Σπανάκι: Οι λιγότερες εκτάσεις δεν επηρεάζουν την επάρκεια στην αγορά

Με μειωμένα τα στρέμματα, αλλά με πλήρη κάλυψη στην αγορά δείχνει να κινείται στην παρούσα περίοδο το σπανάκι. Ήδη, οι παραγωγοί συνεχίζουν τις σπορές για την επόμενη περίοδο και όσο θα πλησιάζουν προς το καλοκαίρι, συνεχώς θα τις μειώνουν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που φέρνουν πρόωρο ξεβλάστωμα. Επειδή πρόκειται για μία καλλιέργεια εντάσεως εργασίας, το μεγάλο πρόβλημα των παραγωγών παραμένει η εξεύρεση εργατών γης.

Ο Γιώργος Κοκορότσικος, παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, κάνει λόγο για μία καλή εικόνα της παραγωγής. Υποστηρίζει ότι το σύνολο των παραγωγών χρησιμοποιεί σύγχρονα υβρίδια, τα οποία είναι ανθεκτικά στον περονόσπορο, και εφαρμόζει τεχνικές οι οποίες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές σε σύγκριση με το παρελθόν.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των φυτών σε ζητήματα άρδευσης, όπως επίσης και θρέψης, για να μπορούν τα ίδια τα φυτά να αντεπεξέλθουν, όχι μόνο στις καιρικές συνθήκες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές, αλλά και σε ασθένειες που τα προσβάλλουν».

Εστιάζοντας στο θέμα της άρδευσης, ο κ. Κοκορότσικος είπε ότι «το καλοκαίρι οι απαιτήσεις σε νερό είναι μεγάλες και για αυτό κάνουμε ακόμα και δύο ποτίσματα την ημέρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές αυτή την περίοδο κυμαίνονται από τα 60 έως 70 λεπτά το κιλό. «Η αγορά θέλει σπανάκι χωρίς στίγματα και είναι διατεθειμένη να πληρώσει καλά. Η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 80 λεπτά το κιλό». Υποστήριξε ότι υπάρχει κινητικότητα στην εμπορία του προϊόντος από βιοτεχνίες με προϊόντα ζύμης και επίσης από εταιρείες τυποποίησης και συσκευασίας έτοιμης σαλάτας.

Έκλεισαν τον κύκλο οι παραδοσιακές ποικιλίες

Ο Σπύρος Σινγκ, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα, υποστηρίζει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί πάνω από 40%, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Ο ίδιος καλύπτει αυτή την περίοδο τις ανάγκες της συλλογής από οικογένειες Ρομά. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ξεκίνησε τη διαδικασία με μετακλητούς εργάτες γης, όμως είναι τόσο χρονοβόρα που ξεπερνά ακόμα και τους πέντε μήνες.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες, οι οποίες κάλυπταν για πολλές δεκαετίες τους παραγωγούς, έχουν δώσει πλέον τόπο στις νεότερες και στα υβρίδια. «Οι παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες σπανακιού έχουν κλείσει τον κύκλο τους, λόγω των χαρακτηριστικών τους, αλλά και της μειωμένης ανθεκτικότητας στις ασθένειες. Πλέον, οι περισσότεροι παραγωγοί, και εγώ μεταξύ αυτών, έχουμε στραφεί σε νέα υβρίδια, που είναι ανθεκτικά, και κάνουμε χρήση λιγότερων φαρμάκων».

Δεν υπάρχουν δραστικές για τη ζιζανιοκτονία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιώργου Παπαβασίλη, μέλους του συνεταιρισμού κηπευτικών Μεγάρων. Εκτιμά ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στην εμπορία του προϊόντος, ιδιαίτερα μέχρι τις γιορτές του Πάσχα.

Συμφωνεί ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι σημαντικά μειωμένες για την τρέχουσα περίοδο, αλλά οι τιμές δεν θα παρουσιάσουν σημαντικές διακυμάνσεις. «Ανάλογα με την ποιότητα, τα σπανάκια για το επόμενο διάστημα θα κυμανθούν περίπου στα 70 λεπτά μεσοσταθμικά. Μπορεί η παραγωγή να είναι μειωμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι τιμές». Αναφερόμενος σε θέματα παραγωγής, υποστήριξε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, «με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος παραγωγής και ειδικότερα της ζιζανιοκτονίας».