Σκληρό σιτάρι: Αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων πάνω από 40% και πολύ καλή ποιότητα στην Ελλάδα

20/06/2025
4' διάβασμα
skliro-sitari-afxisi-ton-stremmatikon-apodoseon-pano-apo-40-kai-poly-kali-poiotita-stin-ellada-355970

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον κόσμο του σκληρού σιταριού μετά την ανακοίνωση των τιμών από το Χρηματιστήριο της Φότζια στις 18 Ιουνίου. Οι παραγωγοί περίμεναν ότι θα υπάρξει μικρή μείωση σε σχέση με τον τελευταίο τιμοκατάλογο που ανακοίνωσαν οι Ιταλοί έμποροι και μύλοι στις 28 Μαΐου. Αντιθέτως, υπήρξε στασιμότητα κι έτσι το εκλεκτό (fino) ιταλικό σκληρό σιτάρι διαμορφώθηκε την Τετάρτη στα 305-310 ευρώ ανά τόνο, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με τις συνεδριάσεις της 28ης, της 21ης και της 14ης Μαΐου.

Επί δύο εβδομάδες (29 Μαΐου-11 Ιουνίου), οι έμποροι και οι μύλοι σιμιγδαλιού της Νότιας Ιταλίας τηρούσαν στάση αναμονής μέχρι να «πέσουν» στην αγορά οι πρώτες ποσότητες σκληρού σιταριού νέας εσοδείας, οπότε το τοπικό Χρηματιστήριο δεν είχε δώσει νέες τιμές και είχε μείνει στα 305-310 ευρώ/τόνο. Πέρυσι, η περίοδος αναμονής ήταν τρεις εβδομάδες και έληξε στις 19 Ιουνίου 2024, οπότε και οι έμποροι έδωσαν 337-342 ευρώ/τόνο για το εκλεκτό ιταλικό σκληρό σιτάρι. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση έχουμε μείωση της τιμής κατά 9,4%.

Στην Ελλάδα, οι περισσότερες ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί σιτηρών περιμένουν την ετυμηγορία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Φότζια για να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά.

Η παραπάνω τιμή, η οποία αφορά ιταλικό προϊόν με παράδοση στον μύλο, μπορεί να αξιώσει τιμή παραγωγού εντός Ελλάδας γύρω στα 250 ευρώ/τόνο, δηλαδή 0,25 ευρώ/κιλό. Κι αυτό γιατί πρέπει να προστεθεί το κόστος της μεταφοράς και της προμήθειας του μεσίτη. Πάντως, η πρώτη ανακοίνωση για προκαταβολή 0,20 ευρώ/κιλό στο σκληρό σιτάρι από τον ΑΣ Βόλου είναι μια ένδειξη, κυρίως για το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά είχε θέσει πολύ χαμηλά τον πήχη της εκκίνησης.

Το συμπέρασμα που προέκυψε και με το προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΥΧ» και επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις των εμπόρων είναι ότι στη χώρα μας θα έχουμε μεγάλη αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων, της τάξης του 40%, ίσως και παραπάνω. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, ο ξηρός καιρός στα σιτοχώραφα ευνοεί και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, καθώς θα έχουμε ελάχιστα ποσοστά υγρασίας.

Υπερπαραγωγή στο κριθάρι

Παρόμοιο σκηνικό διαμορφώνεται και στις αποδόσεις του κριθαριού, το οποίο βρίσκεται στην αιχμή του αλωνισμού. Πρόκειται για μία χρονιά υπεραποδόσεων, που συναντάμε σπάνια. Ο μέσος όρος απόδοσης της τελευταίας δεκαετίας είναι 350 κιλά ανά στρέμμα. Τα κριθαροχώραφα δίνουν φέτος 700 κιλά ανά στρέμμα! Βέβαια, αυτό έχει και τις συνέπειές του. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι ζυθοποιίες θα παραλάβουν ό,τι αναγράφουν τα συμβόλαια από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, μέχρι 350 κιλά/στρέμμα, στην τιμή που έχουν συμφωνήσει. Τα υπόλοιπα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσουν το κανάλι της ζωοτροφής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κριθάρι που είναι βυνοποιήσιμο (για την παραγωγή μπύρας) έχει εγγυημένες τιμές βάσει συμβολαίων από 0,20 –της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας– έως 0,21 ευρώ το κιλό –της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης–, σε αντίθεση με το κτηνοτροφικό κριθάρι (σ.σ. που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές), οι τιμές του οποίου είναι στα 0,16-0,18 ευρώ το κιλό. Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, δηλαδή τη ρήτρα στα συμβόλαια για ανώτατη ποσότητα παραλαβής κριθαριού από τις ζυθοποιίες, ο Ντίνος Μπλιάτσιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ, μιλώντας σε εκπομπή τοπικού καναλιού, κάλεσε όλους τους παραγωγούς «να φτιάξουμε μια κοινοπραξία συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, για να κάνουμε εμείς το Χρηματιστήριο των Τιμών
και όχι οι άλλοι. Ξεχάστε το τι ψηφίζει ο καθένας. Ενωθείτε».

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: