Σουηδία: Νέες αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες της νομοθεσίας περί τροφίμων

-Διαφήμιση-

Με ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών κινδυνεύουν από φέτος οι παραβάτες της σουηδικής νομοθεσίας περί τροφίμων, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά εταιρειών. Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας στοχεύει στην παροχή ασφαλέστερων τροφίμων στους καταναλωτές, καθώς και στην επιβολή δικαιότερων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών τροφίμων.

«Πρόκειται για μια μεγάλη και θετική αλλαγή τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις όλες τις φερέγγυες εταιρείες τροφίμων. Μέχρι πρότινος, οι κανόνες μπορούσαν να παραβιασθούν χωρίς οποιοδήποτε απτό κόστος, πράγμα που σήμαινε ότι ο ανταγωνισμός ήταν στρεβλωμένος» επισημαίνει σε σουηδικά μέσα ο Jan Sjogren, επικεφαλής του σώματος επιθεωρήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων της Σουηδίας. «Οι παραβάσεις μπορεί να αφορούν τις παραπλανητικές σημάνσεις στα τρόφιμα ή την ανυπαρξία κανόνων υγιεινής. Ο καταναλωτής μπορεί να αρρωστήσει σοβαρά όταν τα τρόφιμα διαχειρίζονται κατ’ αυτό τον τρόπο» προσθέτει.

Την απόφαση χαιρέτησε και η Σουηδική Ομοσπονδία Εμπόρων Τροφίμων, επισημαίνοντας ότι «είναι προτιμότερο να υπάρχουν αυστηρότερες ποινές για όσους δεν είναι ειλικρινείς».

-Διαφήμιση-