Σοφία Τσιούλη: Άλλαξε επαγγελµατικό προσανατολισµό µε αφορµή τις σπουδές στις Περιβαλλοντικές Επιστήµες

Aλλαξε τη ζωή της για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της. Μετά από ένα πτυχίο μηχανικού και επτά χρόνια εργασίας, η Σοφία Τσιούλη, από τη Θεσσαλονίκη, τα παράτησε όλα για να σπουδάσει Περιβαλλοντικές Επιστήμες. «Κατάγομαι από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το χωριό Χαλάστρα. Έχω ήδη ένα πτυχίο από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας ως μηχανικός και εργάστηκα επτά χρόνια στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Μου δόθηκε η ευκαιρία από το Perrotis College, μέσω υποτροφίας, να αποκτήσω ένα δεύτερο πτυχίο στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τα παράτησα όλα για να το κάνω. Στην ουσία, ήθελα να συνδυάσω τα δύο αυτά αντικείμενα, γιατί το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Μπορεί κάποιος να τα αξιοποιήσει σε εταιρείες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, που συνδυάζουν τόσο το κατασκευαστικό κομμάτι όσο και το περιβαλλοντικό κομμάτι και με αυτά τα δύο πτυχία μπορώ να παρέχω υποστήριξη και στα δύο αντικείμενα. Οπότε για εμένα είναι κάτι πολύ στοχευμένο και γι’ αυτό το έκανα κιόλας», εξηγεί στην «ΥΧ» η Σοφία.

Ακόμα, όμως, και χωρίς το πτυχίο του μηχανικού, οι προοπτικές που ανοίγονται με το πτυχίο στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες είναι πολλές. Όπως τονίζει η Σοφία, «πλέον, με την ανάγκη που υπάρχει για τη βελτίωση των πρακτικών που επηρεάζουν το περιβάλλον, σχεδόν κάθε εταιρεία σε όλους τους κλάδους της οικονομίας προσαρμόζεται. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να εργαστεί σε μία εταιρεία ρούχων που δημιουργεί ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Ενδιαφέροντα μαθήματα

Στο συγκεκριμένο τμήμα, προσφέρονται μαθήματα με κατεύθυνση το περιβάλλον και τις διάφορες θεματικές στις οποίες μπορεί να έχει προεκτάσεις. «Εκτός από τα βασικά μαθήματα όπως η φυσική και η χημεία, πολύ ενδιαφέρον έχουν τα μαθήματα της οικολογίας, αλλά και της υδρολογίας που έχει να κάνει με την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων και τα συστήματα διαχείρισης.

Πολύ ενδιαφέρον, επίσης, έχει το μάθημα Model and Statistics στο οποίο παίρνουμε περιβαλλοντικά δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς ή Οργανισμούς που ασχολούνται με τέτοιες καταγραφές και δημιουργούμε περιβαλλοντικά σενάρια πρόβλεψης, όπως το πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία σε 30 χρόνια, για παράδειγμα. Αυτά είναι μαθηματικά μοντέλα. Μια διαδικασία που έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, αλλά και μεγάλη εφαρμογή στο περιβάλλον», αναφέρει η Σοφία.

Το γεγονός που της έκανε εντύπωση είναι ότι επειδή το Perrotis College ακολουθεί πρότυπα εξωτερικού, «το σύστημα που διαθέτει είναι αρκετά διαφορετικό και καλύτερο ως προς τον φοιτητή. Διότι μέσα από τις εργασίες και το πρακτικό κομμάτι που προσφέρει μαθαίνεις ουσιαστικά και βιωματικά».

Σπουδές στο εξωτερικό

Στόχος της ίδιας είναι να συνεχίσει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο πτυχίο θα της ανοίξει πιο εύκολα την πόρτα αυτή.