Στη σκιά των μεγάλων καταστροφών σε Θεσσαλία και Έβρο η 87η ΔΕΘ

Με το βλέμμα και τη σκέψη στραμμένα στη Θεσσαλία και στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία έριξε, ως όφειλε, τους τόνους της συναισθανόμενη τη δύσκολη στιγμή που διερχόταν η χώρα.

Η φετινή διοργάνωση ήταν ιδιαίτερη, καθώς υπό το βάρος των καταστάσεων και των συνακόλουθων δυσχερών συνθηκών που διαμορφώθηκαν πολλοί φορείς και επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην αναβολή ή και στη ματαίωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δράσεών τους στο πλαίσιο της ΔΕΘ και στη μετάθεση κατά μία εβδομάδα αργότερα της καθιερωμένης ομιλίας και συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού.

Παρά τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια, η φετινή ΔΕΘ δήλωσε παρούσα στις οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις με πλήθος θεματικών αφιερωμάτων, εκδηλώσεων, δράσεων και γεγονότων. Όπως σημείωσε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα μας, Κυριάκος Ποζρικίδης, η έκθεση κράτησε τον χαρακτήρα της εξωστρέφειάς της και τα ποιοτικά και οικονομικά μεγέθη της, αφού η μείωση της έλευσης των επισκεπτών στους χώρους της έκθεσης έφτασε στο 10%-15%.

«Παρά τα όποια προβλήματα και τις δυσκολίες για τη μεταφορά εκθεμάτων και την έλευση επισκεπτών, το εμπορικό κομμάτι πήγε καλά. Εκτιμούμε ότι η μείωση των επισκεπτών ήταν περίπου 10%-15%, ενώ δεν είχαμε καμιά ακύρωση. Προσδοκούμε την επόμενη χρονιά, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης.

Το πολιτικό σκέλος της ΔΕΘ

Η ΔΕΘ, εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί την αιχμή των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων της χώρας μας, αφού η παρουσία των πολιτικών αρχηγών, όπως και του πρωθυπουργού και οι ομιλίες τους από το βήμα της έκθεσης σηματοδοτούν μια σειρά ανακοινώσεων, εξαγγελιών και δεσμεύσεων σε πολλαπλά επίπεδα.

Φέτος, η ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, έγινε στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο, αλλά και της θεομηνίας Daniel, που έπληξαν τη χώρα. Επικεντρώθηκε στα θέματα της πολιτικής προστασίας, δίνοντας έμφαση στη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, στη στήριξη των πληγέντων και στην αποκατάσταση των καταστροφών.

Όπως είπε, ξεκίνησαν ήδη οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες κατοίκους και επαγγελματίες από την Κρατική Αρωγή, ενώ πιο ειδικά, σε ό,τι αφορά τον αγροτικό χώρο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι λόγω της κλιματικής κρίσης μελετάται ο ανασχεδιασμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, όπως και η επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζει τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των δύο αυτών σημαντικών ζητημάτων και βασικών αιτημάτων των αγροτών όλης της χώρας.

Ανακοίνωσε, δε, μέτρα για τις φυσικές καταστροφές μεταξύ των οποίων θα είναι και η υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα.

Η επίσκεψη Λ. Αυγενάκη

Στο θέμα των αυξήσεων σε τιμές των αγαθών λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία αναφέρθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του υπουργείου μέσα στους χώρους της ΔΕΘ. Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «μαυραγορίτες» αυτούς που κάνουν σπέκουλα πάνω σε θύματα και καταστροφές. «Στον θεσσαλικό κάμπο καλλιεργείται το 23% της φυτικής παραγωγής και το 18% της ζωικής. Ένα μεγάλο μέρος έχει πληγωθεί ή νεκρωθεί, αλλά υπάρχει βάση και στήριξη από την κυβέρνηση.

Πολλά από αυτά που ακούγονται είναι παράλογα. Μιλάμε για αισχροκέρδεια και για καταστάσεις που προκαλούν θυμό και οργή, γιατί δεν έχει καμιά σχέση το μαρούλι με τον θεσσαλικό κάμπο και την ντομάτα. Συζητάμε, λοιπόν, για μαυραγορίτες. Τα παιχνίδια στις πλάτες των καταναλωτών και τα πλημμυρισμένα σπίτια και εγκαταστάσεις έχουν τελειώσει και είναι ντροπή.

Καλώς έχει ενεργοποιηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και πιστεύω ότι θα δούμε σύντομα ‘‘καμπάνες’’», σχολίασε ο κ. Αυγενάκης. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να περάσουν πέντε χρόνια, προκειμένου οι αγρότες της Θεσσαλίας να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα χωράφια τους και σημείωσε ότι ενεργοποιήθηκε άμεσα ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ καθότι στον θεσσαλικό κάμπο υπάρχουν 350 σημεία από τα οποία αντλούνται συστηματικά δείγματα και γίνονται αναλύσεις των εδαφών, από τα αποτελέσματα των οποίων υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. «Αν και διαφέρουν οι περιοχές, φαίνεται, ωστόσο, ότι μετά από λίγο διάστημα με μια μικρή επεξεργασία και με ενέργειες που ειδικοί επιστήμονες θα υποδείξουν (ΕΛΓΟ, αρμόδια Ινστιτούτα, γεωτεχνικοί) θα ξαναδώσουμε ζωή στην περιοχή. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα πρώτα δείγματα.

Ταυτόχρονα, αρμόδια στελέχη του ΕΛΓΟ πραγματοποιούν ελέγχους για το νερό άρδευσης, αν είναι αξιοποιήσιμο και μπορεί να συμβάλει στην άρδευση της περιοχής», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης. Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του ΕΛΓΑ και στην πρόσληψη γεωτεχνικών το προσεχές διάστημα, από τη Θεσσαλία που θα βοηθήσουν και θα ενδυναμώσουν το έργο των 27 κλιμακίων που εργάζονται ήδη στην περιοχή και των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ ανά δήμο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων, είπε ότι ξεκίνησαν οι πρώτες αποζημιώσεις που φτάνουν στα 40 εκατ. ευρώ στους πρώτους 8.000 δικαιούχους και καταβλήθηκαν 52 εκατ. ευρώ σε όλους τους δήμους του θεσσαλικού κάμπου, ενώ εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο με έδρα τον ΕΛΓΑ για ερωτήματα, απορίες, αλλά και ψυχολογική στήριξη των αγροκτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.

Φορείς και επιχειρήσεις

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συμμετείχαν 1.500 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες, οι οποίοι κάλυψαν το σύνολο των εκθεσιακών εγκαταστάσεων και των χώρων εκδηλώσεων (συνολικά 33.000 τ.μ.). Τιμώμενη χώρα ήταν η Βουλγαρία και τον επόμενο χρόνο είναι η Γερμανία. Υπήρξαν 18 επίσημες διεθνείς κρατικές συμμετοχές, πολλοί δημόσιοι φορείς και οργανώσεις, ενώ είχε εννέα θεματικές ενότητες αφιερωμένες, μεταξύ άλλων, στην επιχειρηματικότητα, στα πανεπιστήμια, στην κυκλική οικονομία, στην ψηφιακή Ελλάδα και στις startups.

Η ενότητα της κυκλικής οικονομίας ήταν αφιερωμένη στον οικολογικό σχεδιασμό, στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ενέργειας. Συμμετείχαν αντιπροσωπευτικές εταιρείες, επιχειρήσεις και φορείς που παρουσίασαν πρωτοποριακά συστήματα, εξειδικευμένες εφαρμογές, νέες τεχνολογίες, αλλά και προϊόντα που απευθύνονται στον απλό καταναλωτή.

Στη θεματική ενότητα Academia ερευνητικοί, εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί φορείς από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας παρουσίασαν σύγχρονα επιτεύγματα και δραστηριότητες με διεθνή διάσταση, όπως και ενέργειες διασύνδεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενότητας αυτής αποτέλεσε το #DigiAgriFood, που είναι ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, με επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις λύσεις του κόμβου που στοχεύουν στη διευκόλυνση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού όλου του φάσματος της αλυσίδας αξίας της αγροδιατροφής με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις ΜμΕ και τον δημόσιο τομέα στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Την ίδια ώρα, δυναμική ήταν η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, με 49 Επιμελητήρια και 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, φιλοξένησε και γνώρισε την «επιχείρηση» και τα μέλη της μαθητικής startup Isometricks από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που βραβεύτηκε ως η καλύτερη μαθητική startup της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, το ΕΒΕ Αθηνών στο περίπτερό του φιλοξένησε για άλλη μια φορά νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και επιχειρηματικές ομάδες, δίνοντας τη δυνατότητα να προβάλουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Σημαντική παρουσία είχαν και τα κατά τόπους Επιμελητήρια, όπως της Ημαθίας και της Φλώρινας από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ στο περίπτερο «Η Ελλάδα των Περιφερειών» οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα, τις χρηματοδοτήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και τις λειτουργικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, πραγματοποίησε εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β) όπου συμμετείχαν ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και το Βέλγιο που δραστηριοποιούνται στους κλάδους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αυτοματισμού, ανακύκλωσης, ανάπτυξης λογισμικού για ψηφιοποίηση, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, κατασκευών, τουρισμού και τεχνολογίας τροφίμων.

Από πλευράς επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισε και φέτος ο αγρομετεωρολογικός σταθμός του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, η οποία συμμετείχε με ένα εντυπωσιακό περίπτερο στην 87η ΔΕΘ, αλλά και στην πρωτοβουλία «Έξυπνη Πόλη» που διοργάνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να δουν από κοντά όλες τις πρωτοποριακές ψηφιακές λύσεις της NEUROPUBLIC για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, αλλά και για την αγροδιατροφή και τα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες της για τον αγρότη, τον επιχειρηματία, τον πολίτη.

Για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού αλατιού, τις συνεχόμενες επενδύσεις στις υπάρχουσες αλυκές και την αξιοποίηση εκτάσεων όμορων προς τους δήμους, οι οποίοι έχουν μερίδιο στην εταιρεία και τους στόχους αύξησης της παραγωγής και της ποιότητας, μίλησαν στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές», Αντώνης Δουμάνογλου, και ο διευθυντής Αλυκών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Λεπενιώτης.

«Στόχος είναι να αυξηθεί η ποιότητα και η παραγωγή σε όλες τις αλυκές της Ελλάδας, γεγονός που επιτυγχάνεται με συνεχόμενες και αυξανόμενες επενδύσεις και τη βελτίωση της τακτικής υποδομής και αναβάθμισης μηχανολογικού εξοπλισμού. «Οι επενδύσεις μας κάθε χρόνο φτάνουν περίπου στο 1 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Λεπενιώτης. Ετησίως οι «Ελληνικές αλυκές» στις επτά περιοχές εγκατάστασής τους παράγουν περίπου 220.000 τόνους με μεγαλύτερη αλυκή αυτή του Μεσολογγίου που καταλαμβάνει 12.500 στρ.

Οι ποσότητες αυτές καλύπτουν το 55% της εγχώριας αγοράς, καθότι δεν έχουμε αυτάρκεια σε αλάτι στη χώρα μας. Στις Αλυκές του Κίτρους, που είναι οι μεγαλύτερες στη Β. Ελλάδα με 3.600 στρ., η ετήσια παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Λεπενιώτη, είναι περίπου οι 30.000 τόνοι, ενώ στις Αλυκές του Αγγελοχωρίου εξάγονται περίπου 5.500 τόνοι.

Στη Λέσβο υπάρχουν δύο αλυκές με πολλή καλή παραγωγή που φτάνει τους 50.000 τόνους ετησίως. Πολυδιάστατο σε περιεχόμενο ήταν και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΔΕΘ. Oι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων πολλών δράσεων, για τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα της καλλιέργειας ρυζιού και των προϊόντων της, αλλά και να γευτούν μοναδικές συνταγές με βάση το ευρωπαϊκό ρύζι, που παράγεται στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν και φέτος από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EURICE. Σημειώνεται, τέλος, πως το 10% των εσόδων των εισιτηρίων από τη φετινή ΔΕΘ θα διατεθεί, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση της Helexpo-ΔΕΘ, στους πληγέντες στη Θεσσαλία και στον Έβρο.