Σπαράγγι: Με καλή παραγωγή και ζωηρή ζήτηση άνοιξε η αυλαία της σεζόν

sparaggia

Με χαμόγελα για τους καλλιεργητές ξεκίνησε η σεζόν για το σπαράγγι στις περισσότερες περιοχές σε σχέση με πέρσι σε επίπεδο στρεμματικών αποδόσεων, χάρη στον βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε, ο οποίος είναι φιλική συνθήκη για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον από τις αγορές, για το σχεδόν αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν, χαρακτηρίζεται «με το καλημέρα» ζωηρό. Ωστόσο, μπαίνοντας πιο όψιμα η Γερμανία και συνολικά οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στο παιχνίδι, θα καθοριστεί η εξέλιξη της εμπορίας.

«Ευελπιστούμε σε μια καλή χρονιά. Προηγήθηκε ένας χειμώνας ευνοϊκός για το σπαράγγι, τα φυτά μπόρεσαν να “κοιμηθούν” από το πολύ κρύο και περιμένουμε μια αρκετά αυξημένη παραγωγή σε σχέση με την προηγούμενη παραγωγική περίοδο, που είχαμε μειωμένες αποδόσεις, λόγω του περσινού μαλακού χειμώνα. Εάν, όπως φαίνεται, οι αποδόσεις είναι πάνω από 650 κιλά το στρέμμα, θα είναι πολύ καλά», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης. Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκίνησε πριν από 12 ημέρες περίπου, διατηρούμενη στα 1.150 στρέμματα που συγκεντρώνει στη δύναμή της η ΕΑΣ. Ο κ. Σαραντίδης διακρίνει αυξημένο ενδιαφέρον από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται εξαγωγικά η ΕΑΣ, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως «όταν βγει η παραγωγή της Κεντρικής Ευρώπης, θα καθορίσει σημαντικά την εξέλιξη της εμπορίας».

Όσον αφορά τις τιμές που διαμορφώνονται σε καθημερινό επίπεδο στις αγορές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των παρτίδων, αυτές τις μέρες κυμαίνονται στα 2,5-3,5 ευρώ το μισό κιλό στη λιανική, που σημαίνει 3-3,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. «Εάν συνεχίσει έτσι, θα μιλάμε για μια εξαιρετική τιμή», υπογράμμισε το έμπειρο στέλεχος της ΕΑΣ.

Πιο όψιμα, κατά μία εβδομάδα από το σύνηθες, ήταν τα σπαράγγια στην Αλμωπία της Πέλλας, όπου οι παραγωγοί άρχισαν να συγκομίζουν με χαμηλούς ρυθμούς πριν από 15 μέρες περίπου και αυτές τις μέρες μπαίνουν για τα καλά σε εντατικούς ρυθμούς. «Επειδή είχαμε βαρύ χειμώνα, περιμένουμε και καλές ποιότητες και καλές αποδόσεις, ανάλογες της ηλικίας των φυτειών», αναφέρει ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς, Δημήτρης Αβραμίδης. Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια σπαραγγιού στην περιοχή παρουσιάζει αυξημένη δυναμική, με τα στρέμματα χρόνο με τον χρόνο να αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα παραγωγών που έχει συστήσει ο συνεταιρισμός περιλαμβάνει φέτος 60 μέλη, από 42 πέρσι, που καλλιέργησαν 856 στρέμματα, 200 περισσότερα από πέρσι. Οι οιωνοί είναι καλοί και για την εμπορία, μας είπε ο κ. Αβραμίδης, συμπληρώνοντας και ο ίδιος από την πλευρά του ότι «για εμάς που δραστηριοποιούμαστε αποκλειστικά στη Γερμανία, θα είναι καθοριστική η παραγωγή της χώρας, γιατί η συγκεκριμένη αγορά, όταν έχει εγχώριο προϊόν, γυρίζει την πλάτη στις εισαγωγές όσο ποιοτικές κι αν είναι».

Διαφορετικές απόψεις για την αύξηση της καλλιέργειας

«Δεν έχουμε λόγο να μας προβληματίζει η δυναμική που παρουσιάζει και πάλι τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια σπαραγγιού στη χώρα. Δεν ανησυχώ ότι θα υπάρξει υπερπροσφορά, δεδομένου ότι μέχρι το 2005 είχαμε 35.000 στρέμματα καλλιέργεια και τώρα είμαστε λίγο πάνω από τα 15.000 στρέμματα. Αυτήν τη στιγμή, δεν τίθεται θέμα κορεσμού, καθώς η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη. Η Γερμανία βάζει σπαράγγι, αλλά οι παραγωγές τους δεν είναι απειλητικές, γιατί είναι καινούργια καλλιέργεια. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι που εφαρμόζουν για να φέρουν πιο μπροστά την παραγωγή, της δημιουργούν προβλήματα», σημείωσε ο Κλέαρχος Σαραντίδης, σχολιάζοντας το ενδιαφέρον που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια από τους Έλληνες παραγωγούς για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Στον αντίποδα, ο Δημήτρης Αβραμίδης εμφανίζεται προβληματισμένος με αυτήν την εξέλιξη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κανένα άλλο προϊόν εδώ στην περιοχή μας δεν δίνει τέτοιες αποδόσεις σε επίπεδο τιμής. Πέρσι, η μέση τιμή αρχή-τέλος για την ομάδα μας ήταν 2,78 ευρώ/κιλό. Αυτό ενθαρρύνει την αύξηση της καλλιέργειας, κάτι, όμως, που εγκυμονεί τον κίνδυνο να πιάσουμε ένα “ταβάνι” και να έχουμε υπερπροσφορά σε σχέση με τις δυνατότητες απορρόφησης από την αγορά».

Ο παγκόσμιος χάρτης του σπαραγγιού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην τελευταία παγκόσμια συνάντηση για το σπαράγγι (International Asparagus Day), μέσα σε πέντε χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, η καλλιέργεια αυξήθηκε κατά 582.700 στρέμματα. Έφτασε από τα 2.072.800 στρέμματα το 2013 στα 2.650.000 στρέμματα στο τέλος του 2018. Οι πλέον παραγωγικές περιοχές συγκεντρώνονται στην Ασία (1.040.000). Ακολουθούν η Ευρώπη με 740.000 στρέμματα, η Βόρεια Αμερική με 520.000 στρέμματα και η Λατινική Αμερική με 270.000 στρέμματα.

sparaggi elladaΣε επίπεδο ηπείρων, ο ρυθμός αύξησης της καλλιέργειας στην πενταετία 2013-2018 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την Ασία να έχει αυξήσει την έκτασή της κατά 348.000 στρέμματα, τη Β. Αμερική κατά 174.000 στρέμματα και την Ευρώπη κατά 45.000 στρέμματα.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και με μεγάλη διαφορά από την επόμενη είναι η Κίνα με 930.000 στρέμματα. Έπονται το Μεξικό με 290.000 στρέμματα, η Γερμανία με 280.000 στρέμματα, το Περού με 220.000 στρέμματα, οι ΗΠΑ με 210.000 στρέμματα, η Ισπανία με 150.000 στρέμματα και έβδομη εμφανίζεται η Ιταλία με 95.000 στρέμματα. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα, που δεν φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σπαραγγιού, βρίσκεται στη 10η θέση μεταξύ των 15 μεγαλύτερων εξαγωγικών χωρών στον κόσμο, οι οποίες συνολικά πραγματοποιούν το 98,7% του συνολικού τζίρου των παγκόσμιων εξαγωγών σπαραγγιού.

Τη μεγαλύτερη κατανάλωση σπαραγγιού στην Ευρώπη παρουσιάζει η Γερμανία (85.000 τόνους τον χρόνο), η οποία ταυτόχρονα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή (130.000 τόνους), αλλά πραγματοποιεί και τις περισσότερες εισαγωγές (24.953 τόνους το 2017). Στην Ιταλία, το σπαράγγι, τις τελευταίες δύο δεκαετίες κερδίζει έδαφος. Το 2017 καταναλώθηκαν 24.000 τόνοι, έναντι 19.000 τόνων το 2000, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 είχαν πωληθεί στη χώρα 22.895 τόνοι.