Σκόρδο: Ανακάμπτουν οι ποσότητες, στάσιμες οι τιμές

Δύσκολη η «απεξάρτηση» από το εισαγόμενο

Στο στάδιο της ξήρανσης του σκόρδου βρίσκεται το σύνολο της παραγωγής που έχει συλλεχθεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για μία μέτρια χρόνια, καλύτερη όμως σε σύγκριση με την περσινή. Αν σε αυτό συμπεριληφθεί η σταθεροποίηση των τιμών στα ίδια επίπεδα, όλα δείχνουν ότι η καλλιέργεια δεν έχει προοπτική ανάπτυξης, αν και πληροί όλες τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα οι ανάγκες της χώρας μας να καλύπτονται από εισαγόμενα.

Σημαντικά επίσης ζητήματα προκύπτουν και από το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και από την έλλειψη εργατών γης, διότι το σκόρδο απαιτεί σημαντικό αριθμό εργατοωρών. Όπως εκτιμά ο Τάσος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών σκόρδου της Νέας Βύσσας Έβρου, «η χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι είναι καλύτερη. Μπορεί να είχαμε κάποια προβλήματα με απώλειες στην παραγωγή, όμως δεν επηρέασαν σημαντικά την εικόνα των καλλιεργειών για την τρέχουσα περίοδο». Ζητήσαμε από τον κ. Γιακμογλίδη να μας ενημερώσει για το θέμα των τιμών.

Ο ίδιος απάντησε ότι δεν έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις και κυρίαρχο ζητούμενο πάντα παραμένει η ποιότητα. «Για την πρώτη κατηγορία η τιμή παραγώγου κυμαίνεται στα 20 λεπτά, ενώ για τη δεύτερη από 10 έως 15. Συνήθως φυτεύουμε 19.000-20.000 βολβούς το στρέμμα. Το στοίχημά μας τώρα είναι από αυτά να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγή πρώτης κατηγορίας σκόρδου, ώστε να κερδίσουμε από την ποιότητα». Κλείνοντας, θέσαμε και το ερώτημα της κάλυψης των αναγκών σε εργάτες γης για τη συλλογή, Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού μας είπε πως το μεγαλύτερο ποσοστό καλύφθηκε από Βούλγαρους εργάτες γης, με ημερομίσθιο από 30 έως 40 ευρώ.

Για καλή χρονιά έκανε λόγο και ο Φάνης Μπανές, παραγωγός σκόρδου από τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Είπε ότι η πρώτη κατηγορία ξεπέρασε το 50%, με τιμή από 16 έως 17 λεπτά το τεμάχιο και για τη Β έπεσε στο 30%, με το υπόλοιπο να είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο και βέβαια σε χαμηλότερη τιμή.

Το υψόμετρο κάνει τη διαφορά

Για μία προσπάθεια ανάδειξης του προϊόντος, η οποία γίνεται τα τελευταία χρόνια στα Πετρανά Κοζάνης, κάνει λόγο ο Ισαάκ Κυπάρογλου, παραγωγός σκόρδου από την περιοχή. Υποστηρίζει ότι, λόγω του καλύτερου αερισμού της περιοχής, το προϊόν που παράγεται διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα πεδινά. Εκείνο όμως που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο φρενάρει τις όποιες εξελικτικές τάσεις των παραγωγών. «Πολλοί προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την καλλιέργεια και να μην κάνουν ανοίγματα», καταλήγει ο ίδιος.