Σκληρό σιτάρι: Καθηλωμένες οι τιμές στην περιοχή των 0,23 ευρώ/κιλό

Αποδόσεις-ρεκόρ επιβεβαιώνουν την εικόνα που υπήρχε από την αρχή της φετινής αλωνιστικής περιόδου
08/07/2025
7' διάβασμα
skliro-sitari-kathilomenes-oi-times-stin-periochi-ton-023-evro-kilo-357278

Το σήμα των διεθνών αγορών για καλύτερες τιμές περιμένουν οι Έλληνες σιτοπαραγωγοί. Αυτήν τη στιγμή, τα αλώνια βρίσκονται στην ολοκλήρωσή τους σε ποσοστό πάνω από 85% σε όλη την Ελλάδα. Οι αποδόσεις σπάνε ρεκόρ –ανάλογα με την περιοχή–, με περισσότερο ευνοημένες τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά διάχυτος είναι ο προβληματισμός για τις τιμές παραγωγού στο χωράφι, τοις μετρητοίς.

Θεσσαλία: Όσοι μπορούν αποθηκεύουν, οι υπόλοιποι δίνουν με ανοιχτή τιμή

Η χαμηλή εμπορική τιμή του σκληρού σίτου αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στα καφενεία του θεσσαλικού κάμπου, καθώς οι παραγωγοί αναζητούν διέξοδο στο πρόβλημα. Το γεγονός ότι φέτος αλωνίστηκαν κατά μέσο όρο 500 κιλά το στρέμμα, σε μία από τις καλύτερες χρονιές παραγωγικά, δημιουργεί έναν προβληματισμό για τις συμφωνίες που θα κλειστούν, με βάση τον νόμο «προσφορά – ζήτηση».

Οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες στα 23-24 λεπτά και τα συμβόλαια κλειδωμένα στα 26 λεπτά, πάντα με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, νούμερα που δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς. Έτσι, όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθηκεύουν το προϊόν, προσδοκώντας σε καλύτερες τιμές τον Σεπτέμβριο. Οι υπόλοιποι το δίνουν με ανοιχτές τιμές σε συνεταιρισμούς ή μεσίτες. Μόνη ελπίδα είναι η παραγωγή του Καναδά να κινηθεί σε χαμηλά ποσοστά, ανεβάζοντας έτσι τη διεθνή τιμή στη Φότζια.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου δίνει προκαταβολή 20 λεπτών στους παραγωγούς, σε μία προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητά τους. Οι υπόλοιποι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην εμπορία των δημητριακών τηρούν στάση αναμονής…

Κεντρική Μακεδονία: Yψηλές οι αποδόσεις, «ψαλιδισμένες» οι τιμές

Με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις, αλλά με απογοητευτικό οικονομικό αποτύπωμα, ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός των σιτηρών στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως επισημαίνουν παραγωγοί από τις σιτοπαραγωγικές περιοχές της περιφέρειας, η φετινή χρονιά αποδείχθηκε εξαιρετικά ευνοϊκή από άποψη κλιματικών συνθηκών, οδηγώντας σε αυξημένες αποδόσεις και καλή ποιότητα σιτηρών.

Σύμφωνα, όμως, με τον πρόεδρο της ΕΑΣΘ, Χρήστο Τσιχήτα, που έχει μια συνολική εικόνα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, ενώ ήταν μια καλή χρονιά για τα σιτηρά, με καλές παραγωγές, το θετικό παραγωγικό αποτέλεσμα επισκιάζεται από το «αγκάθι» των τιμών.

«Οι παραγωγές ήταν καλές. Οι μέσες αποδόσεις στο στρέμμα υπολογίζονται στα 350 με 500 κιλά. Για να πούμε, όμως, ότι ήταν μια καλή χρονιά, θα πρέπει να διορθώσει το θέμα με τις τιμές για όλα τα δημητριακά, οι οποίες δεν είναι καλές και υπάρχει ζήτημα», σημειώνει ο κ. Τσιχήτας.

Η φετινή τιμή στο σκληρό σιτάρι κυμαίνεται σε επίπεδα που δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον αγροτικό κόσμο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ. «Τα σιτάρια αλωνίστηκαν, αποθηκεύτηκαν και ευελπιστούμε να αλλάξει κάτι και ίσως να υπάρξουν καλύτερες τιμές. Είναι προϊόντα χρηματιστηριακά και, αυτήν τη στιγμή, η τιμή για το σκληρό σιτάρι ακούγεται ότι είναι στα 23-24 λεπτά, ενώ θα έπρεπε να φτάνει τα 30-32 λεπτά», λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Δυστυχώς, τα δικά μας προϊόντα πέφτουν και τα προϊόντα στο ράφι ανεβαίνουν. Το πού οφείλεται αυτό ας το δουν οι αρμόδιοι», αναφέρει, τονίζοντας την αναντιστοιχία μεταξύ κόστους παραγωγής και τελικής τιμολόγησης.

Στερεά Ελλάδα: Ικανοποιητική χρονιά για τους σιτοπαραγωγούς

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το αλώνισμα των σιτηρών σε διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει να είναι ικανοποιητική σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, τόσο στις πεδινές όσο και στις ημιορεινές περιοχές που καλλιεργείται το σιτάρι. Εκείνο, όμως, που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι το θέμα των τιμών, διότι οι έμποροι τα αγοράζουν με ανοιχτές τιμές.

Όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Γεωργίου, σιτοπαραγωγός από την Κάτω Τιθορέα, οι αποδόσεις των σιτηρών στα πεδινά κυμάνθηκαν στα 500 κιλά και άνω, ενώ στα ημιορεινά έφτασαν τα 350 κιλά ανά στρέμμα. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, σημειώθηκε μεγάλη διαφορά. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι αυτή την περίοδο οι έμποροι αγοράζουν με ανοιχτές τιμές, έχοντας, όμως, ως βάση συζήτησης τα 20 λεπτά το κιλό, τα οποία δίνουν προκαταβολικά στους παραγωγούς. «Υπολογίζουμε ότι θα κινηθούμε πάνω από τα 24 λεπτά το κιλό λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Ντίνου Πόρου από την Ελάτεια, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των σιτηρών καλλιεργείται σε πεδινές περιοχές. Ο ίδιος δηλώνει ότι, ανάλογα με τη διαχείριση των καλλιεργειών, καταγράφηκαν αποδόσεις που έφτασαν ακόμα και τα 700 κιλά το στρέμμα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των στρεμμάτων μεσοσταθμικά κινήθηκε γύρω στα 500 κιλά.

Θράκη: Μέσα Ιουλίου ολοκληρώνεται ο αλωνισμός στον Βόρειο Έβρο

Εντατικά προχωράει ο αλωνισμός του σκληρού σιταριού, που πρωταγωνιστεί στην Ορεστιάδα, και οι παραγωγοί έχουν καλύψει το 70% των εκτάσεων, όπως αναφέρει ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης. Με πικρία διαπιστώνουν ότι οι παραγωγές σε ορισμένες περιοχές είναι πολύ χαμηλές, χωρίς όμως να κατανοούν την αιτία ούτε οι γεωπόνοι.

Η ψαλίδα στις αποδόσεις είναι μεγάλη, καθώς κυμαίνονται από 600 κιλά και πάνω, φτάνοντας μέχρι τα 800 κιλά το στρέμμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαμορφώνονται στα 250-300 κιλά το στρέμμα. «Αν και έβρεξε, δεν έχουμε παραγωγή σε κάποιες περιοχές. Υποθέτω πως είναι ζήτημα μικροκλίματος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν τα πρόλαβαν οι βροχές», σχολιάζει. Υπογραμμίζει, δε, ότι η ποιότητα του σιταριού είναι πολύ καλή και οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι.

Ο κ. Κουμπρίδης εκτιμά ότι ο αλωνισμός θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για την τιμή παραγωγού, η οποία θα είναι κρίσιμη, γιατί λειτουργεί καθοριστικά για όλη την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η Ένωση ανακοίνωσε πάνω από 15 σημεία συγκέντρωσης σιτηρών για να διευκολύνει τα μέλη της, προτάσσοντας το σύνθημα «Μαζί καλλιεργούμε αξία».