Μπαράζ συμφωνιών για αγορές πρόβειου, πάνω από 90 λεπτά το ποιοτικό γάλα

Μπαράζ συμφωνιών σε όλη την Ελλάδα από μικρά τυροκομεία, αλλά και μεγάλες βιομηχανίες

γράφουν οι Αντώνης Ανδρονικάκης, Μαρία Αμπατζή

Εβδομάδα έντονων διεργασιών ήταν αυτή που πέρασε για την αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς ετοιμάζονται να πέσουν οι υπογραφές στα πρώτα μεγάλα «ντηλ» μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αυτές τις μέρες πρόκειται να κλείσει μια σημαντική συμφωνία θεσσαλικού συνεταιρισμού με μεγάλη επιχείρηση της Βορείου Ελλάδος με τιμή στα 92 λεπτά/κιλό για το πρόβειο και στα 60 λεπτά/κιλό για το γίδινο γάλα. Επίσης, έτερη γαλακτοβιομηχανία ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία με κτηνοτροφικό συνεταιρισμό για πρόβειο γάλα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών προσφέροντας τιμή 88 λεπτών/κιλό.

Οι υπογραφές, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να πέσουν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, ενώ προς το παρόν δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα ακριβή ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που θα αγοραστεί.

Οι ανωτέρω εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στις πληροφορίες της «ΥΧ» ότι μεγάλα τυροκομεία της Θεσσαλίας (Μπίζιος, Έξαρχος, Πλεξίδας) και κτηνοτρόφοι έχουν δώσει τα χέρια για τιμές που κινούνται στη ζώνη των 92 – 95 λεπτών/κιλό. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω συμφωνίες έχουν γίνει για μικρότερες ποσότητες σε σχέση με αυτές που συνήθως ζητούν μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να δώσουν τέτοιες τιμές.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «τα τοπικά τυροκομεία κρατάνε τις σχέσεις τους με τους παραγωγούς και αποτελούν στήριγμα για την αγορά. Η ζήτηση είναι μεγάλη και, απ’ όσο μπορούμε να ξέρουμε, τα αποθέματα φέτας στα τυροκομεία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών». Στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», η Δωδώνη προσφέρει 86 λεπτά/κιλό για τονάζ 60 – 100 τόνων, 89 λεπτά για 100 – 300 τόνους, ενώ για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος με περιεκτικότητα λιποπρωτεϊνών 12,2% η προβλεπόμενη (και ανώτατη) τιμή είναι τα 92 λεπτά.

Όλοι ψάχνουν για γάλα

Πάντως το… ρεύμα ανατίμησης του γάλακτος δεν μετουσιώνεται παντού και πάντα σε γραπτές συμφωνίες. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης, «το 80% των παραγωγών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έκλεισαν το γάλα τους με εταιρείες χωρίς να έχουν συμφωνήσει τιμή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γραπτά συμβόλαια, αλλά μόνο προφορικές συμφωνίες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι επιχειρήσεις ψάχνουν επίμονα για γάλα».

Στο μέτωπο των τιμών, και πάντα μιλώντας για γάλα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και για σημαντικές ποσότητες, τοπική τυροκομική μονάδα της Ροδόπης αγοράζει αυτό το διάστημα στα 85 λεπτά, ενώ στη Δράμα, για μεγάλο τονάζ άνω των 100 τόνων και λιποπρωτεΐνη άνω του 12% υπάρχουν προφορικές συμφωνίες της εταιρείας Κολιός με ανώτατη τιμή τα 91 λεπτά για βιολογικό γάλα και 85 λεπτά για το συμβατικό.