«SOS» για το μέλλον της κτηνοτροφίας εκπέμπουν οι παραγωγοί

Με την απόγνωση αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους για την κατάσταση που βιώνει ο κτηνοτροφικός κλάδος μετά τα απανωτά χτυπήματα των ζωονόσων, κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία το πρωί της Τρίτης (22/7) στο κέντρο της Αθήνας.
Περισσότεροι από 100 παραγωγοί, κάθε ηλικίας, κατέφθασαν με τέσσερα λεωφορεία και ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό. Σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές, οι παραγωγοί κατευθύνθηκαν κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αρχή της Ηρώδου Αττικού, όπου πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση, φωνάζοντας συνθήματα για την αναγκαιότητα στήριξής του. Στη συνέχεια, 5μελής επιτροπή παρέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους σε συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου.
Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων μετέβη στο κτήριο του Κοινοβουλίου, όπου αρχικά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, στον οποίο επιδόθηκε υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Η επιτροπή των κτηνοτρόφων συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, καθώς και με τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.
«Τα προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια»
Οι κτηνοτρόφοι, μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του κτηνοτροφικού κλάδου και, όπως τόνισαν, ζητούν λύσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Ο λόγος που μας έκανε να ξεσηκωθούμε και να βγούμε στους δρόμους είναι γιατί τα σπίτια μας υποφέρουν, ζώα δεν έχουμε πλέον. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε φτάσει στο σημείο να ξεκληρίζονται χωριά ολόκληρα από τις επιπτώσεις της πανώλης και της ευλογιάς. Θανατώνεται όλο το κοπάδι, οι κτηνοτρόφοι μένουν χωρίς ζώα και χωρίς δουλειά. Δεν μας ρωτήσανε όλο αυτόν το χρόνο πώς περνάμε, πώς ζούμε. Δεν έχουν παγώσει τα χρέη, έχουμε δάνεια που τρέχουν, μας κόβουνε το ρεύμα. Δεν το αξίζαμε αυτό. Τα προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια. Ήρθαμε εδώ σήμερα για να βρεθεί λύση, να μας δώσουν ένα πλάνο πενταετίας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας», είπε ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις «χωρίς να έχουμε ουσιαστικές λύσεις, για τον λόγο αυτό ζητάμε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η Βίκη Σαργιώτη, πρόεδρος Κτηνοτρόφων του Δήμου Πύλης Θεσσαλίας, τόνισε: «Δυστυχώς, η κτηνοτροφία έχει πεθάνει. Θέλουμε τη στήριξη της πολιτείας. Δεν έχει σημασία πόσοι είμαστε εδώ σήμερα. Σημασία έχει να δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας. Δεν έχουμε πλέον την ψυχική δύναμη να συνεχίσουμε, να πάμε στις μονάδες μας, καθώς ζούμε με τον φόβο αν τα ζώα μας είναι άρρωστα. Η κατάσταση είναι τραγική. Πέρα από τις αποζημιώσεις για την ευλογιά, είμαστε απλήρωτοι για τα Οικολογικά Σχήματα, για τις ζωοτροφές κ.ά.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκαν και αρκετοί νέοι σε ηλικία κτηνοτρόφοι που περιέγραψαν με μελανά χρώματα το μέλλον του κτηνοτροφικού κλάδου. «Η περιοχή μας έχει πληγεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, έχει χάσει πολλά κοπάδια. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που έχουν ανοίξει τώρα τα σπίτια τους, όπως και εγώ, και το μέλλον μας είναι αβέβαιο. Δεν έχουμε καμία στήριξη από το κράτος. Ας βγει πλέον η κυβέρνηση να μας ξεκαθαρίσει: Θέλει εμάς τους κτηνοτρόφους μετανάστες στο εξωτερικό ή θέλει πραγματικά να μείνουμε στα χωράφια και στις μονάδες μας; Εδώ και δέκα μήνες είμαστε σε απόγνωση», τόνισε ο Πέτρος Μπακαγιάννης, νέος κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό Μαγνησίας.
Το ψήφισμα
Οι κτηνοτρόφοι στο ψήφισμά τους περιγράφουν την απόγνωση που βιώνουν λόγω των ζωονόσων και αναφέρουν ότι η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο τα μέσα βιοπορισμού τους, αλλά και τη συνοχή του πρωτογενούς τομέα.
«Οι συνεχείς εμφανίσεις κρουσμάτων ζωονόσων (πανώλη, ευλογιά), σε συνδυασμό με την πλήρη αποτυχία των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών να σταματήσουν την εξάπλωσή τους, έχουν οδηγήσει, στην αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων ζώων, στην εγκατάλειψη βοσκότοπων και στην ανάγκη για αυξημένες ζωοτροφές, στον αφανισμό ολόκληρων κοπαδιών, επομένως και σε ραγδαία οικονομική εξόντωση των πληττόμενων παραγωγών. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο αποκάλυψε παράνομες πρακτικές κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, αφήνοντας χιλιάδες δικαιούχους εκτός και προκαλώντας τεράστια κρίση εμπιστοσύνης στον κλάδο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπόμνημά τους οι κτηνοτρόφοι.
Αιτήματα
Στα αιτήματα των παραγωγών περιλαμβάνονται η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζωονόσους, η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, ενισχύσεις για τις ζωοτροφές, η δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.ά.
«Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες οικονομικής ζημιάς από τις ζωονόσους (ευλογιά, πανώλη) που πρέπει άμεσα να καλυφθούν:
- Αιτούμαστε άμεση καταβολή της προκαταβολής των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους εντός 20 ημερών από τη θανάτωση των ζώων.
- Αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο που θανατώθηκε με πραγματικές τιμές αγοράς.
- Πληρωμή απωλεσθέντος και διαφυγόντος χαμένου εισοδήματος λόγω θανάτωσης των ζώων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί σύμφωνα με το εισόδημα των κτηνοτρόφων, όπως αυτό προκύπτει από τα τελευταία εκκαθαριστικά πενταετίας και τιμολογίων γάλακτος και κρέατος.
- Αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου στο 100% με πραγματικές τιμές αγοράς όσων επλήγησαν από ζωονόσους, όπως πανώλη και ευλογιά.
- Καταβολή των επιδοτήσεων του 2024 σε όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν πάρει, ενώ έχουν πληγεί από ζωονόσους και τις δικαιούνται.
- Μηνιαίο βοήθημα επιβίωσης προς τους πληγέντες, έως την ημερομηνία επανασύστασης νέων εκτροφών, εντός ρεαλιστικού χρονικού πλαισίου.
- Επιστημονική έκθεση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με κτηνιατρικές σχολές, σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού των ζώων (ειδικά για ευλογιά και πανώλη), την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, στα ζώα και στα παράγωγα προϊόντα ΠΟΠ και τη δυνατότητα ή μη επιλογής της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης και των κινδύνων που αυτή συνεπάγεται.
- Αν κάποιος κτηνοτρόφος που του έχουν θανατώσει τα ζώα μέσα στην επόμενη πενταετία βγαίνει στη σύνταξη, να συνταξιοδοτηθεί αμέσως μετά τη θανάτωση χωρίς να περάσει η πενταετία.
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πάγωμα δόσεων για δάνεια στις τράπεζες και αναβολή πληρωμής επιταγών προς τρίτους.
- Οι οφειλές των πληγέντων κτηνοτρόφων που πάγωσαν, μετά την ανασύσταση της κτηνοτροφικής μονάδας, να ρυθμιστούν και να αποπληρωθούν στην πενταετία», αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα.
Όσον αφορά την ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι ζητούν καταβολή για ζωοτροφές και σε αυτούς που είχαν έγκλειστα τα ζώα, αλλά και σε αυτούς που έχουν αποθηκεύσει ζωοτροφές και θανατώθηκαν τα ζώα τους. «Το ύψος της αποζημίωσης για τις ζωοτροφές πρέπει να υπολογιστεί από τα τιμολόγια αγοράς των ζωοτροφών και όσον αφορά τις ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές, με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ, ανά περιοχή για το διάστημα του εγκλεισμού των ζώων», επισημαίνουν οι παραγωγοί. Μεταξύ άλλων, οι τελευταίοι ζητούν από την κυβέρνηση αποζημίωση για τη μείωση της παραγωγικότητας των ζώων (γάλα, κρέας) λόγω του εγκλεισμού τους.
Τέλος, στο θέμα της κατανομής των επιδοτήσεων, οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν «αντικειμενική εκτίμηση των επιδοτήσεων και ανακατανομή πόρων με διαφάνεια, με βάση πραγματικά δεδομένα παραγωγής, καθώς και επιστροφή στο 100% των επιδοτήσεων που παρακρατήθηκαν ή καταβλήθηκαν λανθασμένα σε μη δικαιούχους».