Σκυλακάκης: Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου

Έρχεται πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των ελαφιών dama - dama της Ρόδου
10/07/2024
5' διάβασμα
skylakakis-septemvrio-o-diagonismos-gia-tin-ilektriki-diasyndesi-tis-dodekanisou-326083

Σε δέσμη ανακοινώσεων πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν τη Ρόδο και τη Δωδεκάνησο συνολικά, με πρωτεύον αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα, προέβη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά από την πρόσφατη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι το προσεχή Σεπτέμβριο θα βγει στον “αέρα” o διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με καλώδιο, και συγκεκριμένα μέσω της Κορίνθου όπου είναι ήδη έτοιμο το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (KYT) το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από ένα μήνα και έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την εκπόνηση από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ προγράμματος για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των ελαφιών dama- dama της Ρόδου, ενώ σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα “The Rhodes Co – Lab” ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ στο project, με δράσεις που θα συνδυάζουν υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες με σημαντική εξοικονόμηση ύδατος, συμβάλλοντας στον στόχο να αποτελέσει πρότυπο βιωσιμότητας στον τουρισμό.

Ειδικότερα για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Προχωρούμε πολύ σύντομα στο επόμενο βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο θα βγει στον “αέρα” διαγωνισμός για το καλώδιο. Μιλάμε για μια τεράστια επένδυση η οποία θα δώσει ενεργειακή ασφάλεια και θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη αξιοποίηση των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στο Αιγαίο. Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση, τότε μιλάμε για μια καινούργια πραγματικότητα». Διαβεβαίωσε ότι σε συνδυασμό με τη διασύνδεση «θα υπάρχει πάντα, είτε με ψυχρή εφεδρεία είτε με μπαταρίες ή με συνδυασμό μπαταριών και ψυχρής εφεδρείας, απόλυτη ενεργειακή κάλυψη των νησιών».

Για το ζήτημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών της Ρόδου, για την διαχείριση του οποίου αρμόδιο είναι το ΥΠΕΝ, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Το ελάφι της Ρόδου είναι πολύ σημαντικό. Επλήγη τα τελευταία χρόνια και ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την αλληλεπίδραση με τις άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ώστε να έχουμε έναν πληθυσμό βιώσιμο που να ζει στις δικές του περιοχές, οι οποίες είναι επίσης προστατευόμενες. Ο πληθυσμός πρέπει να είναι βιώσιμος και αυτό σημαίνει να αποφεύγουμε και τον υπερπληθυσμό. Διότι ένας από τους κινδύνους στις μικρές περίκλειστες από θάλασσα περιοχές είναι ο υπερπληθυσμός, ο οποίος μπορεί να κάνει πολύ κακό σε ένα είδος όπως το dama dama, διότι εξαντλεί τους φυσικούς πόρους τους οποίους έχει το ελάφι».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «θα προηγηθεί μελέτη για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών και πόσο επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού. Το βέβαιο είναι ότι θα ληφθούν μέτρα διαχωρισμού των ελαφιών από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αν η μελέτη δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού, θα πρέπει να δούμε ήπια μέτρα του πληθυσμού».

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ στο Πρόγραμμα “The Rhodes Co – Lab”, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Διάθεσή μας είναι το Πρόγραμμα αυτό να περιλάβει και δράσεις εξοικονόμησης νερού σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, με στόχο να μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια και ακόμη καλύτερης ποιότητας -γιατί θα είναι πιο πράσινη- τουριστική υπηρεσία με λιγότερο νερό. Αυτό το πρόγραμμα εμείς ως υπουργείο, στο πρακτικό επίπεδο, έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να ενισχύσουμε και οικονομικά. Το θεωρούμε ένα υπόδειγμα το οποίο, έχοντας και τη σφραγίδα διεθνών φορέων, θα λειτουργήσει και ως παράδειγμα για όλη τη νησιωτική χώρα».

 Την ικανοποίησή τους για τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και  ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης που επεσήμαναν, μεταξύ άλλων,  σε δηλώσεις τους ότι η διασύνδεση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα για το μέλλον των νησιών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ