SOS για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Δυτική Μακεδονία

Τεράστιες οικονομικές ζημιές με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις προκαλεί η κλιματική κρίση και τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν με μανία σχεδόν όλες τις ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας. Με την απολιγνιτοποίηση να προκαλεί μεγάλες πιέσεις στην απασχόληση, την ελληνική βιομηχανία γούνας να δέχεται ισχυρό πλήγμα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία και τελευταία τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας έχουν δημιουργήσει μια άκρως ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή.

Ειδικότερα, οι καιρικές συνθήκες, οι συνεχόμενες επί διμήνου βροχοπτώσεις, τα χαλάζια, αλλά και οι ισχυροί άνεμοι των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει καθολικές ζημιές σε πολλές καλλιέργειες.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που μεταφέρει στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος, Υποδομών και υπεύθυνος των ΤΟΕΒ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Θωμάς Μάνος, ο οποίος συνοδεία κλιμακίου της περιφέρειας και στελεχών του ΕΛΓΑ πραγματοποιεί, εδώ και ημέρες, αυτοψίες και επισκέψεις στις πληγείσες καλλιέργειες.

Ζημιές

«Δυστυχώς, η κλιματική κρίση μάς έχει επηρεάσει πολύ. Ζημιές υπάρχουν στη φυτική παραγωγή σε αρκετές περιοχές και περιλαμβάνουν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται στη Δ. Μακεδονία. Σε κάποια προϊόντα, όπως είναι οι φακές και τα ρεβίθια, η καταστροφή είναι καθολική και οι ζημιές φτάνουν στο 100%, τα φασόλια της Καστοριάς έχουν πληγεί, όπως και σε ένα τμήμα του Βαρικού στη Φλώρινα».

Προβλήματα έχουν προκληθεί και στα σιτηρά, λόγω των βροχοπτώσεων στην περίοδο της ανθοφορίας τους, στα μήλα, στα αχλάδια και στα κεράσια από τον παγετό του Απριλίου και τις βροχές του Μαΐου, ζημιές προκλήθηκαν στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια που ήταν έτοιμα προς συγκομιδή, αλλά και στα ψυχανθή, τα τριφύλλια που έχουν σαπίσει από τις υγρασίες.

Όπως λέει ο κ. Μάνος, υπάρχουν ζημιές στη φυτική παραγωγή και σε άλλες καλλιέργειες, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για αυτό και επισημαίνεται, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη για ένταξη όλων των καλλιεργειών, αλλά και της ζωικής παραγωγής, σε καθεστώς αποζημιώσεων, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων 45 ημερών και των ακραίων καιρικών φαινομένων του περασμένου σαββατοκύριακου.

«Πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή του Κανονισμού, αυτό είναι γνωστό και δεδομένο, και να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο που θα λύσει το πρόβλημα και να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν οι αγρότες, αλλά και να συρρικνωθεί ο χρόνος των αποζημιώσεων». Προβλήματα σημειώθηκαν και στη ζωική παραγωγή, η οποία εκτός των άλλων έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τη μείωση της κτηνοτροφίας κατά 30%.

Από την υπερχείλιση χειμάρρου στην Εορδαία και την εισροή υδάτων σε κτηνοτροφική μονάδα πνίγηκαν αρκετά ζώα, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε πάγιο εξοπλισμό.