Ροδόπη: Πράσινο σκουλήκι και ξηρασία ανεβάζουν τα έξοδα στο βαμβάκι

15/09/2024
3' διάβασμα
rodopi-prasino-skouliki-kai-xirasia-anevazoun-ta-exoda-sto-vamvaki-332011

Τα ποτίσματα στο βαμβάκι ολοκληρώθηκαν και το πράσινο σκουλήκι, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας στη Ροδόπη, ολοκλήρωσε τον κύκλο του στις 20 Αυγούστου.

«Η έντονη προσβολή ήταν στο τέλος Ιουνίου με αρχές Αυγούστου και σταμάτησε σταδιακά, γιατί αλλάζει η γενιά. Το μεγάλο πρόβλημα το δημιούργησε η δεύτερη γενιά, όπως συμβαίνει πάντα. Περιμένουμε την τρίτη τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν μας επηρεάζει, γιατί τα βαμβάκια ωρίμασαν, τα καρύδια σκλήρυναν και σε ένα μεγάλο ποσοστό άνοιξαν», περιγράφει ο γεωπόνος και πρόεδρος των Επαγγελματιών Αγροτών, Κυριάκος Κρόκος.

Έξαρση

Στη δεύτερη γενιά είχαν μεγάλη έξαρση παρά τους αλλεπάλληλους ψεκασμούς και η ζημιά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τεράστια. Ο κ. Κρόκος αιτιολογεί πως, λόγω του ήπιου χειμώνα, μεγάλος αριθμός εντόμων διαχείμασε χωρίς αυτά να μειωθούν. Ο δεύτερος λόγος της έξαρσης είναι η αντοχή στο σκεύασμα. «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα φυτοφάρμακα είναι πολύ αυστηρή και, κατ’ ουσίαν, υπάρχει μια δραστική ουσία στην οποία τα έντομα απέκτησαν αντοχή», σημειώνει.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι παραγωγοί ψέκασαν από μία έως τέσσερις φορές, εκτός από κάποιες περιοχές που η προσβολή ήταν χαμηλή και δεν ψέκασαν. Το έντομο έπληξε το 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εκ των οποίων τα μισά βαμβάκια έχουν πολύ μεγάλη ζημιά, κυρίως από την Κομοτηνή προς τη δυτική πλευρά του νομού. Ο κ. Κρόκος σχολιάζει πως οι «ηλεκτρονικές παγίδες της περιφέρειας που έδιναν καθημερινά αποτελέσματα αποτέλεσαν ένα πολύ καλό εργαλείο. Ωστόσο, ορισμένες φορές δείχνουν χαμηλό πληθυσμό, αλλά η προσβολή στο χωράφι είναι έντονη. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχουμε το χωράφι μας».

Άρδευση

Αποτέλεσμα της έντονης προσβολής, της ξηρασίας και της πρωιμότητας είναι ο διπλασιασμός του κόστους στην άρδευση και ο τετραπλασιασμός στην αντιμετώπιση της προσβολής.

«Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα φυτοφάρμακα είναι πολύ αυστηρή και, κατ’ ουσίαν, υπάρχει μια δραστική ουσία στην οποία τα έντομα απέκτησαν αντοχή», τονίζει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αγροτών, Κυριάκος Κρόκος

Τα βλέμματα των βαμβακοπαραγωγών είναι στραμμένα σε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και τις ενισχύσεις de minimis. Επιπλέον, διεκδικούν αποζημιώσεις για την ξηρασία, που τους απασχολεί έντονα και προκαλεί σοβαρά προβλήματα, γιατί πολλές από τις 5.000 γεωτρήσεις στέρεψαν ή, στην καλύτερη περίπτωση, η παροχή τους μειώθηκε στο μισό. Επιπλέον, στέρεψαν η λιμνοδεξαμενή Νέου Σιδηροχωρίου και το φράγμα Ασκητών και σταμάτησε η ροή του Λίσσου ποταμού. «Παραμένει ανεκμετάλλευτο το φράγμα Ιασίου», σχολιάζει ο κ. Κρόκος.

Στην παρούσα φάση, η περιφέρεια εκπονεί μελέτη για τα δίκτυα διανομής του νερού του φράγματος και θα υλοποιήσει τους απαραίτητους αναδασμούς, προκειμένου να είναι εφικτή η κατασκευή των δικτύων διανομής.

Ο κ. Κρόκος κλείνει, τονίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε μικρά και μεγάλα αρδευτικά έργα, με κυρίαρχο το φράγμα Κομψάτου, που παραμένει για δεκαετίες στις εκάστοτε κυβερνητικές εξαγγελίες.