία θεωρούνταν ο σιτοβολώνας της ευρύτερης περιοχής. Πολλές οικογένειες βασίζονται στη δική τους παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας λαχανικών και της εκτροφής ζώων. «Συνεπώς, χρειάζεται να εξασφαλιστεί ότι η επισιτιστική βοήθεια θα συνδυαστεί με τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με σκοπό τη διάσωση των μέσων διαβίωσης, αλλά και της ίδιας της ζωής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO.

Πριν από τον εμφύλιο, η γεωργία αντιπροσώπευε το 1/4 του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Συρίας και ήταν το βασικό μέσο διαβίωσης για το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας. Σήμερα, το 1/3 του συριακού πληθυσμού, ήτοι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μαστίζεται από οξεία πείνα, τη στιγμή που οι συγκρούσεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο.