Σκόρδο: Προσδοκίες για καλές παραγωγές και εμπορία, στο φόντο του κορωνοϊού

γράφουν οι Μελίνα Ζιάγκου, Γιώργος Ρούστας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καλλιέργεια σκόρδου στη χώρα, με τους καλλιεργητές να μιλούν για μια χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς ο ήπιος χειμώνας κράτησε μακριά εχθρούς και βακτήρια που ευνοούνται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στη Βύσσα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συγκομιδή θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και, εφόσον η καλλιέργεια εξελιχθεί όπως μέχρι τώρα, οι παραγωγοί περιμένουν καλές αποδόσεις όχι μόνο ποσοτικά (περίπου 1 τόνο το στρέμμα), αλλά και ποιοτικά. Τα στρέμματα διατηρούνται με μικρές διαφοροποιήσεις περίπου στα 2.500 και, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βύσσας, Τάσος Γιακμολίδης, το υψηλό κόστος της καλλιέργειας, που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ/στρέμμα, κάνει επιφυλακτικούς τους καλλιεργητές να αυξήσουν τις εκτάσεις τους.

«Με 1,5 ευρώ το κιλό, που είχε πέρσι, και απόδοση γύρω στα 1.000 κιλά, μένει εισόδημα στον παραγωγό. Διστάζουν, όμως, να πάρουν το ρίσκο, γιατί με μικρότερες αποδόσεις, η καλλιέργεια είναι ασύμφορη με τέτοιο κόστος». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορία της προηγούμενης σεζόν ολοκληρώθηκε έναν μήνα νωρίτερα, με τα σκόρδα να ξεπουλάνε μέσα στον Φεβρουάριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης που δημιούργησαν τα προβλήματα στην εμπορία του κινέζικου σκόρδου λόγω κορωνοϊού.

Θετικά εξελίσσεται η καλλιέργεια και στην Τρίπολη, με περίπου 350 στρέμματα, κατά τι αυξημένα σε σύγκριση με πέρσι. Τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της βλάστησης και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να μεγαλώνει ο κόνδυλος. «Λόγω του ήπιου χειμώνα, τα φυτά βρίσκονται σε καλή κατάσταση», μας είπε ο διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Χαμόγελα για τους καλλιεργητές στον Πλατύκαμπο

Μπορεί, λοιπόν, ο Covid-19 να έπληξε μία σειρά αγροτικών προϊόντων, δεν έπληξε όμως και το σκόρδο. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί στον Πλατύκαμπο Λάρισας βλέπουν τη φετινή χρονιά ως «τη μεγάλη ευκαιρία» να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών, προκειμένου να πουλήσουν το προϊόν σε μία κερδοφόρα τιμή. Ουσιαστικά, θέλουν να μετατρέψουν την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία. Οι καλλιεργητές σκόρδου, ενώ παρήγαγαν ένα από τα πιο ποιοτικά προϊόντα στον κόσμο και με αποδόσεις 900 κιλών-1.000 κιλών το στρέμμα, δεν απολάμβαναν την αναμενόμενη τιμή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τόνισε στην «ΥΧ» πως «τα μηνύματα της αγοράς είναι πράγματι θετικά. Ευτυχώς η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον καιρό και ανυπομονούμε για τη συγκομιδή, η οποία τοποθετείται περί τις αρχές Ιουνίου. Φέτος, είναι μία ευκαιρία για όλους μας. Καταρχήν να συνεργαστούμε, να ενωθούμε κάτω από την ίδια στέγη, ώστε οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του προϊόντος να είναι συλλογικές και να αποφέρουν ένα σημαντικό όφελος στους παραγωγούς».

Ακόμη, οι Πλατυκαμπιώτες αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των Ιαπώνων (από τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, την Wakunaga), οι οποίοι στις αρχές του έτους, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και τον τοπικό συνεταιρισμό, πήραν δείγματα σκόρδου προκειμένου να ελέγξουν στα εργαστήριά τους τις ευεργετικές ουσίες του και κυρίως τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Οι Ιάπωνες έχουν καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρονται για τα παραδοσιακά σκόρδα και όχι για εκείνα που καλλιεργούνται με κινέζικους σπόρους.