«Σκοτείνιασε» ο ηλίανθος

Αρνητική εικόνα μεταδίδει το ξεκίνημα της συγκομιδής του ηλίανθου στον Άγιο Αθανάσιο και στο Δοξάτο Δράμας. Όπως μεταφέρει ο παραγωγός, Αναστάσιος Πεφτίνας, «τα φυτά δεν έχουν βάρος. Άλλα κιλά έδειχνε η εικόνα του χωραφιού και άλλα βγαίνουν. Ακόμη και ποτισμένα χωράφια δίνουν λίγα κιλά, 70 με 100 κιλά λιγότερα από άλλες χρονιές» περιγράφει, δίνοντας έμφαση στην τρίμηνη ανομβρία του φετινού καλοκαιριού.

Αναζητώντας εξηγήσεις, αναφέρει ότι ορισμένα επλήγησαν από την ασθένεια φυτοφθόρα. Ταυτόχρονα, αναμένει στη συνέχεια της συγκομιδής να βελτιωθούν οι στρεμματικές αποδόσεις. «Τώρα αλωνίζονται τα ξηρικά. Βέβαια, και ορισμένα καλά χωράφια που αλωνίστηκαν είχαν μειωμένες αποδόσεις», δηλώνει με προβληματισμό. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% το επόμενο δεκαήμερο.

Εντός των ημερών κλείνει η συγκομιδή του ηλίανθου και στην Ξάνθη και οι παραγωγοί μοιράζονται τον προβληματισμό των Δραμινών ως προς τις αποδόσεις, εξηγεί ο παραγωγός Κώστας Δαλάτσης. «Οι αποδόσεις είναι πολύ μειωμένες συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Κάποια χωράφια ποτιστικά που έβγαζαν 400 κιλά, φέτος βρίσκονται στα 300 κιλά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι βλέπαμε φυτά με καλή ανάπτυξη και είχαμε προσδοκία για περισσότερα κιλά».

Αποδίδει τη μειωμένη παραγωγή στις καιρικές συνθήκες, τις πολλές βροχές που έπεσαν κάποια στιγμή και τις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου. Ο κ. Δαλάτσης σημειώνει πως οι τιμές είναι συγκεκριμένες, στα 37 λεπτά το κιλό, «με εξαίρεση ορισμένες ποικιλίες που λαμβάνουν επιπλέον δυο λεπτά».

Μέσα στο σαββατοκύριακο θα κλείσει και η συγκομιδή στην Ορεστιάδα, αφήνοντας πικρία στους παραγωγούς για τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάμπης Κουμπρίδης, εξηγεί πως η χρονιά για τα ξηρικά είναι πολύ άσχημη. «Ο καύσωνας έκαψε τα ξηρικά, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 80 έως 250 κιλά, ενώ πέρυσι βγάλαμε από 220 έως 300 κιλά». Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από έντονη ξηρασία, που έπληξε ακόμη και τα ποτιστικά που είχαν σπαρθεί στα μέσα Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Στα ποτιστικά, ο ίδιος χαρακτηρίζει μέτρια τη χρονιά, καθώς οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 300-400 κιλά «ανάλογα με το χωράφι και τον παραγωγό, ανάλογα με τη λίπανση και τα ποτίσματα, ενώ πέρυσι έφταναν τον μισό τόνο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΑΣ διαχειρίζεται την παραγωγή από 90.000 στρέμματα και έκλεισε στα 37 λεπτά το κιλό την τιμή παραγωγού με συμβολαιακή γεωργία.