Σηροτροφία: Στα τάρταρα η παραγωγή, αλλά οι ενισχύσεις αυξάνονται

Χωρίς παραγωγική βάση τα σχεδόν διπλάσια κουτιά μεταξόσπορου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
10/07/2024
6' διάβασμα
sirotrofia-sta-tartara-i-paragogi-alla-oi-enischyseis-afxanontai-326030

Η σηροτροφία έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Σε διάφορα μέρη αποτελούσε ακόμα και την κύρια εκμετάλλευση λόγω του οικογενειακού χαρακτήρα και απασχολούσε σημαντικό αριθμό ατόμων. Περιοχές, όπως η Καλαμάτα και το Σουφλί, ήταν ταυτισμένες απόλυτα με την παραγωγή και τη μεταποίηση του μεταξιού. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο κλάδος έχει παρουσιάσει σημαντική συρρίκνωση και οι ελάχιστες εκμεταλλεύσεις  που απέμειναν προσπαθούν να επιβιώσουν κόντρα στον έντονο ανταγωνισμό.

Ακόμη κι έτσι, η σηροτροφία, ως εκμετάλλευση, μπορεί να δώσει διέξοδο σε πολλούς παραγωγούς. Η μουριά, ως δέντρο, μέσα από τον παραγωγικό και τον περιβαλλοντικό της ρόλο, επιδρά θετικά, αξιοποιώντας ακόμη και φτωχά και άγονα εδάφη. Τα φύλλα του δέντρου αποτελούν την κύρια τροφή του μεταξοσκώληκα, χωρίς μεγάλες εισροές για την ανάπτυξη και τη διαχείρισή του.

Με την ορθολογική διαχείριση, μπορεί να προσφέρει μεγάλες και πολλαπλές δυνατότητες, οι οποίες δύνανται να ενισχύσουν σημαντικά το αγροτικό εισόδημα. Μέσα από πρόσφατο άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Γιώργου Ζακυνθινού, στην «ΥΧ» παρουσιάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις, όπως η αξιοποίηση των προϊόντων της σηροτροφίας και σε άλλους τομείς, εκτός από αυτούς τους υφασμάτων, όπου είναι και γνωστή η παραγωγή.

Πλέον, το ύψος της ενίσχυσης, έτσι όπως καθορίζεται από τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στον τομέα της σηροτροφίας, ανέρχεται σε μόλις 153,95 ευρώ ανά επιλέξιμο κουτί μεταξόσπορου

Οι ενισχύσεις της ΚΑΠ

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των σηροτρόφων στην παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως και τη μεγάλη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, στηρίζει τη δραστηριότητα αυτή με οικονομικές ενισχύσεις.

Πρόσφατα, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, για την υλοποίηση της Παρέμβασης Π1-32.4 του ΣΣ της ΚΑΠ για το έτος 2023, καθόρισε ως ενίσχυση στους δικαιούχους σηροτρόφους το συνολικό ποσό των 321.195 ευρώ. Η εν λόγω απόφαση αφορά τον αριθμό των επιλέξιμων κουτιών μεταξόσπορου του 2023, που προέκυψε μετά από σχετικούς ελέγχους, τα οποία ανέρχονται σε 2.086. Επομένως, το ύψος της τρέχουσας ενίσχυσης, έτσι όπως καθορίζεται από τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στον τομέα της σηροτροφίας, ανέρχεται σε μόλις 153,95 ευρώ ανά επιλέξιμο κουτί μεταξόσπορου, όταν αντίστοιχα το 2022 τα κουτιά ήταν περίπου 1.331 και η ενίσχυση ανά κουτί διαμορφώθηκε περίπου στα 245 ευρώ.

Με τι ταΐζονταν οι μεταξοσκώληκες;

Η αύξηση των εκτροφών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αγορές του μεταξόσπορου από «παραγωγούς», έτσι όπως καταγράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προβληματίζει έντονα τους πραγματικούς παραγωγούς σηροτρόφους, με πολλούς από αυτούς να κάνουν λόγο για υπερβολικές καταγραφές, χωρίς να υπάρχει παραγωγική βάση.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο σηροτρόφος Χρήστος Μπαντιανίδης από το Σουφλί θέτει ουσιαστικά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. «Πρέπει να ξεκαθαριστεί το πώς και από ποιους έγινε η εισαγωγή των αβγών του μεταξοσκώληκα στη χώρα μας. Πώς έχει γίνει η πιστοποίησή τους και, παράλληλα, πώς έγινε η διάθεση στους τελικούς αποδέκτες σηροτρόφους», δηλώνει ο ίδιος, καλούμενος να σχολιάσει το γεγονός ότι, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν τα κουτιά και μειώθηκαν οι επιδοτήσεις των σηροτρόφων ανάλογα με τα κουτιά μεταξόσπορου που αγόρασε ο καθένας, όπως επίσης και τα δηλωμένα δέντρα.

Επιπλέον, ο κ. Μπαντιανίδης θέτει και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή των κουκουλιών. «Σημειωτέον ότι για κάθε κουτί αβγών μεταξοσκώληκα πρέπει να παράγονται 20 κιλά νωπά κουκούλια. Για να παραχθούν αυτά τα κουκούλια, θα πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες καλλιέργειες μουριάς, όπως επίσης και αποθηκευτικοί χώροι για τη διαδικασία της εκτροφής», υπογραμμίζει.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μπαντιανίδης διερωτάται αν αυτές οι εκμεταλλεύσεις υπάρχουν πραγματικά και σε ποιες περιοχές έχει γίνει η παραγωγή, διότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του σε ερωτήσεις που έθεσαν στις ΔΑΟΚ έλαβαν αρνητικές απαντήσεις.

Το ζήτημα της παροχής ενημέρωσης σχετικά με την εγκατάσταση νέων σηροτρόφων τέθηκε και από την πλευρά της εφημερίδας μας σε διάφορες ΔΑΟΚ, παίρνοντας κι εμείς την ίδια απάντηση. Τελικά, από πού απορρέει η σημαντική απόκλιση του αριθμού των κουτιών που προκύπτει από την περσινή χρονιά; Οι αποδέκτες των ενισχύσεων ποιοι είναι και από ποιες περιοχές;

 

Με καλύτερη οργάνωση και εκσυγχρονισμό μπορεί να έχει μέλλον η εκμετάλλευση

Σε ό,τι αφορά τη σηροτροφία της χώρας μας, ο κ. Μπαντιανίδης υποστηρίζει ότι η εκμετάλλευση έχει μέλλον και μπορεί να αποτελέσει σε ένα μεγάλο ποσοστό μια εναλλακτική για την αντικατάσταση άλλων καλλιεργειών, δίνοντας  ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς. Στις καλλιέργειες αυτές συμπεριλαμβάνει και το βαμβάκι. «Για να υλοποιηθεί, όμως, αυτό το σενάριο, θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η παραγωγή και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως επίσης και η έρευνα των πανεπιστημίων, ώστε να ενισχύσουμε την ελληνική σηροτροφία και να αναδείξουμε τα προϊόντα που παράγουμε», καταλήγει.