Σιτηρά: Το μέγεθος των βροχοπτώσεων θα καθορίσει και τον χρόνο της σποράς
Τα πρωτοβρόχια δείχνουν να αλλάζουν το σκηνικό της ξηρασίας που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το θέμα, όμως, είναι πόσο δραστική θα είναι αυτή η αλλαγή. Η μέχρι πρότινος απουσία των βροχοπτώσεων προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό των παραγωγών και στην προετοιμασία των χωραφιών, λόγω της αδυναμίας διαχείρισης των εδαφών, τα οποία παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα έλλειψη υγρασίας.
Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει το έργο κατεργασίας του εδάφους από τα γεωργικά μηχανήματα, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να αναβάλουν τις εργασίες αυτές για το επόμενο διάστημα.
Η σπορά των σιτηρών, που θα ακολουθήσει, φαίνεται να μετατίθεται κι εκείνη με τη σειρά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος άφησε αρνητικό πρόσημο στα εισοδήματα των παραγωγών, εξαιτίας των μειωμένων αποδόσεων, αλλά και των τιμών που επικρατούν ακόμη και αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με τον Κώστα Δημητρίου, παραγωγό από την Αταλάντη Λοκρίδας, το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών στην περιοχή δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία του οργώματος. «Για να μπούμε στα χωράφια, θα πρέπει να έχει αυξημένη υγρασία», υποστηρίζει ο ίδιος.
«Όλα θα εξαρτηθούν από τις βροχοπτώσεις που θα έχουμε το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την καλλιέργεια», συνοψίζει ο Θόδωρος Χριστοδούλου, γεωπόνος και έμπορος πολλαπλασιαστικού υλικού από τη Λιβαδειά.
Στο σύνολό τους, όμως, οι καλλιεργητές σιτηρών παρουσιάζονται διστακτικοί, ειδικότερα αυτοί των ορεινών περιοχών, εκεί όπου την προηγούμενη χρονιά οι αποδόσεις των χωραφιών κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. «Αν υπολογίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, το ενδιαφέρον όλων μας κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις και, προκειμένου να μη μείνουν τα χωράφια μας ακαλλιέργητα, κάνουμε τις σπορές», συμπληρώνει.
Δεν έχουν οργωθεί τα βαμβακοχώραφα στη Λιβαδειά
Για ενδιαφέρον αγοράς σπόρου από πλευράς των παραγωγών της περιοχής του κάνει λόγο ο Θεόδωρος Χριστοδούλου, γεωπόνος και έμπορος πολλαπλασιαστικού υλικού από τη Λιβαδειά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί με ποτιστικά σιτηρά είχαν υψηλές επιδόσεις, εξού και συνεχίζουν την καλλιέργεια.
«Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν προβλήματα στην προετοιμασία των εδαφών, κάτι που οι παραγωγοί βαμβακιού και σιτηρών συνήθιζαν να κάνουν μετά την ολοκλήρωση της συλλογής. Η έλλειψη υγρασίας στο έδαφος δυσχεραίνει την καλή προετοιμασία του και για τον λόγο αυτόν πολλοί παραγωγοί δεν έχουν μπει ακόμα στα χωράφια τους», σημειώνει.
Και καταλήγει: «Όλα θα εξαρτηθούν από τις βροχοπτώσεις που θα έχουμε το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την καλλιέργεια των σιτηρών».
Δεν θα σπαρθούν τα ορεινά στα Τρίκαλα
Προβληματισμένος για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο δείχνει ο Χρήστος Ντάλας, παραγωγός και έμπορος σιτηρών από την Καλαμπάκα Τρικάλων. Όπως υποστηρίζει, το εισόδημα των παραγωγών από τα σιτηρά δεν καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους παραγωγής, για αυτό και φέτος «πολλά ορεινά χωράφια θα μείνουν άσπαρτα τη νέα καλλιεργητική περίοδο». Παράλληλα, ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του κριθαριού, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου κατευθύνεται στην κτηνοτροφία. «Λιγότερες δείχνουν να είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κριθαριού την τρέχουσα περίοδο, καθώς η μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων επηρεάζει σημαντικά την καλλιέργεια του προϊόντος. Υπάρχει μια διέξοδος προς τη βυνοποιία, αλλά δεν μπορεί να καλύψει σημαντικό αριθμό χωραφιών», περιγράφει.
Έναν μήνα πίσω οι σπορές στο Κιλκίς
Σύμφωνα με τον Παντελή Μαυρίδη, παραγωγό από την Πλαγιά, οι σπορές σιτηρών στο Κιλκίς ξεκινούσαν κανονικά στις αρχές Οκτωβρίου. Ο ίδιος δηλώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία της προετοιμασίας, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να μετατίθεται για το επόμενο διάστημα. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα χωράφια μας με τα μηχανικά μέσα που διαθέτουμε, ώστε να προχωρήσουμε στη σπορά. Έτσι, αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι βροχοπτώσεις», επισημαίνει.
Ο κ. Μαυρίδης καλλιεργεί και σημαντικό αριθμό στρεμμάτων με βρώμη, ένα προϊόν που παρουσιάζει αξιόλογα πλεονεκτήματα λόγω του χρόνου καλλιέργειας και της υψηλής διατροφικής αξίας του. «Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το προϊόν, με αποτέλεσμα να καλύπτει μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τα άλλα σιτηρά. Αν δεν προλάβω αυτή την περίοδο για τη σπορά, έχω τη δυνατότητα να ολοκληρώσω μέχρι και τον Φεβρουάριο», τονίζει.