Σπορόφυτα: Μετ’ εμποδίων οι τελικές αποφάσεις για το είδος καλλιέργειας

Με προσανατολισμό στη νέα καλλιεργητική περίοδο, οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων προσπαθούν να αναλύσουν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της πανδημίας, για να προσαρμόσουν το είδος και τις ποικιλίες που θα καλλιεργήσουν στα θερμοκήπιά τους. Ήδη οι φυτεύσεις συνεχίζονται και παράλληλα οι παραγωγοί ξεκινούν τις παραγγελίες σε σπορόφυτα για τη νέα σεζόν.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κακοκαιρία στην Ισπανία, προβληματίζουν τους ίδιους για το τι τελικά θα επιλέξουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιδακάκη, γεωπόνο από την Corteva, έχουν δοθεί παραγγελίες για σπορόφυτα από τους παραγωγούς και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις στο πεπόνι και στο καρπούζι στην περιοχή της Μεσσαράς στην Κρήτη.

«Ανάλογα με την περιοχή και το μικροκλίμα της Κρήτης, έχουμε μονοκαλλιέργεια για όλο τον χρόνο ή το σπάμε σε δύο καλλιεργητικές ενότητες. Σύμφωνα με το είδος του φυτού που θα καλλιεργήσουμε χρειάζεται και ένα διάστημα από τη σπορά μέχρι και την ανάπτυξή του. Για την ντομάτα, για παράδειγμα, απαιτούνται 35 έως 40 ημέρες και για το αγγούρι λιγότερες, περίπου 15, ώστε να είναι έτοιμο για μεταφύτευση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του γεωπόνου και παραγωγού κηπευτικών θερμοκηπίου Ματθαίου Αντωνάκη από την Ιεράπετρα. «Ξεκινούμε τις φυτεύσεις με ντομάτα κάτω από αγγούρι για να κερδίσουμε χρόνο. Στο Τυμπάκι, ετοιμάζουν τα θερμοκήπια για φύτευση πεπονιού και καρπουζιού».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις της τιμής του αγγουριού, η οποία ξεπέρασε το 1 ευρώ το κιλό, ο κ. Αντωνάκης εκτιμά ότι «η μέχρι τώρα πορεία της τιμής του ήταν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Για να μιλήσουμε για μία καλή τιμή, θα πρέπει να προσαρμόζεται η τιμή στο 1 ευρώ το κιλό για ενάμιση μήνα περίπου, ώστε να πουλήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής μας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής των σπορόφυτων για την τρέχουσα περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι είπε ότι παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις

Ο ιός της ντομάτας μειώνει τις επιλογές

Τον προβληματισμό του για την προοπτική της θερμοκηπιακής ντομάτας εξέφρασε ο Βαγγέλης Πελεκάνης, Marketing Operations Lead Vegetable Seeds MEDA, Syngenta, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καστανή ρυτίδωση της ντομάτας (Tomato Brown Rugose Fruit Virus). «Δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στους παραγωγούς, λόγω της αδυναμίας αντιμετώπισής της».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα των ειδικών, η μετάδοση μπορεί να γίνει μεταξύ των φυτών, από το ίδιο το έδαφος που γίνεται η καλλιέργεια, από τη μεταφορά γύρης, όπως επίσης και από το πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Εκτός από το θέμα της ίωσης, ο κ. Πελεκάνης έκανε αναφορά και στο θέμα του βιολογικού κύκλου της ντομάτας, συγκρίνοντάς τη με αυτόν του αγγουριού. «Η ντομάτα έχει μεγαλύτερο βιολογικό κύκλο σε σύγκριση με το αγγούρι, αλλά και υψηλότερο κόστος καλλιέργειας».

Αναφερόμενος στο θέμα της πιπεριάς, ο κ. Πελεκάνης είπε ότι πρόκειται για ένα φυτό με πολλές παραλλαγές και ιδιαιτερότητες για την κάθε περίπτωση. Κλείνοντας, δήλωσε ότι τα σπορόφυτα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους προς τα τέλη Φεβρουαρίου, όπου θα ανοίξει ο κύκλος για τα υπαίθρια.

Η υδροπονία πιέζει τους μικρούς παραγωγούς

Σε μία δύσκολη περίοδο όπως την τρέχουσα, οι μικροί παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχουν βρεθεί μετωπικά αντιμέτωποι με την αγορά και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν μειώνοντας το κόστος. Όπως τονίζει ο γεωπόνος Σωτήρης Καμούτσης, παραγωγός σπορόφυτων από την Αλίαρτο Βοιωτίας με πολυετή εμπειρία στον τομέα, οι μικροί παραγωγοί κάτω από 7 στρέμματα κάλυψης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σε σύγκριση με μεγαλύτερες και οργανωμένες μονάδες επιχειρηματικής κατεύθυνσης, οι οποίες βασίζονται στην υδροπονική καλλιέργεια.

«Η εικόνα που αποκομίσαμε από την τρέχουσα περίοδο και τις παραγγελίες που έχουμε πάρει είναι ότι ένα ποσοστό των παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων στρέφεται σε καλλιέργειες χαμηλού κόστους, όπως είναι το κολοκύθι και το αγγούρι. Οι μεγάλες επιχειρήσεις υδροπονικής καλλιέργειας καταλαμβάνουν συνεχώς μέρος των αγορών λόγω της οργάνωσής τους, αλλά και της παραγωγής προϊόντων με καλύτερα αποτελέσματα πωλήσεων μέσα από μεγάλα σούπερ μάρκετ».

Ζητήσαμε από τον κ. Καμούτση να μας εξηγήσει αν υπάρχουν προοπτικές για τους μικρούς παραγωγούς ώστε να συνεχίσουν το επάγγελμά τους. Ο ίδιος μας είπε ότι λύσεις υπάρχουν, μέσα από μία καλύτερη οργάνωση των παραγωγών, αλλά επικεντρώθηκε στη στροφή της θερμοκηπιακής παραγωγής σε προϊόντα bio.

«Στην ΕΕ, η ζήτηση βιολογικών προϊόντων ανεβαίνει και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σημαντικά υπόψη. Οι μικροί παραγωγοί, μέσα από μία καλύτερη οργάνωση, μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να εξασφαλίσουν το μέλλον των καλλιεργειών τους, προσαρμοσμένοι στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, ο κ. Καμούτσης αναφερόμενος στο θέμα της ζήτησης των σπορόφυτων, είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες από την Πελοπόννησο και επεκτείνονται σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπως επίσης και σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία.