Σκόρδο: Σταθερές οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε έναν μήνα η συλλογή

Πολύ καλή εικόνα δείχνει για φέτος η καλλιέργεια του σκόρδου σε όλη τη χώρα. Ο χρόνος όμως που μεσολαβεί μέχρι και τη συλλογή είναι αυτός που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα. Το χλωρό θα ξεκινήσει να μαζεύεται προς τα τέλη Απρίλη και στη συνέχεια θα μπει στη διαδικασία και το ξερό σκόρδο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Ο Δημήτρης Κίττας, παραγωγός σκόρδου από τα Ψαχνά Ευβοίας, κάνει λόγο για μία αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων πάνω από 15% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. «Το σκόρδο είναι μία οικογενειακή υπόθεση πλέον, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα, όπως επίσης και η έλλειψη εργατικών χεριών.

Για την περιοχή μας αποτελεί μια παραδοσιακή καλλιέργεια και μπορεί να δώσει ένα καλό εισόδημα ακόμη και σε μικρές εκτάσεις. Επίσης, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να μπαίνουν στην παραγωγή κυρίως νέοι, ακόμη και χωρίς σημαντικό εξοπλισμό, μόνο με το μεράκι τους».

Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά λείπουν τα χέρια στον Έβρο

Με μηδενικά αποθέματα και καλή εικόνα των χωραφιών παρουσιάζεται ο συνεταιρισμός της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, όπου αναμένουν και τη συλλογή. Όπως μας ενημερώνει ο Τάσος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, οι τελευταίες βροχοπτώσεις βοήθησαν σημαντικά την καλλιέργεια.

«Αν το επόμενο διάστημα ανέβει η θερμοκρασία και καλυτερέψει ο καιρός, πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή». Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, ο κ. Γιακμογλίδης είπε ότι «η τιμή παραγωγού ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό και για τα καλής ποιότητας σκόρδα κινήθηκε στα 20 με 22 λεπτά ανά τεμάχιο». Υποστήριξε επίσης ότι οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 1.400 έως 1.500 κιλά το στρέμμα, αλλά με αυξημένο κόστος παραγωγής σε σύγκριση από την προηγούμενη χρονιά.

Κλείνοντας, ο κ. Γιακμογλίδης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της καλλιέργειας για το μέλλον. «Μπορεί να έχει ένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα, όμως οι περισσότεροι παραγωγοί ηλικιακά βρίσκονται στη δύση του εργασιακού τους βίου, κάτι το οποίο δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον του σκόρδου στην περιοχή μας».

Αυξημένες οι εκτάσεις στη Λάρισα

Πάνω από 15% αύξηση των καλλιεργειών με σκόρδο δείχνει να έχει η περιοχή του Πλατυκάμπου, όπου εκεί εστιάζεται η παραγωγή. Οι εξελίξεις για ζήτηση του προϊόντος από το εξωτερικό είναι σημαντικές και, όπως μας ενημερώνει ο Φάνης Μπανές, παραγωγός σκόρδου από την περιοχή, το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι αμείωτο και κινείται σε ανοδική τροχιά.

Συμφωνεί και ο ίδιος για την έλλειψη εργατικών χεριών, εντοπίζει όμως και προβλήματα που παρουσιάζονται στα σκόρδα, όπως είναι η ευαισθησία του φυτού στον νηματώδη, ο οποίος «απαιτεί εξειδικευμένες παρεμβάσεις με αποτελεσματικές τεχνικές». Κλείνοντας, υπολόγισε ότι η συλλογή για το χλωρό θα ξεκινήσει αρχές Μαΐου και στο τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα θα γίνει η συλλογή του ξερού σκόρδου.