«Η περσινή παραγωγή έχει σχεδόν πουληθεί από 15 έως 25 λεπτά το τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος»

Η φύτευση του σκόρδου έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικότερα με ποικιλίες που προορίζονται για χλωρή χρήση. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να μην ξεπερνούν τα περσινά νούμερα, ενώ κινητικότητα παρατηρείται στον τομέα της οργάνωσης των παραγωγών, με χαρακτηριστική την περίπτωση της ομάδας παραγωγών σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας, τη σύσταση της οποίας ενέκρινε πριν από λίγες μέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα, προς την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, επενδύοντας στη συνεργατικότητα, κινείται και μια ομάδα παραγωγών από τα Πετρανά Κοζάνης. Ο τομέας της μεταποίησης παρουσιάζει αρκετή πρόοδο με κύρια στόχευση τις αγορές του εξωτερικού, όπου η ποιότητα του ελληνικού σκόρδου δείχνει να προσελκύει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Περισσότερες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Κοζάνη

Στην περιοχή των Πετρανών Κοζάνης τα σκόρδα καλλιεργούνται σε ξερικά εδάφη χρησιμοποιώντας παραδοσιακές πρακτικές. Δίνοντας την εικόνα της περιοχής του για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ο Ισαάκ Κυπάρογλου από τα Πετρανά Κόζανης κάνει λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών της περιοχής: «Περιμένουμε τις βροχές για να ξεκινήσουμε τη φύτευση του σκόρδου στην περιοχή μας. Για τη φετινή περίοδο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς παραγωγούς να προχωρήσουν ακόμη και με λίγα στρέμματα στην καλλιέργεια του σκόρδου, διότι το προϊόν αρχίζει να δείχνει θετικά αποτελέσματα. Η περσινή περίοδος έδειξε ότι μπορούμε να αναδείξουμε την ποιότητα του ξερικού σκόρδου στις αγορές, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Με την εξαγωγή που κάναμε στην Κύπρο κεντρίσαμε περισσότερο το ενδιαφέρον πολλών αγροτών ακόμη και για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών. Η τιμή που πουλήσαμε στην Κύπρο έφτασε στο 1,90 ευρώ το κιλό, όταν για την εσωτερική αγορά πουλάγαμε από 1,30 έως 1,50 ευρώ το κιλό. Το μεγάλο πρόβλημά μας ήταν η αποθήκευση του προϊόντος, με αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να σταματήσουν. Το θετικό είναι ότι πολλοί νέοι αγρότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και μπορούμε να προχωρήσουμε σε καλύτερη οργάνωση της παραγωγής. Η γιορτή σκόρδου που οργανώσαμε στα Πετρανά Κοζάνης ήταν ένα πρώτο βήμα για την προβολή του προϊόντος στους καταναλωτές».

Πρόβλημα με την ασφάλιση των εργατών γης

paragogoi-skordou
ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΟΥΛΗΣ

Παραγωγός για πολλά χρόνια, ο Φάνης Μπανές από τον Πλατύκαμπο Λάρισας προβληματίζεται για το μέλλον της καλλιέργειας στην περιοχή του: «Σχεδόν ολοκληρώνεται η φύτευση του πρώιμου σκόρδου στην περιοχή μας, το οποίο προορίζεται για νωπή χρήση. Σε ό,τι αφορά το ξερό, η φύτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτες εικόνες που έχουμε κάνουν λόγο για μειωμένες εκτάσεις, ενώ η υποχρεωτική ασφάλιση των εργατών γης προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς. Το κόστος εργασίας είναι σημαντικό και δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις δαπάνες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε πλασματικά εισοδήματα με αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Από τα 3.500 στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή μας, για τη φετινή χρονιά θα περιοριστούμε στα 2.500-3.000 στρέμματα».

Οι βροχές πηγαίνουν πίσω τη φύτευση

Στα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η φύτευση του σκόρδου στην περιοχή της Τεγέας Αρκαδίας. Σύμφωνα με τον παραγωγό, Γιώργο Κωτσιόπουλο, από το Λιθοβούνι Αρκαδίας, η παραγωγή θα κινηθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης χρονιάς: «H καλλιεργούμενη έκταση θα παραμείνει σταθερή στα περίπου 500 στρέμματα. Προβλήματα έχουμε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και ίσως να πάει πίσω η φύτευση. Η περσινή παραγωγή έχει σχεδόν πουληθεί από 15 έως 25 λεπτά το τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος».

Οι αγορές του εξωτερικού θα πρέπει να είναι ο στόχος

O Βασίλης Μακατός, πρόεδρος της εταιρείας CAMPOUS από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, υποστηρίζει ότι η ελληνική παραγωγή πρέπει να στραφεί στις ξένες αγορές, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορεί να διευρυνθεί η παραγωγική βάση. Από την πλευρά του, ο Ισαάκ Κυπάρογλου από τα Πετρανά Κοζάνης κάνει λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής, τονίζοντας ότι είναι παραπλανητικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές: «Τα σκόρδα που εισάγουμε από την Κίνα και την Αργεντινή καλύπτουν ανάγκες σε περιόδους που έχουμε έλλειψη από δικά μας σκόρδα και αυτό γίνεται μετά τον Δεκέμβριο. Με την ποιότητά μας θα πρέπει να στραφούμε στις ξένες αγορές για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Η σωστή τυποποίηση, η συσκευασία και η μεταποίηση του προϊόντος μπορούν να ανοίξουν και νέες αγορές. Οι τιμές που πληρώσαμε τους παραγωγούς έφτασαν για το νωπό στο 1,5 ευρώ το κιλό και για βιομηχανική χρήση στο 1 ευρώ. Για την τρέχουσα περίοδο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι οι ίδιες με τις περσινές»

Νέα ομάδα παραγωγών σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Πριν από λίγες ημέρες αναγνωρίστηκε από το ΥΠΑΑΤ η ομάδα παραγωγών σκόρδου με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Αποτελούσε αναγκαιότητα σε μια περιοχή με χιλιάδες στρέμματα σκόρδου, δηλώνει ο Άρης Λιακούλης, πρόεδρος της ομάδας. «Ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την παρουσία μας στις αγορές της πατρίδας μας και του εξωτερικού. Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα στο προϊόν μας και να μην πουλάμε απλά σκόρδα. Στόχος μας είναι να εντάξουμε το προϊόν στην ολοκληρωμένη διαχείριση και, παράλληλα, να πιστοποιηθούμε, ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία. Η περιοχή μας έχει παράδοση και ιστορία στην παραγωγή αυτού του προϊόντος με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Το γεγονός της πώλησης του σκόρδου στα 12 με 14 λεπτά το τεμάχιο τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην ενίσχυση του εισοδήματός μας. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, η φύτευση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου, αν, φυσικά, μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».