Σκόρδο: Στάσιμες οι καλλιέργειες, ενδιαφέρον δείχνει η Λάρισα

Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η φύτευση του σκόρδου στη χώρα μας. Αν εξαιρέσουμε τον Νομό Λαρίσης, η εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες είναι στάσιμη. Η χαμηλή τιμή εμπόδισε πολλούς παραγωγούς να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους.

Μόνο στη Λάρισα παρατηρείται μία σημαντική άνοδος στην καλλιέργεια για την τρέχουσα περίοδο. Τον λόγο εξηγεί ο Φάνης Μπανές, παραγωγός από την περιοχή του Πλατυκάμπου, λέγοντας ότι «η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή μας έχει να κάνει καθαρά με το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων για την καλλιέργεια του σκόρδου στον τόπο μας. Έχουμε ενημερωθεί από τοπικούς επιχειρηματίες για το ενδιαφέρον εταιρειών, αναφορικά με την αξιοποίηση του προϊόντος για διατροφική ή φαρμακευτική χρήση».

Οι πληροφορίες αυτές έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών για την καλλιέργεια του σκόρδου. Γίνεται λόγος για μία ιαπωνική εταιρεία, η οποία θέλει να επενδύσει στο προϊόν για καθαρά φαρμακευτική χρήση. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του βολβού της περιοχής του Πλατυκάμπου είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με άλλες περιοχές, για αυτό οι Ιάπωνες έδειξαν προτίμηση στα σκόρδα της περιοχής. Επίσης, γίνεται λόγος και για ακόμη μία εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αφυδατωμένου σκόρδου.

Μένει πίσω το διάσημο σκόρδο Βύσσας

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, και συγκεκριμένα τη Νέα Βύσσα του Έβρου, ο Τάσος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού σκόρδου Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, κάνει λόγο για στασιμότητα της καλλιέργειας. «Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στην εμπορία του προϊόντος μάς αποτρέπουν σε έναν βαθμό από το να αυξήσουμε τις εκτάσεις. Σε περίπου μία εβδομάδα ολοκληρώνεται η διαδικασία των βολβών χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». Μεταφέροντας τον προβληματισμό του για το μέλλον της καλλιέργειας στην περιοχή της Κοζάνης, ο Ισαάκ Κυπάρογλου κάνει λόγο και αυτός για σταθεροποίηση της καλλιέργειας, λόγω της χαμηλής ζήτησης του προϊόντος. «Βρισκόμαστε στη φάση της φύτευσης με τον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης. Δυστυχώς, όμως, δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που επιθυμούσαμε, λόγω πολλών αδυναμιών, και παραμένουμε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα».

Τέλος, στην περιοχή των Ψαχνών, όπου και εκεί παρουσιάζεται παραδοσιακά συγκεντρωμένη παραγωγή, η εικόνα παραμένει ίδια, χωρίς σημαντικές μεταβολές. Οι τιμές του προϊόντος, όπως και η πολύχρονη καλλιέργεια των χωραφιών με σκόρδο, έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα, αλλά και κόπωση στους παραγωγούς.