Σκόρδο: Οι ποσότητες υπάρχουν, όχι όμως και η τιμή

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Στην τελική ευθεία για τη συλλογή του σκόρδου βρίσκονται οι παραγωγοί της χώρας. Σχεδόν σε όλες τις παραγωγικές περιοχές έχει γίνει η συγκέντρωση του προϊόντος από τα χωράφια. Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της ξήρανσης, η οποία διαρκεί περίπου 15 με 20 μέρες. Μετά από αυτό, το προϊόν είναι πλέον έτοιμο για τυποποίηση και διάθεση στο καταναλωτικό κοινό. Παρά τον δύσκολο χειμώνα και τις επακόλουθες δυσοίωνες προβλέψεις για μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών, η άνοιξη χάρισε απλόχερα μια καλή παραγωγή. Εκτός από την Πτελέα Κοζάνης στην Κεντρική Μακεδονία και τα Ψαχνά όπου η παραγωγή κυμάνθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, οι άλλες παραγωγικές περιοχές δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα προβλήματα και η καλλιέργεια εξελίχθηκε ικανοποιητικά.

ΕΒΡΟΣ

Κερδίζουν στην ποιότητα

Με στόχο την εξωστρέφεια και τη δυναμική του παρουσία στον τομέα, ο συνεταιρισμός της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας ολοκληρώνει τη διαδικασία της συλλογής σε 15 με 20 ημέρες. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της καλλιέργειας και το σύνολο του σκόρδου έχει εξαχθεί από το έδαφος», τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Τάσος Γιακμογλίδης. «Θα περιμένουμε άλλες περίπου τρεις εβδομάδες για την ξήρανση και θα ακολουθήσει η διαδικασία της τυποποίησης και συσκευασίας».

Συγκρίνοντας τη φετινή με την περσινή χρονιά, ο κ. Γιακμογλίδης κάνει λόγο για σημαντικές διαφορές και ως προς το θέμα της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας. «Τα κεφάλια των σκόρδων δείχνουν να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Το γεγονός ότι δεν είχαμε σημαντικά προβλήματα από μυκητολογικές προσβολές, έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε και καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις. Υπολογίζουμε ότι την προηγούμενη χρονιά οι αποδόσεις των χωραφιών έφτασαν τα 700 κιλά το στρέμμα, ενώ την τρέχουσα περίοδο συζητάμε να ξεπεράσουν ακόμα και τα 1.000 κιλά».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών της τρέχουσας περιόδου, ο κ. Γιακμογλίδης δήλωσε: «Ο στόχος μας είναι η ποιότητα και μέσα από αυτό θα αναζητήσουμε και τις καλύτερες τιμές στην αγορά. Η φετινή παραγωγή έχει τα χαρακτηριστικά που αναμένουμε».

ΚΟΖΑΝΗ

Ο καιρός έκανε τη διαφορά

Τα όψιμα χιόνια που έπεσαν την άνοιξη ανησύχησαν σημαντικά τους παραγωγούς από τα Πετρανά Κοζάνης, όχι όμως για πολύ. «Το χιόνι του Μαΐου μας προβλημάτισε πάρα πολύ, γιατί τα σκόρδα βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη. Γρήγορα όμως ξεπεράστηκαν οι αρχικές μας ανησυχίες και βλέποντας σήμερα την παραγωγή και την ποιότητα στο προϊόν μας, αισθανόμαστε καλύτερα. Το πρόβλημά μας είναι ότι το προϊόν βρίσκεται σε μία αναπτυξιακή πορεία, δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να οργανωθούμε στον τομέα της εμπορίας του».Την τύχη των παραγωγών των Κοίλων δεν την είχαν και στην Πτελέα Κοζάνης, όπου μία ισχυρή χαλαζόπτωση λίγο πριν από τη συγκομιδή και την αποξήρανση προκάλεσε σημαντικά προβλήματα.

ΛΑΡΙΣΑ

Όλα πρίμα για το σκόρδο του κάμπου

Ικανοποιημένοι από την παραγωγή τους δείχνουν να είναι οι αγρότες του Πλατύκαμπου Λάρισας. Με μία πολύχρονη παρουσία στην παραγωγή του σκόρδου, κάνουν λόγο για μία εξαιρετική χρονιά. Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, ο παραγωγός Στέφανος Ζαχαρούλης μιλά για άριστη παραγωγή, χωρίς προβλήματα. «Μπορεί να ξεπεράσουμε και τα 1.500 κιλά το στρέμμα με ποιοτικό προϊόν, διότι ο καιρός μάς ευνόησε κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Σε σύγκριση με πέρυσι, βλέπουμε μία αύξηση πάνω από 30% στις αποδόσεις των χωραφιών. Όσο για τις τιμές, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το μέγεθος του καρπού. Για την πρώτη κατηγορία η τιμή θα ξεπεράσει τα 14 λεπτά, για τη δεύτερη θα κυμανθεί στα 9 με 10 λεπτά και για την τρίτη στα 5 με 6 λεπτά το τεμάχιο».

ΑΡΚΑΔΙΑ

Παχυλά τα σκόρδα, ελπίζουν και για παχυλές τιμές

Για άριστη ποιότητα κάνει λόγο και ο παραγωγός Γιώργος Κουτσόπουλος, από το Λιθοβούνι Αρκαδίας: «Το πρώτο μέγεθος στην κατάταξη του βολβού ξεπερνά το 60% με 70% της παραγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει μία πολύ υψηλή τιμή του προϊόντος στην αγορά. Πέρυσι πουλήσαμε από 15 έως 25 λεπτά το τεμάχιο. Για τη φετινή παραγωγή, όλα θα εξαρτηθούν από την προσφορά και τη ζήτηση».

ΨΑΧΝΑ

Εξαίρεση στη φετινή εξαιρετική εικόνα

Η Κεντρική Εύβοια παρουσιάζει μία πρωιμότητα στην παραγωγή του σκόρδου. Στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, οι έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να κάνουν λόγο για μειωμένες αποδόσεις. Την απογοήτευσή του εκφράζει ο Δημήτρης Κίτρας, παραγωγός σκόρδου από τα Ψαχνά: «Οι υπερβολικές ποσότητες νερού μας κόστισαν και σε ποιότητα και σε ποσότητα».