Στα σκαριά νέα ρύθμιση χρεών στον ΟΓΑ για όσους μένουν εκτός εξωδικαστικού

Ως την τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη προς τα Ταμεία προτού μπουν στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη νέα ρύθμιση οφειλών που αποτελεί το τελευταίο διάστημα αντικείμενο επεξεργασίας με το οικονομικό επιτελείο αλλά και τους θεσμούς.

Η ρύθμιση θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των αυτοαπασχολούμενων που για διάφορους λόγους –π.χ. καμία κερδοφόρα χρήση την τελευταία τριετία, κλείσιμο βιβλίων κλπ- είναι αποκλεισμένοι από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεσοσταθμικό «κούρεμα» της τάξης του 70% για το σύνολο της οφειλής της συνολικής οφειλής (βασική οφειλή συν προσαυξήσεις).

Αυτό σχεδιάζεται να επιτευχθεί τόσο μέσω του επανυπολογισμού της βασικής οφειλής με βάση το νέο τρόπο καθεστώς των εισφορών που τέθηκε ισχύ με την ενεργοποίηση του ΕΦΚΑ όσο και μέσω της διαγραφής των προσαυξήσεων σε ποσοστό έως 85%.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή