Ο ΣΠΑΥ προχωρά στην υλοποίηση του «Smart Υμηττός»

Σε «έξυπνο δάσος» θα μετατραπεί ο Υμηττός, καθώς ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) προχωρά στην υλοποίηση του έργου «Smart Υμηττός». Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, υπέγραψε τη σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ με την ανάδοχο εταιρεία, προκειμένου το αττικό βουνό να ενισχυθεί με καινοτόμες ψηφιακές δράσεις προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος.

«Είμαι βέβαιος ότι το Smart Υμηττός ως πρωτοποριακό πρόγραμμα, θα βρει πολλούς μιμητές ανά την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος για την προστασία όλων των δασών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντάτος και στη συνέχεια τόνισε: «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης και ελέγχου, το οποίο ενημερώνεται από κάμερες που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη, αισθητήρες, αλλά και drones, και καθιστά εφικτή την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, αλλά και την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν ψηφιακές διαδραστικές και πολυκαναλικές υπηρεσίες προς τους δημότες των έντεκα δήμων μελών του ΣΠΑΥ».

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και περιλαμβάνει δράσεις που εντάσσονται σ’ ένα ενιαίο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα με δύο διακριτά, αλλά αλληλένδετα υποσυστήματα:

– Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων για την Πολιτική Προστασία.

– Ανάδειξης Υμηττού και Ανάπτυξης Φιλοδασικής Συνείδησης.

Το πρώτο υποσύστημα βασίζεται κυρίως σε τεχνολογίες πληροφορικής, επικοινωνιών και γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων. Συνδυάζει έξυπνες τεχνικές και αλγορίθμους, αξιοποιεί και επεξεργάζεται δεδομένα που θα καταχωρηθούν σε αυτό και παρέχει στους χρήστες του πληροφορίες για την αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Μέσω του δεύτερου υποσυστήματος, θα αναπτυχθούν ψηφιακές διαδραστικές και πολυκαναλικές υπηρεσίες προς τους δημότες των 11 δήμων του ΣΠΑΥ, όπως έξυπνα σημεία ενημέρωσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο, σημεία διάθεσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, σημεία επισκευής ποδηλάτων κατά το μήκος των διαδρομών.

Παράλληλα, προβλέπεται η ανάδειξη του Υμηττού μέσω της καλλιέργειας φιλοδασικής συνείδησης των πολιτών, με στόχο την προώθηση του βουνού ως διαπεριφερειακού σημείου αναφοράς με διεθνή αναγνωσιμότητα. Θα αναπτυχθούν υποδομές για δραστηριότητες των επισκεπτών στα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας και περιπάτου, όπως έξυπνα σημεία ενημέρωσης των πολιτών, υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο και σημεία επισκευής ποδηλάτων σε ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς (μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινές εκκλησίες κά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ