Σιτάρι: Η άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει τις αποδόσεις κατά 6%-10%

Στη γενετική εξέταση του σιταριού θα επικεντρωθούν για τα επόμενα τρία χρόνια ερευνητές από την Αυστραλία, προκειμένου να διαπιστώσουν τι κάνει την καλλιέργεια ικανή να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να παραγάγει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Grains Research & Development Corporation, σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) και εταίρους από τη βιομηχανία εισροών, θα επενδύσουν 1,9 εκατ. δολάρια σε ένα τριετές ερευνητικό έργο για να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανθεκτικών στο κλίμα καλλιεργειών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό τομέα AFII του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Owen Atkin, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει ήδη αντίκτυπο στις αποδόσεις των καλλιεργειών σε παραγωγικές περιοχές τόσο στην Αυστραλία όσο και σε άλλες χώρες.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια αύξηση των κυμάτων καύσωνα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία έχει επηρεάσει την παραγωγή σιταριού σε όλη την Αυστραλία και τον κόσμο. Κάθε αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό προβλέπεται να έχει ως αποτέλεσμα μείωση από 6% έως 10% στις αποδόσεις σιταριού. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, δεδομένης της πιεστικής ανάγκης να αυξηθεί η παραγωγικότητα των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό».

Με βάση τα παραπάνω, το τριετές έργο θα έχει ως στόχο να κατανοήσει τη γενετική βάση για την ανοχή στη θερμότητα στις καλλιέργειες σιταριού, έτσι ώστε, τελικά, οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε πιο ανθεκτικές στη θερμότητα ποικιλίες.