Σκέψεις του ΤΟΕΒ Πηνειού για νέα αύξηση των αρδευτικών τελών

Ομαλή και επιτυχημένη αρδευτική χρονιά, με το μάτι στους… λογαριασμούς ρεύματος

Ομαλά και χωρίς προβλήματα, καθώς αρδεύτηκε πλήρως και το τελευταίο κτήμα και στη πιο απομακρυσμένη περιοχή του τεράστιου δικτύου του ΤΟΕΒ Πηνειού, ολοκληρώθηκε η φετινή αρδευτική χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Τσιούρη «στον θετικό απολογισμό της αρδευτικής περιόδου συνέβαλαν ο καλός σχεδιασμός από την άνοιξη, το γέμισμα των ταμιευτήρων στην ώρα τους, η κατασκευή δεκάδων μικρών φραγμάτων και του πρόχειρου από την περιφέρεια Θεσσαλίας στο Έ αντλιοστάσιο, μαζί με τον σωστό προγραμματισμό, λειτουργώντας σε συνεννόηση, συνεργασία και καθημερινή επαφή με τους αγρότες, έφεραν τα θετικά αποτελέσματα. Αυτό βέβαια δεν θα συνέβαινε, παρά τη σωστή και ορθολογική χρήση των αποθεμάτων, χωρίς τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών της περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό την στενή επίβλεψη του περιφερειάρχη, κ. Κ. Αγοραστού, στον οποίο οφείλουμε θερμές ευχαριστίες, όσο και στους αντιπεριφερειάρχες Λάρισας κ. Γ. Λαδόπουλου και Απ. Μπίλλη και Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιο για την αμέριστη βοήθεια, κατανόηση και αλληλεγγύη που δείχνουν επί σειρά ετών».

Φράγμα Γυρτώνης

Συνεχίζοντας ο κ. Τσιούρης δηλώνει ότι «η φετινή αρδευτική χρονιά σημαδεύτηκε για τον Οργανισμό και από τη χρήση και λειτουργία και του φράγματος Γυρτώνης, για πρώτη φορά υπό τη σκέπη του, για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα είναι ότι είναι απαγορευτική η μόνιμη παραλαβή του, (παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του φράγματος) χωρίς κρατική βοήθεια ή άλλου είδους οικονομική ενίσχυση, γιατί κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε τον προϋπολογισμό, αφού θα τον επιβάρυνε πλέον των 250.000 το έτος (φύλαξη, λειτουργία, συντήρηση) και θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία του ΤΟΕΒ».

Νέα αύξηση αρδευτικών τελών;

Αυτό βέβαια που ανησυχεί ιδιαίτερα την διοίκηση του Οργανισμού είναι η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος. Εκτιμάται ότι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ο ΤΟΕΒ Πηνειού θα είναι ίσως και 600.000 παραπάνω από τη περσινή χρονιά! Και παρόλο που υπήρξε πρόβλεψη με μικρή αύξηση των αρδευτικών τελών δεν αποκλείεται έκτακτη γενική συνέλευση για αναπροσαρμογή των τελών αν τα σενάρια αυτά επαληθευτούν. Επίσης προς αυτή τη κατεύθυνση, ο Οργανισμός έχει εγκριθεί σε δύο χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας για εξοικονόμηση ενέργειας και αναμένει την υλοποίηση τους, κάτι που σίγουρα θα απαλλάξει εν μέρει το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Τέλος ο πρόεδρος κ. Δ. Τσιούρης ευχαριστεί όλους του αρδευτές-μέλη που στηρίζουν τον δικό τους ζωογόνο οργανισμό και εύχεται καλή εσοδεία. Τους διαβεβαιώνει δε πως η διοίκηση του και το προσωπικό του οργανισμού θα είναι πάντα στο πλευρό τους, για να τους ακούσει, να βοηθήσει, να διορθώσει τυχών παραλήψεις και να δώσει λύση στο οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.