Οι σπορές στη μηδική θα κριθούν και από την πορεία του βαμβακιού

Η τιμή κρατάει το ενδιαφέρον των παραγωγών

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τιμών των βασικών αγροτικών προϊόντων, και σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής, οι περισσότεροι αγρότες βρίσκονται σε ένα μεγάλο δίλημμα. Προσπαθούν με τα δεδομένα που έχουν να προσαρμόσουν τον προγραμματισμό των φθινοπωρινών σπορών τους. Μεταξύ των δυναμικών καλλιεργειών του φθινοπώρου βρίσκεται και η μηδική, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά κτηνοτροφικά φυτά της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες καλλιεργούμενα στρέμματα.

Η σπορά του φυτού ξεκινάει από το φθινόπωρο και συνεχίζεται μέχρι την άνοιξη, με δυνατότητα αξιοποίησης της παραγωγής για πάνω από πέντε χρόνια, διότι πρόκειται για μία πολυετή καλλιέργεια. Το τελευταίο διάστημα, η τιμή της εκτοξεύτηκε στα ύψη, πλησιάζοντας ακόμη και τα 40 λεπτά το κιλό για μηδικές που έχουν αποθηκευτεί.

Παράλληλα, η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, όπου και απευθύνεται το μεγαλύτερο ποσοστό μηδικής, αυξάνει έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια, ενώ στο κάδρο μπήκαν και οι περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, για τις οποίες η μηδική, λόγω του αζωτοδεσμευτικού της χαρακτήρα, αποτελεί καλλιέργεια-κλειδί. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται το υψηλό κόστος άρδευσης, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την παραγωγή της.

Ο Γιώργος Ζαγαζίκης, παραγωγός μηδικής από τον Δομοκό, κάνει λόγο για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή του, με σημαντικό όμως ποσοστό από αυτές να καλλιεργείται την άνοιξη. «Στο οροπέδιο του Δομοκού συνήθως σπέρνουμε την άνοιξη, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που ξεκίνησαν φθινόπωρο για να κερδίσουν μία επιπλέον κοπή, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα. Εγώ από την πλευρά μου έχω προετοιμάσει 70 στρέμματα επιπλέον αυτών που καλλιεργώ, γιατί η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά. Πριν ακόμη μπει ο χειμώνας πούλησα όλη την παραγωγή μου στους κτηνοτρόφους», δηλώνει ο κ. Ζαγαζίκης.

SoftAcid P+: Η λύση στην αποθήκευση των χονδροειδών ζωοτροφών

Υπερέχουν οι ελληνικές ποικιλίες

Για σημαντική έλλειψη χωραφιών στην περιοχή του κάνει λόγο ο Βασίλης Πόρρος, γεωπόνος από την Ελάτεια Λοκρίδος. Εκτιμά ότι, σύμφωνα με τις πωλήσεις των σπόρων μηδικής, υπάρχει μία μικρή άνοδος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Το πρόβλημα για τον ίδιο εστιάζεται στις ελλείψεις χωραφιών κατάλληλων για εγκατάσταση της καλλιέργειας, «καθώς πρόκειται για πολυετές φυτό και δεν βρίσκεις εύκολα χωράφι».

Επίσης, κάνει λόγο για έλλειψη πολλαπλασιαστικού υλικού των ποικιλιών Υπάτη, Υλική και Χαιρώνεια. «Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μηδικής πουλήθηκε ως σανός, λόγω και της αυξημένης τιμής του, με αποτέλεσμα να μην κρατηθεί σπόρος για το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει. Αναφερόμενος στη φθινοπωρινή σπορά, δηλώνει ότι μπορεί να δώσει μία επιπλέον κοπή σε σύγκριση με αυτήν της άνοιξης. «Τα χωράφια που θα σπαρθούν δεν πρέπει να κρατούν νερό, διότι θα έχουν σημαντικές απώλειες στα φυτά», καταλήγει.

Μεγάλες οι καταστροφές από τα ποντίκια στην Κωπαΐδα

Μία μικρή αύξηση στις εκτάσεις μηδικής αναφέρει ο Βασίλης Παναγιώτου από την Αλίαρτο Βοιωτίας. «Φυσικά, αυτό θα επηρεαστεί όχι μόνο από τη Συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, αλλά και από την τιμή του βαμβακιού, έτσι όπως θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει ο ίδιος.

Δίνοντας μία εικόνα της τιμής αυτή την περιόδο, κάνει λόγο για 38 με 40 λεπτά το κιλό στην τιμή του σανού παραδοτέο από την αποθήκη και στα 14 λεπτά το κιλό για μηδική από ενσίρωμα. Κλείνοντας, ο ίδιος θέλησε να αναδείξει ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς μηδικής της περιοχής και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

«Η περιοχή μας μαστίζεται από ποντίκια. Η καταστροφή μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 100%», αναφέρει και συνεχίζει. «Είναι καθαρά θέμα της πολιτείας, χρειαζόμαστε τη συνδρομή της, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, ώστε να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση και να αντιπετωπίσουμε ολιστικά το πρόβλημα, όχι ο καθένας μας ξεχωριστά. Από την παρουσία τους κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα», καταλήγει.

Αυξημένο το κόστος παραγωγής

Τα 70 λεπτά το κιλό στο βαμβάκι αποτελούν για τον Σάββα Κεφαλά, παραγωγό μηδικής από τη Λιβαδειά, το ψυχολογικό φράγμα για το αν οι παραγωγοί θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι τα σιτηρά, το καλαμπόκι, αλλά και η μηδική. Ο ίδιος κάνει λόγο για «ένα αυξημένο κόστος στην παραγωγή της μηδικής συνολικά: Αυξημένη ενέργεια, ακριβότερα λιπάσματα, ενώ και οι πιστοποιημένοι σπόροι ξεπερνούν ακόμη και τα 9 ευρώ το κιλό», τονίζει.