Σιτηρά: Ευνοϊκός ο καιρός για τις καλλιέργειες

Καλύτερες συνθήκες επικρατούν, μέχρι στιγμής, σε σχέση με την προηγούμενη διετία
02/03/2025
4' διάβασμα
sitira-evnoikos-o-kairos-gia-tis-kalliergeies-347354

Σε μία κανονική χρονιά, από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών, εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, το 2025. Ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις δύο προηγούμενες καλλιεργητικές χρονιές, οι Έλληνες παραγωγοί τόσο των δενδρωδών καλλιεργειών όσο και των σιτηρών δείχνουν σχετικά ικανοποιημένοι. Βέβαια, το ενδεχόμενο του παγετού δεν έχει αποκλειστεί ακόμα, καθώς έχουμε μπροστά μας τον απρόβλεπτο Μάρτιο, όπως, επίσης, δεν αποκλείεται να έχουμε και δύσκολο καλοκαίρι, με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, όπως το 2024, αλλά είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Σύμμαχος μέχρι τώρα ο καιρός στη Θεσσαλία

Ευεργετικές για τους καλλιεργητές σιτηρών ήταν οι βροχές που «έπεσαν» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στον θεσσαλικό κάμπο. Επιπλέον, το τετραήμερο που είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω της κακοκαιρίας «Coral», δεν επηρεάστηκε η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, ενώ, γενικά, οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται ευνοϊκές για την πλειονότητα των καλλιεργειών.

Όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Σταυρίδης, «το γεγονός ότι ο υδράργυρος κυμαίνεται από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου είναι θετικό, καθώς βοηθά τα δέντρα να “κοιμηθούν”». «Το μόνο ανησυχητικό», σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, «είναι ότι δεν είχαμε παγετό και θερμοκρασίες κάτω από -4οC, ώστε να θανατωθούν τα επιβλαβή έντομα, όπως ο δάκος και το πράσινο σκουλήκι. Ενδεχομένως την άνοιξη να έχουμε διαχείμαση αυτών των εντόμων, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του. Εφεξής δεν θέλουμε τον παγετό, γιατί θα ξεκινήσει η ανθοφορία των δέντρων (π.χ. αμυγδαλιές) και μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν επιζήμια».

Όσον αφορά τα σιτηρά, οι βροχές των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζονται ευεργετικές από τους παραγωγούς, καθώς τα χωράφια θέλουν πότισμα. Αρκετοί αγρότες «χτύπησαν» υπερωρίες στο χωράφι κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, για να προλάβουν να ρίξουν τα λιπάσματα ενόψει των βροχοπτώσεων.

Καλή είναι η εικόνα των χωραφιών στη Στερεά Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο οι καλλιεργητικές φροντίδες των σιτηρών, και ειδικότερα των λιπάνσεων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών και, κυρίως, αυτών που είχαν σπαρθεί πρόωρα.

Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ο αριθμός των στρεμμάτων φαίνεται να είναι αυξημένος και αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες αροτραίες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι. Το νερό, οι τιμές του βαμβακιού και του καλαμποκιού, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό και την τελική επιλογή του είδους της καλλιέργειας που θα ακολουθηθεί.

Υστερούν οι όψιμες σπορές

Ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός σιτηρών από την Κάτω Τιθορέα Λοκρίδας, ανέφερε στην «ΥΧ» ότι οι λιπάνσεις των σιτηρών στην περιοχή του βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται στις αρχές του Μαρτίου να ξεκινήσουν και οι ζιζανιοκτονίες.

Πρόσθεσε, δε, ότι «κάνουμε χρήση επιφανειακών λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των φυτών σε άζωτο μέχρι την πλήρη ανάπτυξή τους. Οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, βοήθησαν σημαντικά την καλλιέργεια και τα χωράφια, που σπείραμε νωρίς το φθινόπωρο, δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα. Οι όψιμες σπορές, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, που επικράτησαν τον Φεβρουάριο, δείχνουν να υστερούν έναντι των άλλων».

Αναφερόμενος σε θέματα του κόστους παραγωγής και ειδικότερα στην αγορά των λιπασμάτων, ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι οι τιμές, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δεν παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. «Πρέπει να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής, διότι οι τιμές του προϊόντος, όπως διαμορφώθηκαν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον παραγωγό, ώστε να συνεχίσει την καλλιέργεια των σιτηρών», κατέληξε.