Σκόρδο: Σταθερές οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για τη νέα περίοδο

Χωρίς να έχουν έρθει τα πρώτα πρωτοβρόχια και κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι παραγωγοί σκόρδου ξεκίνησαν τις φυτεύσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Το έδαφος στο οποίο θα φυτευτούν οι σκελίδες απαιτεί υγρασία και οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα πριν προχωρήσουν στις φυτεύσεις, κάτι που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όχι μόνο δεν φαίνεται να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, αλλά σε ορισμένες περιοχές δείχνουν να μειώνονται. Όσον αφορά την τιμή του σκόρδου, δεν σημείωσε σημαντική μεταβολή σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποτελεί ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο για τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών σχετικά με το αν θα διατηρήσουν ή θα μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους.

Ο Τάσος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Σκόρδου Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, κάνει λόγο για μείωση των εκτάσεων, με βάση τον προγραμματισμό που κάνει ο συνεταιρισμός, κατά 10%. Εντοπίζει τα βασικά προβλήματα στην ηλικιακή σύνθεση των παραγωγών και στην έλλειψη εργατικών χεριών. Παράλληλα, όμως, υποστηρίζει ότι «η τιμή του σκόρδου κυμάνθηκε για φέτος στα 21-22 λεπτά/τεμάχιο για τα μεγάλα και στα 13-15 λεπτά για τη β΄ κατηγορία».

Ο ίδιος επισημαίνει τη μειωμένη παραγωγή λόγω των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής και της ποιότητας. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, «ο συνεταιρισμός κρατάει τις αγορές που έχει δημιουργήσει και αυτό παρέχει ασφάλεια στους παραγωγούς της περιοχής».

Διασφάλιση της ποιότητας, με εξαγωγική προοπτική

Για σταθερές εκτάσεις, περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, κάνει λόγο ο Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Λάρισας, ο οποίος αναφέρει ότι «καλλιεργούμε περίπου 1.500 στρέμματα, τα ίδια με τα περσινά, χωρίς να έχουμε σημαντικές μεταβολές». Για την παρούσα περίοδο, ο ίδιος εντοπίζει το πρόβλημα στην ανομβρία, τονίζοντας ότι «αυτοί που έχουν ξεκινήσει φυτεύσεις πότισαν από πριν τα χωράφια, ώστε να τα προετοιμάσουν». Όσον αφορά τα σκόρδα α΄ ποιότητας, σύμφωνα με τον ίδιο, πουλήθηκαν στα 15 λεπτά/τεμάχιο.

Κλείνοντας, τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκόρδου που παράγεται στην περιοχή, αλλά και τα θετικά μηνύματα από τους Ιάπωνες για μελλοντική συνεργασία. «Επιμένουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας, αλλά και της ταυτότητας προϊόντος που παράγουμε για να μπορέσουμε να του δώσουμε προστιθέμενη αξία», καταλήγει ο κ. Κουκούτσης.

Με δυσκολία κρατάνε τις εκτάσεις

Σταθερές δείχνουν να είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και στην περιοχή των Ψαχνών της Κεντρικής Εύβοιας. Όπως υποστηρίζει ο Πέτρος Κοτζίνος, από την Καμαρίτσα Ψαχνών, «η έλλειψη εργατών δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς λόγω της χειρωνακτικής εργασίας, που απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, είπε ότι «τα περισσότερα σκόρδα πουλήθηκαν στα 14-16 λεπτά το τεμάχιο για την α΄ κατηγορία και στα 7 λεπτά περίπου για τη β΄ κατηγορία», τονίζοντας παράλληλα, το υψηλό κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022