Σηροτροφία: Επέστρεψε μετά από δεκαετίες η εκτροφή μεταξοσκώληκα στο Μεταξοχώρι Αγιάς, σε στάση αναμονής το Σουφλί

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα

Οι μεταξοσκώληκες επέστρεψαν ξανά στον τόπο που γνώρισε άνθηση από την εκτροφή του. Με πρωτοβουλία της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου, Ανδρομάχης Τσιάρα, και σε συνεργασία με το Σηροτροφικό Εργαστήριο Αθηνών και τον προμηθευτή σπόρων, κ. Λαζαράκη, υπήρξε προμήθεια 500 σπόρων μεταξοσκώληκα και προ ημερών ξεκίνησε η εκτροφή τους.

«Το πολύτιμο σκουληκάκι, που χάρισε το όνομα στο Μεταξοχώρι και προσέφερε στο χωριό μια περίοδο οικονομικής άνθησης, βρίσκεται και πάλι εδώ και είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι τη σηροτροφία», αναφέρει η κα Τσιάρα. Στόχος της, εφόσον όλα πάνε καλά, να γίνει επεξεργασία κουκουλιού, ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτιστική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεταξοχωρίου και να μπορεί ο κόσμος να τη βλέπει.

Η πορεία εκτροφής

Η κα Τσιάρα τονίζει πως οι μεταξοσκώληκες για να μεγαλώσουν χρειάζονται σκοτάδι στην αρχή, χαμηλή θερμοκρασία, καθαρό περιβάλλον και για τροφή φύλλα μουριάς. Στη συνέχεια, η ίδια περιγράφει την πορεία της εκτροφής: «Η 5η ημέρα εκτροφής έφτασε στο τέλος της. Φρέσκα φύλλα μουριάς τριμμένα για τα μικρά μας και ξανά πάλι πίσω σε ζεστό και σκοτεινό δωμάτιο.

Η ανάπτυξή τους φαίνεται καλή και η ημέρα έκλεισε χωρίς απώλειες. Την 7η ημέρα εκτροφής, οι μεταξοσκώληκες έχουν αναπτυχθεί αρκετά, το χρώμα τους πλέον έχει αλλάξει και, αφού περάσαμε το πρώτο στάδιο, τοποθετήθηκαν σε μεγαλύτερο κουτί. Ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη, αλλά αυτό έχει να κάνει με τον χρόνο εκκόλαψης. Την 8η ημέρα είναι απίστευτο το πόσο πολύ τρώνε αυτά τα μικρά σκουληκάκια. Πλέον, το τάισμα γίνεται τρεις φορές την ημέρα και, ενώ είναι ήσυχα, μόλις πέσουν τα φρέσκα φύλλα μουριάς τρέχουν αμέσως πάνω τους για να τραφούν.

Παραμένουν σε σκοτεινό και ζεστό δωμάτιο και σε δύο με τρεις ημέρες το πολύ θα επεκταθούμε σε μεγαλύτερο κρεβάτι. Τη 13η ημέρα εκτροφής, η διαφορά στην ανάπτυξή τους είναι τεράστια. Ταΐζονται πλέον τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα και το χρώμα τους έχει αλλάξει από ανοιχτό γκρι σε λευκό στα πιο ανεπτυγμένα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταξοσκώληκες που εκκολάφτηκαν πρώτοι έχουν πάρει την τελική τους μορφή και πλέον θα αναπτύσσονται μέχρι να ξεκινήσουν το κουκούλι».

Δεν πληρώθηκε η συνδεδεμένη στο Σουφλί

Οι εκτροφές μεταξοσκώληκα βρίσκονται στην έναρξή τους στο Σουφλί και οι νεαροί μεταξοσκώληκες βαδίζουν προς τον δεύτερο ύπνο χωρίς σημαντικά προβλήματα. «Όλες οι εκτροφές προχωρούν καλά. Στη δεδομένη φάση, κοιμούνται για μία ολόκληρη ημέρα και ξυπνάνε για τρεις ημέρες. Οι παραγωγοί τα ταΐζουν τρεις φορές ημερησίως με πολύ λεπτοκομμένα μορεόφυλλα από τον μορεώνα, ενώ φροντίζουν παράλληλα για την καθαριότητα», περιγράφει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου, Δημήτρης Ράπτης, εξηγώντας ότι περιμένουν τον επόμενο ύπνο, ώστε να αρχίσουν οι μεταξοσκώληκες να εξελίσσονται.

Πρόκειται για το λεγόμενο «πατιρντί», περίοδο κατά την οποία τρώνε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα οι ποσότητες φαγητού και το μέγεθος των μεταξοσκωλήκων να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Όλη η εκτροφή διαρκεί περίπου 40-45 ημέρες. Με την ολοκλήρωσή της, ο μεταξοσκώληκας ανεβαίνει στα κλαδιά για να πλέξει το κουκούλι του, την αποκαλούμενη «μεταξένια φούσκα».

Από τις πρόσφατες επαφές του με σηροτρόφους, ο κ. Ράπτης διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον για τη σηροτροφία και τη μεταξουργία παραμένει, αλλά οι οικονομικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία μπορούν να παρομοιάσουν τη σηροτροφία με τον μεταξοσκώληκα, που μια κοιμάται μια ξυπνάει.

«Επικρατεί στάση αναμονής. Εκδηλώνεται ενδιαφέρον και στην πορεία σταματάει. Προστίθενται νέοι εκτροφείς, ενώ κάποιοι παλιοί αποχωρούν. Το γεγονός ότι δεν πληρώθηκε ακόμη η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη σηροτροφία δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς, που σχεδίαζαν να βγάλουν τα έξοδά τους».

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σηροτρόφος που δραστηριοποιείται επί τετραετία εγκαταλείπει τη σηροτροφία λόγω της καθυστέρησης πληρωμής. Το θετικό είναι ότι αρκετοί νέοι εκδηλώνουν ζωντανό ενδιαφέρον να γίνουν σηροτρόφοι. «Παρακολουθούν τη διαδικασία κοντά στους παραγωγούς, στη συνέχεια παίρνουν κάποια κουκούλια και προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα του μεταξοσκώληκα».

Ο ίδιος πιστεύει ότι η σηροτροφία έχει προοπτικές και προς αυτή την κατεύθυνση επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Συνεταιρισμού Σηροτρόφων, καθώς το Σουφλί διαθέτει μορεώνες, άξιους σηροτρόφους και, βέβαια, γνωστούς μεταξουργούς.